Режисера покарано за показ фільму в Канах без узгодження із владою

5 Вересня 2006
11797
5 Вересня 2006
16:27

Режисера покарано за показ фільму в Канах без узгодження із владою

11797
Режисера покарано за показ фільму в Канах без узгодження із владою

Китайському режисеру Лоу Є, який відправив свою останню картину "Літній палац" на Канський кінофестиваль без дозволу влади, заборонено знімати фільми протягом п’яти років.

Таке рішення було прийнято наприкінці минулого тижня Державним управлінням з радіо, кіно і телебаченню КНР.

Аналогічна заборона винесена і продюсеру фільму Най Аню. Міра покарання пояснюється тим, що Лоу Є вже один раз проігнорував рішення китайської кінематографічної влади.

У 2000 році він без дозволу влади відправив свою попередню картину "Ріка Сучжоу" на кілька міжнародних кінофестивалів, за що його було позбавлено права знімати фільми на два роки.

"Літній палац" повинен був стати єдиним азіатським фільмом у конкурсній програмі Канського кінофестивалю 2006 року, і режисер вирішив не відкликати його, незважаючи на відсутність дозволу від Державного управління з радіо, кіно і телебачення. В управлінні повідомили, що не видали дозволу "з технічних причин".

Сам режисер розкритикував заборону і заявив, що не може гарантувати його дотримання. "Я постараюся його дотримуватися, але якщо я не зможу справитися зі своєю потребою в зйомках, я, можливо, зніму один або два фільми", - заявив Лоу Є в інтерв’ю.

За словами режисера, після повернення з Кан він намагався зробити нову версію фільму, яку можна було б показати в Китаї. "Тепер зрозуміло, що ці зусилля були безглуздими", -зазначив режисер.

"Літній палац" розповідає про дівчину Ю Хун, яка приїжджає із села в один із престижних пекінських вузів. У Пекіні в неї розпочинається жагучий роман з одним зі своїх однокурсників Чжоу Веєм, згодом цей роман стає небезпечною грою - зі зрадництвами, провокаціями і зрадами.

У цей час студенти починають виходити на демонстрації під демократичними гаслами. Після розгону демонстрацій закоханим доводиться розлучатися. Чжоу Вея посилають у літній військовий табір на перевиховання, відкіля він їде в Берлін, щоб забути і свою країну, і свою кохану. Юй знаходить роботу, заводить коханця і також намагається забути Чжоу Вея.

У Берліні, однак, Чжоу попадає у вир політичних подій, валиться берлінська стіна, а з нею і комуністичний режим у Східній Німеччині. Зрештою, Чжоу Вей вирішує повернутися в Китай і через якийсь час знаходить Ю Хун в одному з маленьких містечок. Колишні закохані намагаються зрозуміти, "як змінилися їхні життя в цьому мінливому світі", говориться в офіційних матеріалах, які представляють картину.

"Літній палац" став першим китайським фільмом, у якому згадуються студентські хвилювання 1989 року, подавлені китайською владою за допомогою армійських підрозділів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11797
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду