На Назарбаева подадут в суд за депортацию украинцев накануне выборов Президента

6 Грудня 2005
630
6 Грудня 2005
12:57

На Назарбаева подадут в суд за депортацию украинцев накануне выборов Президента

630
На Назарбаева подадут в суд за депортацию украинцев накануне выборов Президента
Судебный процес касательно депортации украинских журналистов и представителей польской миссии - дело ближайшего будущего. Об этом заявил на пресс-конференции в Киеве Иван Шерстюк, ведущий информационного марафона "Украина-Казахстан". "Наши юристы сейчас готовят необходимые документы и мы более подробно сообщим о начале процесса на следующей пресс-конференции."

Также г-н Шерстюк уточнил информацию о задержанных в Казахстане украинцах. "Виктор Штепа - поехал в Казахстан 2,5 месяцев назад как долгосрочный наблюдатель. Подал документы на регистрацию от "Юрилической газеты" (как иностранный журналист).

Другие два украинца представляли газету "Правозахисник" (Ужгород), но на регистрацию подавали документы от международной организации. Они решили так поступить, чтобы иметь больше возможностей на избирательных участках. Поскольку только представители организаций имеют полномочия коментировать происходящее на выборах от своего имени. Журналисты такой возможности лишены, - заявил Иван Шерстюк.

Богдан Зарецкий, наблюдатель, сообщил дополнительные детали задержания и судебного процесса над украинцами:

"Спочатку їх заарештувала поліція під приводом їхнього незаконного перебування (до 3 числа). Українці наполягали, що їхній термін перебування - до 3 грудня включно, до того ж вони вже подали прохання до міграційної служби, шоб продовжити цей термін на три дні. Але поліція таких аргументів не сприймала. До приміщення суду, де перебували хлопці, не пускали нікого, ні журналістів, ні міжнародних спостерігачів. Лише коли представники міжнародних місій спричинили скандал, на судове засідання було допущено наших представників.

Суд проходив не в судовому залі, а в кабінеті судді. Там могло поміститися максимум 5 чоловік. Ті факти і аргументи, що висувались хлопцями, суддею було ігноровано. Адвокат наполягав на тому, що відсутній склад правопорушення навіть адміністративного, але хлопцям дали по 5 діб. Сьогодні скоротили їм термін адмінарешту до однієї доби і зараз хлопців випустили. За останніми даними всі троє українців зараз вже у Москві".

"В первую очередь мы ждём комментариев от власти, которых ещё не получили. Мы ожидаем моральной компенсации за то, что нас не допустили к процессу наблюдения за выборами" - подытожил Иван Шерстюк.

Не сам

Читайте також:

Українців, раніше затриманих в Казахстані, випущено

Демократія по-казахськи – українські журналісти до 3 грудня мусять покинути Казахстан

У передвиборному Казахстані вилучили весь тираж газети "Жума-таймс"

Україна увійшла до трійки країн з найкращим розвитком національного законодавства щодо ЗМІ

Влада Казахстану перед виборами вживає «драконівських» заходів проти незалежних ЗМІ - "Human Rіghts Watch"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
630
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду