Громадська ініціатива "Знаю" звернулася з відкритим листом до голови ЦВК Я. Давидовича з вимогою надавати суспільству більше інформації про кандидатів у депутати

2 Березня 2006
7984
2 Березня 2006
11:56

Громадська ініціатива "Знаю" звернулася з відкритим листом до голови ЦВК Я. Давидовича з вимогою надавати суспільству більше інформації про кандидатів у депутати

7984
Громадська ініціатива "Знаю" звернулася з відкритим листом до голови ЦВК Я. Давидовича з вимогою надавати суспільству більше інформації про кандидатів у депутати

Відкритий лист до голови Центральної виборчої комісії України п. Ярослава Давидовича

Шановний пане голово!

Як активні громадяни, що вважають за необхідне забезпечити відповідність між уподобаннями виборців і результатами виборів, ми повністю поділяємо Вашу стурбованість ситуацією, що виникла з поінформованістю виборців про учасників виборчих перегонів - себто, з "інформаційним вакуумом" стосовно кандидатів у депутати (а саме браком інформації про їхні біографії та декларації про доходи та майно). І справді, партії мали б приділяти цьому більше уваги й активніше популяризувати життєвий і професійний досвід фігурантів свої передвиборчих списків - а не лише "першої п'ятірки".

Утім, нам дивно чути слова про "інформаційний вакуум навколо кандидатів" і приреченість українців вибирати "котів у мішку" саме від Вас.

Нам відомо, що до Центральної виборчої комісії та до ряду територіальних виборчих комісій звертались небайдужі виборці, що прагнули реалізувати своє право на доступ до інформації. Натомість, у більшості випадків або виборці отримали прямі відмови, або ж можливість громадян поширити отриману інформацію власними засобами було обмежено.

Аргументація комісій сумнівна – посилання на ст. 32 Конституції України, яка не допускає поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди.

Однак, згідно зі ст. 58 Закону України „Про вибори народних депутатів України” однією з необхідних умов для реєстрації особи кандидатом в народні депутати України є подання нею до ЦВК заяви про згоду на оприлюднення автобіографічної інформації. Таким чином, поширення цієї інформації належним чином погоджено.

Крім того, згідно із ч. 2 ст.13 Закону України «Про вибори народних депутатів» виборчі комісії зобов’язані забезпечити можливість для ознайомлення виборців із відомостями про кандидатів у депутати. А стаття 29 Закону України «Про інформацію» стверджує, що «доступ до відкритої інформації забезпечується шляхом: [в тому числі] безпосереднього її надання зацікавленим громадянам […]. Обмеження права на одержання відкритої інформації забороняється законом».

Ми розуміємо, що у ЦВК немає ресурсів на ефективне оприлюднення всіх відомостей, але не потрібно перекладати відповідальність за непоінформованість виборців на політичні партії. Оскільки їхні кандидати:
а) надали ЦВК і ТВК свої біографічні відомості та довідки про доходи;
б) надали ЦВК і ТВК ЗГОДУ на оприлюднення цих персональних відомостей

Тому, просимо Вас звернути увагу на те, що Громадянська ініціатива "Знаю!" має можливість допомогти Центральній виборчій комісії, а також територіальним виборчим комісіям ефективно поширити інформацію не тільки через інтернет (znayu.org.ua), але й безкоштовну "гарячу" телефонну лінію (8 800 50 22 500).

Ми впевнені, що Ви розумієте – справедливі вибори вимагають не тільки створення технічних умов для волевиявлення громадян, а й забезпечення достатніх умов для реалізації поінформованого вибору.

Закликаємо Вас скористатися можливостями, які надає співпраця з громадянськими ініціативами просвіти виборців, та задовольнити законні вимоги громадян. Ми впевнені, що Ваш прогноз про "котів у мішку" не має нічого спільного з "прогнозом" колишнього Президента Кучми про минулі президентські вибори - як "найбрудніші вибори в історії України".

Останні підписи:
1. Наталя Лігачова Головний редактор "Детектор медіа" (Київ)
2. Євген Захаров керівник Харківської правозахисної групи (Харків)
3. Микола Горбаль член Української Гельсінської правозахисної групи, народний депутат України другого скликання (Київ)
4. Роман Кобець керівник аналітичної частини проекту "Усвідомлений вибір - 2006" (Київ)
5. Юрій Андрухович письменник (Івано-Франківськ)
6. Інна Підлуська президент Фонду "Євопа XXI" (Київ)
7. Дмитро Потєхін координатор Громадянської ініціативи "Знаю!" (Київ)
8. Микола Рябчук письменник, політолог, есеїст (Київ)
9. Катерина Ботанова журналіст, редактор тижневика "Коментарі" (Київ)
10. Олександр В. Данилюк адвокат голова правозахисної організації "Правове суспільство" (Київ)

Підтримати цей лист свої підписом а також ознайомитися з прикладами відмов у наданні інформації ви можете на сайті Громадської ініціативи "Знаю"

"Детектор медіа"

Луценко дав повну "кримінальну" розкладку по блоках

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7984
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду