В Києві пройшов медіа-ланч «ЗМІ та вживання психоактивних речовин. Нові підходи до формування громадської думки»

9 Лютого 2007
7797
9 Лютого 2007
17:46

В Києві пройшов медіа-ланч «ЗМІ та вживання психоактивних речовин. Нові підходи до формування громадської думки»

7797
В Києві пройшов медіа-ланч «ЗМІ та вживання психоактивних речовин. Нові підходи до формування громадської думки»

8 лютого о 17.00 в квартирі «Бабуїн» за адресою вул. Хорива 12. Академія Української преси, Відкритий Інститут громадського здоров’я та Громадська ініціатива «Об’єктивна реальність» провели медіа-ланч « ЗМІ та вживання психоактивних речовин. Нові підходи до формування громадської думки щодо алкоголю, тютюну та наркотиків» .

Участь в медіа-ланчі взяли: Народний депутат України, Керівник підкомітету з питань реклами О. Бондаренко, Член Національної Ради з питань ТБ та радіомовлення Т. Лебедєва, головний редактор «Детектор медіа» Н. Лігачова, виконавчий директор Індустріального Телевізійного Комітету К. Котенко, заступник Головного лікаря Київської міської наркологічної лікарні О. Галич, журналісти, близькі споживачів наркотиків, представники громадських організацій.

Організатори ланчу входять до Консорціуму «Здорова політика», одним з чільних напрямків якого є аналіз діяльності правоохоронних органів та органів влади з точки зору впливу на здоров’я населення, обговорення створення ефективного механізму громадського моніторингу заходів щодо зменшення ризиків від незаконного вживання психоактивних речовин, а саме: профілактики й лікування залежності, розповсюдження соціально-небезпечних захворювань та дотримання прав людини в цій сфері.

Д. Полтавцем, координатором Консорціуму були презентовані результати моніторингу ЗМІ щодо висвітлення проблематики вживання психоактивних речовин, дотримання прав людини та обговорення можливих інформаційних стратегій з метою покращення громадського здоров’я.

Зокрема, організатори привернули увагу до того факту, що населення через ЗМІ населення отримує недостовірну та неповноцінну інформацію про наслідки, пов’язані зі вживанням психоактивних речовин (ПАР (психоактивна речовина) – це хімічна сполука, яка змінює функції головного мозку, що, в свою чергу, призводить до тимчасових змін сприйняття, настрою, свідомості та поведінки, найбільш культивовані психоактивні речовини – алкоголь, наркотики та тютюн).

Моніторинг, здійснюваний ініціаторами медіа-ланчу, дозволив виокремити основні «сценарії», що формують вітчизняний медіа дискурс щодо проблем вживання ПАР:

Кримінальний – це сценарій, реалізовуваний однією з найвпливовіших груп інтересів -правоохоронними органами. Саме повідомлення про діяльність правоохоронних органів, трансльовані засобами масової інформації поширюють імідж «наркоманаалкологіка – відморозка», який здатен на будь-яку злочинну ірраціональність, і саме цим «клеймом» пояснюються всі протиправні дії та вчинки. Слід зазначити, що це найбільш поширений «сценарій» - подібні повідомлення складають до 70% відсотків загального числа публікацій про ПАР. Занепокоєння викликає також той факт, що окрім точки зору, трансльованою правоохоронною системою, ЗМІ, звичайно, не надають ніяких інших альтернативних джерел.

Медичний - реалізуються також дуже впливовою корпорацією інтересів – медичною. Через повідомлення акцентується увага на « невиліковності хвороби», «родинної катастрофи», «безнадійності». Таким чином, дослідники вважають, що тут через мірно педалюється акцент, спрямований на повну відмову від немедичного вживання ПАР, - на єдиній панацеї – спеціалізованій медичній допомозі – посиленій процедурі призначення, ліцензування, закритому оббігу. Лише високо спеціалізована група може вирішувати проблему, діагностуючи «приречену особистість».

За даними моніторингу АУП – повідомлення, які виходять з цієї групи складають до 10% з тих, які з’являються в ЗМІ.

Жертовним сценарієм було названо меседж, які провадить достатньо численна, проте публічно-інертна група, представлена залежними від ПАР людьми і так званими співзалежним (членами родин). Саме вони, частіш за все провідники ще одного ірраціонального дискурсу – соціальної пасивності і поразки особи, яку «підсадили», «втягнули», «викинули на узбіччя» тощо.

І нарешті прагматичний сценарій - формується «наймолодшою» групою інтересів, яку складаються громадські мережі та об’єднання, що мають певний фаховий та фінансовий ресурс, підтримуваний і, багато в чому сформований, міжнародною спільнотою. Саме вони виступають за так звану політику «зменшення шкоди» - себто, зменшення ризиків від вживання ПАР, залучення залежних та співзалежних до надання допомоги, спрощену процедуру призначення. Але присутність цієї групи, найбільш дотичної до загальновизнаних у світі методів в публічному просторі сягає лише 2-3%.

На думку ініціаторів зустрічі реальні наслідки політики щодо ПАР в 1991-2005 роках дуже плачевні - суттєво зросла стигматизація, відторгнення суспільством споживачі наркотиків та членів їхніх родин; збільшення кількості офіційно зареєстрованих споживачів наркотиків в 4 рази ( 24 000 у 1991 до 98 000 в 2006, число з незареєстрованих, на думку експертів та міжнародних організацій сягає 560 000); кількість офіційно зареєстрованих носіїв ВІЛ-інфекції зросла в тисячі разів.

Члени Консорціуму «Здорова політика» вбачають перспективу лише в можливій зміні «репресивного» дискурсу на «соціально - прагматичний». І саме ЗМІ можуть сприяти створенню позитивного інформаційного простору, що відкриває можливості для зменшення тягару проблем, пов’язаного з вживанням ПАР.

Учасники зустрічі, представники різноманітних медійних структур запропонували громадським організаціям декілька практичних стратегій, які, на їх думку могли б суттєво вплинути на увагу професіоналізм медіа-спільноти до проблем ПАР та професіоналізм у висвітленні. Так було наголошено про необхідність створення постійнодіючої системи освіти, яка б поєднувала короткотермінові тренінги, дистанційне навчання та практичні завдання; залучення публічних особистостей, з тим, щоб привертати увагу до проблеми; необхідність внесення змін до законодавства щодо соціальної реклами; формування сталого «пулу» з журналістів, які висвітлюють проблеми ПАР; проведення професійного конкурсу з міжнародним журі; підготовка та поширення інформаційних матеріалів та звітів для редакцій; ініціювання інформаційних приводів; продовження різноформатних зустрічей з представниками ЗМІ.


Проект:«Інформаційне забезпечення продуктивного публічного діалогу медичного громадського сектору, урядових структур та органів влади у сфері реформування державної політики щодо проблем ВІЛСНІДУ та вживання наркотиків» діє за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7797
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду