Експерти та журналісти обговорять Кримінально-процесуальний кодекс України

18 Січня 2006
12668
18 Січня 2006
13:12

Експерти та журналісти обговорять Кримінально-процесуальний кодекс України

12668
Експерти та журналісти обговорять Кримінально-процесуальний кодекс України
Журналістів запрошують на громадське обговорення проекту Кримінально-процесуального кодексу України, організоване Національною Комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенстваправа, Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Міжнародним фондом „Відродження”. Про це повідомляє ІМІ, посилаючись на прес-службу УГС.

Захід відбудеться у місті Київ, 19 січня 2006 року в готелі “Національний”, вул. Липська 5, 3 поверх, початок о 10 год.

Планується обговорити питання: Чи новий проект кодексу кращий за попередній? Чи будуть громадяни захищені за новим кодексом? Коли закінчиться епопея з проектом закону?

У громадському обговоренні проекту Кримінально-процесуального кодексу України візьмуть участь народні депутати України, представники Міністерства юстиції України, правоохоронних органів, правозахисних організацій, а також провідні науковці та представники ЗМІ.

Історія питання: У травні 2003 року проект КПК був прийнятий парламентом у першому читанні, після чого неодноразово вносився у порядок денний для наступного обговорення, проте так і не був розглянутий. Причиною була гостра критика проекту зі сторони науковців, адвокатів, міжнародних та українських правозахисних організацій. Крім того, експерти Ради Європи надали висновок щодо цього проекту, в якому відзначили невідповідність положень кодексу європейським стандартам, зокрема, у сфері захисту прав людини. Стурбованість з приводу цього проекту КПК неодноразово висловлювала у своїх резолюціях щодо України й Парламентська Асамблея Ради Європи.

Правозахисники ж називали цей проект кодексу – репресивним, таким, що фактично легалізує адміністративну практику систематичних порушень прав та основних свобод людини в Україні.

1 грудня 2005 року даний проект КПК був скасований парламентом та знятий з розгляду.

Проте, був зареєстрований інший проект (проект №34-56-д від 18.11.2005), створений тим самим авторським колективом та в основу якого були покладені положення раніше скасованого проекту.

Новий проект КПК був схвалений парламентом у першому читанні 16 грудня 2005 року.

ІМІ за інф. прес-служби УГС

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12668
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду