detector.media
27.02.2006 11:59
У Москві вбито відомого журналіста НТВ Іллю Зиміна

Увечері в неділю, 26 лютого, стало відомо про те, що в російській столиці вбито спеціального кореспондента телеканалу НТВ Іллю Зиміна. Сьогодні місцеві газети висувають різні версії інциденту і повідомляють дивні подробиці про вбивство, яке, як стверджують слідчі, не пов’язане із професійною діяльністю журналіста.

Труп журналіста в неділю виявили його колеги. Вони занепокоїлися тим, що пунктуальний Зимін не вийшов на роботу, не відповідав на дзвінки, і поїхали до нього додому на вулицю Корольова. Піднявшись на 18-й поверх 22-поверхового будинку, вони виявили, що двері в його квартиру відчинено. Усередині все було перекинуто догори ногами. На підлозі - сліди крові. Ілля лежав у кімнаті обличчям униз. Його друзі викликали міліцію (сигнал надійшов о 19:55) і "швидку".

Пізніше медики встановили: у Зиміна черепно-мозкова травма потиличної ділянки голови. Зважаючи на все, журналістові завдали смертельного удару іззаду якимсь важким предметом. Яких-небудь інших поранень (вогнепальних або ножових) не зафіксовано. Прокуратура порушила кримінальну справу за статтею 111 ч. 4 КК "Навмисне завдання тяжкої шкоди здоров’ю, що спричинило через необережність смерть".

Як зазначили оперативники, які працювали на місці злочину, найімовірніше, Зимін сам впустив убивцю - слідів злому вхідних дверей немає. Що сталося далі, поки сказати складно. Очевидно одне: йшла боротьба, під час якої журналіст був убитий. Сусіди шуму не чули (за попередніми даними, Зимін помер ще ранком). Не допомогла слідчій групі і консьєржка - ніяких підозрілих осіб жінка похилого віку не помітила.

Видання "КоммерсантЪ" це спростовує і пише про те, що консьєржка - важливий свідок слідства. Вона розповіла, що близько 10-тої ранку в неділю в квартиру до Іллі Зиміна нібито приходило троє невідомих. Вони показали консьєржці посвідчення співробітників міліції і пішли через годину.

За цими самими даними, напередодні загибелі Ілля Зимін розважався в нічному клубі, звідки виїхав один о другій годині ночі. Також повідомляється, що колеги виявили на столі в квартирі пляшку горілки і порізаний на часточки грейпфрут.

Важко сказати, чи зникли з квартири які-небудь цінні речі. Проте у правоохоронних органах вважають, що ця подія навряд чи пов’язана зі спробою пограбування, і ще більш категорично відкидають версію розправи через професійну діяльність.

А за даними газети "Время новостей", слідчим удалося знайти свідків двох загадкових інцидентів, що сталися в будинку Зиміна ранком 26 лютого. Одна жінка бачила, як близько 8:45 біля під’їзду журналіста стався конфлікт між місцевою жителькою і невідомим чоловіком, який вийшов з під’їзду з валізою. Вони голосно лаялися через таксі. Після того, як дама відвоювала місце в машині, чоловік, підхопивши валізу, кинувся бігти по вулиці.

Тим часом, собака, який узяв слід від квартири Зиміна, скерував сищиків в інший бік. А дівчина-свідок, яка вигулювала вранці собаку, повідомила, що чула крики по допомогу, але не змогла зрозуміти, звідки вони лунають. Крім того, з’ясувалося, що під’їзд, де жив Зимін, обладнаний відеокамерою, але в суботу ввечері в ній закінчилася плівка.

Колега вбитого журналіста Вадим Такмєнєв, один з тих, хто знайшов тіло журналіста, розповів, що вся квартира була в крові, на тілі загиблого були сліди побоїв.

Колишній генеральний директор НТВ Євген Кисельов вражений загибеллю Іллі Зиміна. "Зимін був талановитою людиною на межі геніальності", - сказав він.

Він назвав Зиміна "репортером милістю Божою", "він був чи не найяскравішою людиною в телевізійній професії". За його словами, Ілля Зимін "міг узятися за будь-яку тему, сюжет, якими б вони не були складними або делікатними. Ми втратили дуже гарну і дуже чисту людину, - резюмував Кисельов. - Я плачу".

Раніше, у квітні 2005 року, Ілля Зимін був жорстоко побитий на вулиці Корольова біля свого під’їзду. На Іллю напали іззаду, ударивши по голові. Після цього нападу Зимін тривалий час перебував у лікарні.

Ілля Зимін народився 1 травня 1972 року у Владивостоці. Він свого часу працював на ДТРК "Владивосток", з 1995 року був шефом Далекосхідного бюро НТВ. З 2000 року працював у Москві на телеканалі НТВ, потім на ТВ-6, ТВС і знову повернувся на НТВ.

Зимін був автором і ведучим документальних фільмів з циклу "Новітня історія". Він став лауреатом "ТЭФИ-2002" у номінації "Найкращий телерепортер".

На сайті НТВ він написав про себе: "Мріяв стати лікарем-хірургом, але вступив на журфак ДВГУ (Далекосхідний держуніверситет у Владивостоці). Це був вибір, навіяний часом - перебудовою і підтриманий мамою - вона журналіст".

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY