Європейська федерація журналістів підтримує італійських журналістів у страйках за колективні договори

29 Вересня 2006
16320
29 Вересня 2006
15:18

Європейська федерація журналістів підтримує італійських журналістів у страйках за колективні договори

16320
Європейська федерація журналістів підтримує італійських журналістів у страйках за колективні договори

Європейська федерація журналістів заявила, що надасть усіляку підтримку італійським журналістам у страйках, які Італійська національна федерація преси проводитиме наступного тижня на знак протесту щодо відмови видавців газет вести переговори про відновлення національних колективних договорів. «Позиція роботодавців є незрозумілою та шокуючою, – заявив генеральний секретар Національної федерації журналістів Італії Паоло Северіні-Лонгі. – Вони не звертають уваги на бажання профспілок почати переговори без будь-яких додаткових умов.»

Профспілки вже з березня 2005 року, коли закінчився останній термін дії договорів, намагаються розпочати переговори. Міністр праці Італії закликав обидві сторони дотримуватися договорів, проте роботодавці відмовилися зустрічатись, якщо переговори будуть способом розправи із виданнями, у яких працюють фрілансери, є гнучкий графік роботи та виплати безробітнім.

Як заявляє Асоціація італійських видавців газет, організація видавців газет та колективи газет повинні владнати такі головні спірні питання, як технологічна конвергенція, низький дохід та тираж. Вони кажуть, що «графіки та зарплати – суттєві елементи нової стратегії медійного сектору». А також зазначають, що готові поважати попередні домовленості проте „умови нового договору не є виправданими”. На це федерація преси відповіла, що «блок пропозицій», наданий роботодавцями для обговорення зменшить розмір зарплат на 30 % і призведе до серйозного ослаблення попередніх колективних договорів.

«Поведінка роботодавців не призведе до розвитку сектора, – заявив генеральний секретар Європейської федерації журналістів Айдан Вайт. – Пошук способів суттєво зменшити бюджет газет зашкодить журналістиці, призведе до занепаду якості преси та завадить пережити теперішню кризу. Профспілки не збираються кидати виклик часу, в якому живуть, але вони як ніхто розуміють, що не може бути професійної журналістики без гідних умов праці. Роботодавці у Європі намагаються обійти колективні договори укладанням короткострокових договорів із журналістами. Такий спосіб серйозно шкодить встановленим виробничим стосункам. В Італії традиційно існує соціальний діалог і є там життєво необхідним, щоб соціальне партнерство у пресі підтримувалось. Ми повністю підтримуємо італійських журналістів у їхньому прагненні врегулювати виробничі стосунки.»

29 та 30 вересня на страйк вийдуть представники друкованих та Інтернет-ЗМІ. 5 і 6 жовтня працівники щоденних газет, 6 і 7 – всі медіа. 24 і 25 жовтня – журналісти, які працюють у представництвах іноземних ЗМІ.»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16320
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду