«ЗІК» виступив із закликом до інтернет-видань «очистити інтернет-форуми від бруду, брутальності і зведення порахунків»

28 Лютого 2007
13049
28 Лютого 2007
19:24

«ЗІК» виступив із закликом до інтернет-видань «очистити інтернет-форуми від бруду, брутальності і зведення порахунків»

13049
«ЗІК» виступив із закликом до інтернет-видань «очистити інтернет-форуми від бруду, брутальності і зведення порахунків»

28 лютого заступник головного редактора «Західної інформаційної корпорації» Тетяна Вергелес виступила на 15 звітно-виборній конференції ЛОО Національної спілки журналістів України з відкритим листом, у якому закликала колег-журналістів з інтернет-видань очистити інтернет-форуми від «бруду, брутальності і зведення порахунків».

 

Відкритий лист адресований Національній спілці журналістів України, Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України, Державному комітету телебачення і радіомовлення України, інтернет-виданням, редакціям газет, Львівському національному університету ім. І.Франка, Українській академії друкарства, Національному університету «Києво-Могилянська академія», Київському національному університету ім.Т Шевченка, Комісія з журналістської етики.

 

 «Останніх два-три роки помітно окреслилася тенденція на перетворення українського Інтернет-простору в безкарну територію зведення порахунків, «зливу компромату», місцем «розборок» між журналістами та журналістськими середовищами (з втручанням у редакційну політику конкурента з метою дестабілізувати, розхитати його, в особисте життя журналістів – з анонімками, наклепами, умисним перекрученням інформації, таким трактуванням фактів чужого життя, які принижують честь і гідність людини). На Інтернет-форумах (які в Інтернет-виданнях розміщуються під рубриками – «форуми», «коментарі», «відгуки», «відзиви») у норму входить нехтування суспільною мораллю та журналістською етикою, рівень дискусії опускається до відверто брутального, свідомо образливого для особи. Свобода обміну інформації зазнає спекуляцій і обертається війнами компроматів», - йдеться у листі.

 

«ЗІК» пропонує  Національній спілці журналістів України порушити це питання на своїх конференціях та на з’їзді НСЖУ, опублікувати цей Відкритий лист у друкованому виданні НСЖУ;  Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України – «подивитися на Закон «Про інформаційні агентства» з «майданчика» 2007 року, переглянути деякі статті (зокрема, деталізувати, надати конкретики та прозорості Ст.31 – «Відносини інформаційних агентств з іншими учасниками інформаційних відносин»), врахувати положення про відповідальність за анонімне поширення відомостей (правдивих чи не правдивих), які принижують честь і гідність особи, порушують права людини. Ввести у законодавче поле не лише інформаційні агентства, які діють в Інтернеті, а й інші різноманітні Інтернет-проекти, які займаються поширенням суспільно-політичної інформації». Державному комітету телебачення і радіомовлення звернути увагу на тотальне порушення Статті 13 «Про державну реєстрацію інформаційного агентства» «Закону про інформаційне агентство». Вищим навчальним закладам, які готують журналістів, у контексті журналістської етики врахувати проблему, яку порушуємо. Адже професіоналізм журналіста немислимий без високої культури та дотримання і корпоративної, і загальнолюдської етики».

 

Відкритий лист підписали головний редактор «ЗІКу» Тарас Смакула, заступник головного редактора, член Національної спілки журналістів України Тетяна Вергелес, директор Віктор Шаповал.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13049
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду