У Москві вбито відомого журналіста НТВ Іллю Зиміна

27 Лютого 2006
11388
27 Лютого 2006
11:59

У Москві вбито відомого журналіста НТВ Іллю Зиміна

11388
У Москві вбито відомого журналіста НТВ Іллю Зиміна

Увечері в неділю, 26 лютого, стало відомо про те, що в російській столиці вбито спеціального кореспондента телеканалу НТВ Іллю Зиміна. Сьогодні місцеві газети висувають різні версії інциденту і повідомляють дивні подробиці про вбивство, яке, як стверджують слідчі, не пов’язане із професійною діяльністю журналіста.

Труп журналіста в неділю виявили його колеги. Вони занепокоїлися тим, що пунктуальний Зимін не вийшов на роботу, не відповідав на дзвінки, і поїхали до нього додому на вулицю Корольова. Піднявшись на 18-й поверх 22-поверхового будинку, вони виявили, що двері в його квартиру відчинено. Усередині все було перекинуто догори ногами. На підлозі - сліди крові. Ілля лежав у кімнаті обличчям униз. Його друзі викликали міліцію (сигнал надійшов о 19:55) і "швидку".

Пізніше медики встановили: у Зиміна черепно-мозкова травма потиличної ділянки голови. Зважаючи на все, журналістові завдали смертельного удару іззаду якимсь важким предметом. Яких-небудь інших поранень (вогнепальних або ножових) не зафіксовано. Прокуратура порушила кримінальну справу за статтею 111 ч. 4 КК "Навмисне завдання тяжкої шкоди здоров’ю, що спричинило через необережність смерть".

Як зазначили оперативники, які працювали на місці злочину, найімовірніше, Зимін сам впустив убивцю - слідів злому вхідних дверей немає. Що сталося далі, поки сказати складно. Очевидно одне: йшла боротьба, під час якої журналіст був убитий. Сусіди шуму не чули (за попередніми даними, Зимін помер ще ранком). Не допомогла слідчій групі і консьєржка - ніяких підозрілих осіб жінка похилого віку не помітила.

Видання "КоммерсантЪ" це спростовує і пише про те, що консьєржка - важливий свідок слідства. Вона розповіла, що близько 10-тої ранку в неділю в квартиру до Іллі Зиміна нібито приходило троє невідомих. Вони показали консьєржці посвідчення співробітників міліції і пішли через годину.

За цими самими даними, напередодні загибелі Ілля Зимін розважався в нічному клубі, звідки виїхав один о другій годині ночі. Також повідомляється, що колеги виявили на столі в квартирі пляшку горілки і порізаний на часточки грейпфрут.

Важко сказати, чи зникли з квартири які-небудь цінні речі. Проте у правоохоронних органах вважають, що ця подія навряд чи пов’язана зі спробою пограбування, і ще більш категорично відкидають версію розправи через професійну діяльність.

А за даними газети "Время новостей", слідчим удалося знайти свідків двох загадкових інцидентів, що сталися в будинку Зиміна ранком 26 лютого. Одна жінка бачила, як близько 8:45 біля під’їзду журналіста стався конфлікт між місцевою жителькою і невідомим чоловіком, який вийшов з під’їзду з валізою. Вони голосно лаялися через таксі. Після того, як дама відвоювала місце в машині, чоловік, підхопивши валізу, кинувся бігти по вулиці.

Тим часом, собака, який узяв слід від квартири Зиміна, скерував сищиків в інший бік. А дівчина-свідок, яка вигулювала вранці собаку, повідомила, що чула крики по допомогу, але не змогла зрозуміти, звідки вони лунають. Крім того, з’ясувалося, що під’їзд, де жив Зимін, обладнаний відеокамерою, але в суботу ввечері в ній закінчилася плівка.

Колега вбитого журналіста Вадим Такмєнєв, один з тих, хто знайшов тіло журналіста, розповів, що вся квартира була в крові, на тілі загиблого були сліди побоїв.

Колишній генеральний директор НТВ Євген Кисельов вражений загибеллю Іллі Зиміна. "Зимін був талановитою людиною на межі геніальності", - сказав він.

Він назвав Зиміна "репортером милістю Божою", "він був чи не найяскравішою людиною в телевізійній професії". За його словами, Ілля Зимін "міг узятися за будь-яку тему, сюжет, якими б вони не були складними або делікатними. Ми втратили дуже гарну і дуже чисту людину, - резюмував Кисельов. - Я плачу".

Раніше, у квітні 2005 року, Ілля Зимін був жорстоко побитий на вулиці Корольова біля свого під’їзду. На Іллю напали іззаду, ударивши по голові. Після цього нападу Зимін тривалий час перебував у лікарні.

Ілля Зимін народився 1 травня 1972 року у Владивостоці. Він свого часу працював на ДТРК "Владивосток", з 1995 року був шефом Далекосхідного бюро НТВ. З 2000 року працював у Москві на телеканалі НТВ, потім на ТВ-6, ТВС і знову повернувся на НТВ.

Зимін був автором і ведучим документальних фільмів з циклу "Новітня історія". Він став лауреатом "ТЭФИ-2002" у номінації "Найкращий телерепортер".

На сайті НТВ він написав про себе: "Мріяв стати лікарем-хірургом, але вступив на журфак ДВГУ (Далекосхідний держуніверситет у Владивостоці). Це був вибір, навіяний часом - перебудовою і підтриманий мамою - вона журналіст".

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11388
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду