Фільм Ігоря Чайки «Соло для медіа» відкриє програму показів фестивалю «Український контекст» 31 березня

28 Березня 2007
13226
28 Березня 2007
13:43

Фільм Ігоря Чайки «Соло для медіа» відкриє програму показів фестивалю «Український контекст» 31 березня

13226
Фільм Ігоря Чайки «Соло для медіа» відкриє програму показів фестивалю «Український контекст» 31 березня

31 березня в Київському Будинку кіно в рамках Четвертого міжнародного фестивалю «Дні документального кіно про права людини «Український контекст» відбудеться показ фільму київського журналіста та режисера Ігоря Чайки «Соло для медіа». Стрічка відкриватиме цьогорічну фестивальну програму показів у Будинку кіно.


«Соло для медіа» – другий фільм проекту Інституту Масової Інформації, здійсненого за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, присвяченого ситуаціїї в українських медіа, що охоплює період від президентських виборів 2004 року до виборів до Верховної Ради України у 2006 році.


Прем’єра першого фільму «Свобода «джинси»? Український контекст...» відбулася наприкінці травня 2006 року в рамках минулорічного фестивалю документального кіно з прав людини «Український контекст».


І якщо в першій стрічці мова йшла про таке вже досить «популярне» для вітчизняних медіа явище, як «джинса», що набула під час останніх парламентських виборів просто тотального характеру, то в другому фільмі його автори на низці найхарактерніших для українських ЗМІ прикладів спробували з’ясувати, наскільки великою є відстань між задекларованими Президентом принципами свободи слова, незалежної професійної діяльності та захисту журналістів і їх реальним втіленням.


Після перегляду фільму «Соло для медіа» відбудеться зустріч з його автором – журналістом Ігорем Чайкою. Інститут Масової Інформації та організатори фестивалю запрошують представників мас-медіа та глядачів взяти участь у дискусії на тему: «Свобода слова? Чи можливе повернення до часів темників в Україні?!»

Сьогодні «Соло для медіа», на думку його автора, є ще більш актуальним у порівнянні з початком роботи над цим фільмом. «Ми навіть не намагались щось змінити у фільмі з огляду на минулорічні події, що знову сколихнули і суспільство і ЗМІ, – говорить Ігор Чайка. – Адже, по-перше, між документальним кіно і телепередачею є, все ж таки, суттєва різниця. А по-друге, ті небезпеки, проти яких ми намагались застерегти і наших колег-журналістів, і тих, хто «денно і нощно» опікується проблемами свободи слова і демократії, – сьогодні вже перетворюються в реальну загрозу. Але ця загроза, на мою думку, з’явилася в першу чергу і завдяки тому, що влада, по великому рахунку, не виконала жодних зобов’язань щодо ЗМІ та журналістів».


До речі, «Соло для медіа» – не єдина стрічка в фестивальній програмі, присвячена проблемам свободи слова. В рамках фестивалю відбудеться українська прем‘єра фільму одного з класиків польської школи документального кіно Марцеля Лозинського «Як це робиться». Фільм присвяченій темі виборів та ролі ЗМІ в формуванні громадської думки «з-за лаштунків».


P.S. Демонстрація фільму «Соло для медіа» та дискусія «Свобода слова? Чи можливе повернення до часів темників в Україні?!» відбудеться у суботу, 31 березня о 16.00 у Синій залі Будинку кіно. Вхід вільний.


Ігор Чайка, ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13226
Читайте також
31.03.2008 16:41
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
43 414
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду