Комітет Міністрів Ради Європи схвалив три медійні документи

14 Лютого 2007
2384
14 Лютого 2007
17:21

Комітет Міністрів Ради Європи схвалив три медійні документи

2384
Комітет Міністрів Ради Європи схвалив три медійні документи

На засіданні 31 січня Комітет Міністрів Ради Європи схвалив дві рекомендації та декларацію у сфері ЗМІ та інформації. Це рекомендація Rec(2007)2 „Про плюралізм в медіа та різноманітність медіа контенту", рекомендація Rec(2007)3 "Місія суспільних мовників в інформаційному суспільстві" та Декларація щодо захисту ролі медіа в демократії, у контексті медіа концентрації.

Як повідомляє Інститут Медіа Права, Декларація ухвалена у зв'язку з тенденціями монополізації медіа ринку. Тому, Комітет міністрів Ради Європи звертає увагу на те, що держави мають законодавчо забезпечити і гарантувати прозорість медіа власності. Але, водночас, мають існувати механізми моніторингу медіа ринку та медіа концентрації.

Рекомендація Rec(2007)2 містить низку рекомендацій щодо прозорості власності, суспільних мовників, плюралізм медіа, доступ конвент-провайдерів, ліцензування мовників, тощо. Зокрема В рекомендації наголошується на тому, що держави мають пересвідчитися у достатній кількості медія, що належать різним власникам, як публічним, так і приватним. Держави мають вжити заходів для прийняття правил, що обмежують монополізацію ринку, зокрема щодо того, що одна особа не може володіти більш ніж одним «медіа-сектором».

Рекомендація Rec(2007)3 стосується суспільних мовників. Рада Європи звертає увагу на важливу місію, що несуть суспільні мовники, і звертає увагу на те, що доступ до них повинні мати усі верстви населення. Держава має всіма засобами ґарантувати безпеку і належне фінансування таких мовників. Крім того, в Рекомендації звертається увага на те, що принцип універсальності щодо суспільних мовників має втілюватись не лише в доступі до них всіх верств населення, але й мати всі необхідні ресурси, в т.ч. і технічні для свого існування.

Рекомендація також наголошує на тому, що в еру глобалізації, міграції і інтеграції суспільні мовники мають бути посередниками в міжкультурному та міжрелігійному діалозі. Суспільні мовники також мають враховувати інтереси всіх верств населення, особливо дитячої аудиторії.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду