Медійники дослухалися до рекомендацій експертів Ради Європи

9 Лютого 2007
2052
9 Лютого 2007
18:31

Медійники дослухалися до рекомендацій експертів Ради Європи

2052
Медійники дослухалися до рекомендацій експертів Ради Європи

9 лютого 2007 року в Києві у Будинку вчителя відбувся круглий стіл із експертного обговорення законів України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення». Захід відбувся за сприяння Ради Європи, Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України. 

 

Експерти Ради Європи п. Ів Саломон та п. Кароль Якубович презентували учасникам круглого столу результати експертного оцінювання вищеназваних законів. Детально проаналізувавши ці законодавчі акти, вони запропонували переглянути їх і в рамках одного («Про телебачення і радіомовлення») консолідувати всі закони, дотичні до телерадіомовної діяльності (включно із законом «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення»).  

 

Рекомендації експертів Ради Європи стосувалися формування складу Нацради, механізму її фінансування, призначення і припинення повноважень членів Ради. Також вони запропонували поширити норми щодо конфлікту інтересів ще й на близьких родичів членів Ради, а також лібералізувати регулювання діяльності провайдерів програмних послуг.  

 

Крім того, експерти вважають, що закон «Про телебачення і радіомовлення» варто було би доповнити положеннями, які мають більше стосунку до цифрового мовлення (принаймні, щодо процедури початку переходу, щодо органів, відповідальних за його здійснення, стосовно схеми розподілу частот тощо). Також пропонується вилучити із цього закону державний сегмент, натомість перетворити національні телерадіокомпанії на компанії суспільного мовлення.  

 

Зацікавила експертів концепція громадських і комунальних компаній. Але водночас вони застерігають, що ці підприємства не повинні мати жодного зв’язку з органами місцевої влади (хоча, зважаючи на їх безприбутковий характер, без допомоги вони не обійдуться). Запобіжні норми (щодо того, що дії державної влади мають відповідати законодавству і Національному плану розвитку телерадіоінформаційного простору) експерти вітали як ознаку просування у забезпеченні гарантій незалежності телерадіомовлення. Рекомендують вони переглянути і принципи формування громадських рад НТКУ та НРКУ. Зокрема, від Президента та Верховної Ради висувати по 4 кандидатури, а від громадських організацій – 9.  

 

Загальна оцінка Закону України «Про телебачення і радіомовлення» така: щоби цей закон слугував українській демократії та наближався до європейських стандартів, сформульованих у низці відповідних документів Ради Європи, його слід було би ретельно переглянути, усунувши згадані вище недоліки

 

Після плідної дискусії модератори круглого столу – голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко та голова Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі Тарас Петрів – запропонували учасникам обговорити всі рекомендації. Під час обговорення було досягнуто консенсусу з усіх пунктів рекомендацій, які вирішено надіслати Президенту, Верховній Раді України, а також у Кабінет Міністрів. 

 

В обговоренні та ухваленні рекомендацій взяли участь народні депутати, члени Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України, громадської ради з питань свободи слова та інформації при парламентському профільному комітеті, національної комісії регулювання звязку, громадських організацій та ін. 

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

 

 

Рекомендації круглого столу з експертного обговорення законів України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення»

 

Учасники круглого столу, організованого спільно Радою Європи, Комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, Національною комісією з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України, обговоривши висновки експертів Ради Європи до законів України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», ухвалили такі рекомендації Верховній Раді України, Президентові України, Кабінету Міністрів України, іншим органам державної влади України:

 

Прискорити ратифікацію Європейської конвенції про транскордонне телебачення, що була підписана від імені України у 1996 році.

 

Внести такі зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у редакції Закону від 12 січня 2006 року:

 

змінити положення щодо державних телерадіоорганізацій, зокрема щодо НТКУ та НРКУ, у тому числі відповідно до стандартів суспільного мовлення;

 

привести Закон у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення;

 

вилучити положення, які не мають нормативного навантаження та не застосовуються на практиці;

 

включити до Закону окремими розділами положення щодо діяльності
суспільного телерадіомовлення та положення щодо Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;

 

розвинути положення щодо цифрового мовлення та переходу до нього, чітко визначивши строк і порядок такого переходу, відповідальні органи та їхні обов’язки, порядок фінансування впровадження цифрового мовлення та гарантування прав аудиторії у цьому зв’язку;

 

вдосконалити положення щодо обмеження монополізму та запровадити додаткові гарантії забезпечення прозорості власності у сфері телерадіомовлення;

 

вдосконалити регулювання діяльності провайдерів програмної послуги (стаття 40);

 

скоротити перелік підстав для відмови у видачі ліцензії за позаконкурсною процедурою (стаття 30);

 

деталізувати положення щодо застосування санкцій за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення (розділ IX);

 

переглянути принципи формування громадських рад НТКУ і НРКУ з метою зменшення їх політизації та надання переваги представникам громадськості (стаття 14); визначити повноваження громадських рад;

 

вилучити положення щодо оприлюднення позицій партій (стаття 6), обмежити перелік обов’язкової для поширення офіційної інформації (стаття 49);

 

передбачити положення щодо унеможливлення отримання ліцензії на телерадіомовлення поза конкурсними процедурами Національної ради.

 

 

Внести такі зміни до Закону України «Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» у редакції Закону від 3 березня 2005 року:

 

вилучити положення щодо можливості висловлення недовіри Національній раді, що має наслідком відставку її складу;

 

змінити порядок призначення членів Національної ради з тим, щоб обмежити політичний вплив на призначених осіб;

 

передбачити спрямування ліцензійного збору на фінансування Національної ради.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2052
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду