Телеглядацька асоціація батьків України обурена недотриманням законодавства київськими кінотеатрами

23 Травня 2006
19701
23 Травня 2006
14:35

Телеглядацька асоціація батьків України обурена недотриманням законодавства київськими кінотеатрами

19701
Телеглядацька асоціація батьків України обурена недотриманням законодавства київськими кінотеатрами

Всеукраїнська громадська організація „Телеглядацька асоціація батьків України” на передодні Дня захисту дітей з 15-го по 22-ге травня 2006 року провела черговий моніторинг кінотеатрів міста Києва на предмет дотримання ними законодавства, покликаного захищати суспільну мораль та належне виховання дітей. 

З часів проголошення Незалежності України, подібні моніторинги кінотеатрів, проводились ВГО «Телеглядацька асоціація батьків України» 2 рази: 2005 та 2006 року.

За даними останнього моніторингу ситуація значно погіршилась і являє собою тенденцію до зростання кількості небезпечних для дітей кінотеатрів, оскільки, відсутній будь-який контроль за їх діяльністю.

Батьки обурені тим, що кінотеатрами у денний та ранковий час здійснюються систематичні демонстрування фільмів жахів, еротика, містика, які повинні бути віднесені до категорії із обмеженою глядацької аудиторією «Х21» або «18» Це є неприпустимим з огляду на норми законодавства.

За результатами цього моніторингу було здійснено звернення до Генеральної прокуратури України, Кабінету міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності із належним чином оформленною доказовою базою та пропозиціями щодо врегулювання прогалин в законодавстві України.

Дії кінотеатрів-порушників міста Києва оцініются, як такі, які можуть завдати величезної моральної шкоди населенню України, його культурі та духовності. Вони містять ознаки саботажу євроінтеграційних процесів в державі, основною передумовою, яких є законність та забезпечення права громадян України, закріпленого в ст. 5 ЗУ «Про захист суспільної моралі».

Бездіяльність державних органів по нагляду та контролю за кінотеатрами також сприяє тому, щоби збільшувався ввіз в Україну кінопродукції, яка призначена тільки для перегляду дорослими особами. Завдяки маштабним рекламним кампаніям, які говорять про шедевральність та надмірну натуралістичність показу дорослої дійсності  природнім стає потяг дітей до таких кінострічок

В обставинах кризової ситуації в галузі кінематографії викликає великий подив прийнятття Урядом антиукраїнської Постанови Кабінету Міністрів України від 16 січня 2006 року №20 Деякі питання порядку розповсюдження і демонстрування фільмів,  затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року №1315, надавши кінотеатрам та кіновідеоустановкам право демонстрації фільмів категорії «Х21» з 18 години 00 хвилин замість 21 години 00 хвилин, як було у попередній редакції положення. 

Оскільки, кінотеатрами не надається глядачам повна та об’єктивна  інформація (попередження),  про характер фільмів, що демонструються, особливо тих, які мають обмеження щодо глядацької аудиторії, як це передбачено у відповідних правових актах держави, а в окремих кінотеатрах, якщо і надається така інформація то часто неправдива, або з використанням терміну «НЕ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ» замість «ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ», що призводить до відвідування неповнолітніми сеансів, на які їм заборонений вхід, та введення батьків в оману, щодо потенційної небезпеки перегляду фільму для процесів виховання підлітків.

ВГО „Телеглядацька асоціація батьків України”  звернулась до  Генеральної прокуратури України  з вимогою терміново дати відповідні приписи прокурорського реагування державним органам, на які покладено згідно чинного законодавства України обов’язок по нагляду та контролю за наданням кінотеатрами глядачам повної та об’єктивної інформації про характер фільмів, що демонструються. 

Враховуючи аналіз стану дотримання телерадіокомпаніями та кінотеатрами законодавства України, покликаного регламентувати демонстрацію фільмів на телебаченні та в кінотеатрах і визнавши її кризовою, ВГО «Телеглядацька асоціація батьків України» звернулась до Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності розглянути можливість термінового ініціювання внесення змін до ст. 164-6, ст. 164-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині посилення санкцій за передбачені цими статтями порушення.

"Детектор медіа" за прес-релізом Телеглядацької асоціації батьків України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19701
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду