detector.media
28.03.2007 13:43
Фільм Ігоря Чайки «Соло для медіа» відкриє програму показів фестивалю «Український контекст» 31 березня

31 березня в Київському Будинку кіно в рамках Четвертого міжнародного фестивалю «Дні документального кіно про права людини «Український контекст» відбудеться показ фільму київського журналіста та режисера Ігоря Чайки «Соло для медіа». Стрічка відкриватиме цьогорічну фестивальну програму показів у Будинку кіно.


«Соло для медіа» – другий фільм проекту Інституту Масової Інформації, здійсненого за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, присвяченого ситуаціїї в українських медіа, що охоплює період від президентських виборів 2004 року до виборів до Верховної Ради України у 2006 році.


Прем’єра першого фільму «Свобода «джинси»? Український контекст...» відбулася наприкінці травня 2006 року в рамках минулорічного фестивалю документального кіно з прав людини «Український контекст».


І якщо в першій стрічці мова йшла про таке вже досить «популярне» для вітчизняних медіа явище, як «джинса», що набула під час останніх парламентських виборів просто тотального характеру, то в другому фільмі його автори на низці найхарактерніших для українських ЗМІ прикладів спробували з’ясувати, наскільки великою є відстань між задекларованими Президентом принципами свободи слова, незалежної професійної діяльності та захисту журналістів і їх реальним втіленням.


Після перегляду фільму «Соло для медіа» відбудеться зустріч з його автором – журналістом Ігорем Чайкою. Інститут Масової Інформації та організатори фестивалю запрошують представників мас-медіа та глядачів взяти участь у дискусії на тему: «Свобода слова? Чи можливе повернення до часів темників в Україні?!»

Сьогодні «Соло для медіа», на думку його автора, є ще більш актуальним у порівнянні з початком роботи над цим фільмом. «Ми навіть не намагались щось змінити у фільмі з огляду на минулорічні події, що знову сколихнули і суспільство і ЗМІ, – говорить Ігор Чайка. – Адже, по-перше, між документальним кіно і телепередачею є, все ж таки, суттєва різниця. А по-друге, ті небезпеки, проти яких ми намагались застерегти і наших колег-журналістів, і тих, хто «денно і нощно» опікується проблемами свободи слова і демократії, – сьогодні вже перетворюються в реальну загрозу. Але ця загроза, на мою думку, з’явилася в першу чергу і завдяки тому, що влада, по великому рахунку, не виконала жодних зобов’язань щодо ЗМІ та журналістів».


До речі, «Соло для медіа» – не єдина стрічка в фестивальній програмі, присвячена проблемам свободи слова. В рамках фестивалю відбудеться українська прем‘єра фільму одного з класиків польської школи документального кіно Марцеля Лозинського «Як це робиться». Фільм присвяченій темі виборів та ролі ЗМІ в формуванні громадської думки «з-за лаштунків».


P.S. Демонстрація фільму «Соло для медіа» та дискусія «Свобода слова? Чи можливе повернення до часів темників в Україні?!» відбудеться у суботу, 31 березня о 16.00 у Синій залі Будинку кіно. Вхід вільний.


Ігор Чайка, ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY