Верховна Рада ухвалила у першому читанні зміни до закону «Про рекламу» щодо реклами алкоголю і тютюну

20 Жовтня 2006
4668
20 Жовтня 2006
13:07

Верховна Рада ухвалила у першому читанні зміни до закону «Про рекламу» щодо реклами алкоголю і тютюну

4668
Верховна Рада ухвалила у першому читанні зміни до закону «Про рекламу» щодо реклами алкоголю і тютюну

Верховна Рада України сьогодні на пленарному засіданні ухвалила у першому читанні проект Закону №1044 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо обмеження реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв)», внесений народним депутатом України Миколою Томенком.

 

Виступаючи з трибуни Верховної Ради, Микола Томенко навів статистичні дані, які свідчать, що Україна зараз є одним із лідерів країн по кількості людей, які курять і вживають спиртні напої. За даними соціологічних досліджень, в Україні постійно курить 41% населення (в той же час, у Швеції цей показник становить 22%», в Росії – 36%, у країнах ЄС - 32%).

 

Водночас він зауважив, що Україна залишається однією з небагатьох держав, у яких дозволена реклама тютюну і алкоголю на телебаченні та носіях зовнішньої реклами. Актуальність законопроекту №1044 посилюється ще й великою кількістю носіїв зовнішньої реклами у великих містах України, що здійснюють  агресивну рекламу алкоголю та тютюну. На думку автора законопроекту, такий сигнал реклами щодо того, що пити і курити є «модним», формує відповідний спосіб життя у населення.

 

Виходячи з цього, Микола Томенко своїм законопроектом запропонував народним депутатам зробити перший крок до обмеження згубного впливу алкоголю і тютюну на здоров’я нації. Народний депутат також відзначив, що лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова підтримує такі ініціативи, оскільки в минулому скликанні вона була співавтором подібного законопроекту про заборону зовнішньої реклами алкоголю та тютюну, який, на жаль, не був тоді підтриманий. «І сьогодні інтереси рекламного бізнесу, яким володіють безпосередньо та на місцевому рівні депутати Партії регіонів, заборонили захищати здоров’я дітей і матерів, а натомість примушують захищати інтереси бізнесу», - зауважив Томенко. 

 

Проте, незважаючи на позицію найбільшої парламентської фракції Партії регіонів, представники якої, крім сімох осіб, виступили проти законопроекту Томенка, Верховна Рада підтримала проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" («за» проголосували 226 народних депутатів»).

 

Верховна Рада також ухвалила рішення об’єднати законопроект №1044 з альтернативним проектом закону №1044-1, яким передбачається внести ряд інших змін щодо законодавства України про рекламу. При підготовці до другого читання ці проекти будуть об'єднані в один документ, в якому будуть враховані висловлені при обговорені пропозиції та зауваження народних депутатів.

Прес-служба Миколи Томенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4668
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду