В Українському домі розпочався фестиваль "Рік Свободи"

21 Листопада 2005
634
21 Листопада 2005
17:08

В Українському домі розпочався фестиваль "Рік Свободи"

634
В Українському домі розпочався фестиваль "Рік Свободи"
21 Листопада в „Українському домі” розпочався медійний фестиваль „Рік свободи”. В рамках фестивалю, який триватиме два дні, заплановано проведення книжкової виставки, фотовиставки та кіно показ документальних фільмів. Ці заходи присвячені річниці Помаранчевої революції.

Фестиваль розпочався із прес-конференції, участь в якій взяли: керівник проекту „Київський міжнародний книжковий ярмарок” української виставкової компанії „Медвін” Валерія Олексієнко, фотомайстер Анатолій Медзик, письменниця Оксана Забужко, організатор кінопоказу Андрій Халпахчі та автори фільмів Ольга Герасим’юк та Святослав Цеголко.

Учасники запевняють, що в своїх проектах намагалися максимально точно передати події і настрої Майдану, показати звичайних людей, яких поєднала Помаранчева революція, і жодним чином не політиків.

„Let my people go. 15 текстів про українську революцію”. Так називається книжка, яку презентувала Оксана Забужко. „Ми загубили Майдан як самоцінність, як історичну подію, як масовий рух українців. Ми загубили власний портрет українського народу, - зазначила авторка на прес-конференції. – Пів книги – це хроніки, перекладені з іноземної мови. Я писала їх для закордонних видань, яких часто дезінформували російські джерела”. А взагалі на книжковій виставці представлено більше 30 книжок, написаних українськими письменниками та журналістами.

„Фотовиставка – це змога згадати кожного, хто відстоював свою позицію на Майдані, хто підтримував учасників акції протесту їжею, одягом, ліками, грішми. Хто мешкав у наметах і хто надав дах для демонстрантів. Хто носив жовтогарячу стрічку чи шарф. Це тисячі й тисячі облич, з якими так чи інакше пов’язані події листопада-грудня 2004 року” – розповів про інший захід Анатолій Медзик.

Також в рамках фестивалю відбудеться кінопоказ 15 документальних фільмів та серії репортажів, до створення яких причетні як українські, так і закордонні журналісти (зокрема з Росії, Японії, Німеччини та Польщі).

„Тоді наша знімальна група взагалі не думала, що то буде фільм, - розповіла Ольга Герасим’юк, - ми просто були переконані, що ці кадри будуть комусь потрібні, навіть якщо перемога не відбудеться. Ми не знімали політиків, ми знімали людей, які тоді приїхали з різних куточків України. На жаль, в нас тоді була тільки одна камера. Ми телефонували один одному і повідомляли про цікаві випадки, направляли туди оператора. Крім того, ми жодним чином не робили спроб аналізувати ці події у фільмі. Тому я категорично проти слова „розчарування”, коли йдеться про Майдан.”

Презентація фільмів розпочнеться сьогодні о 19.00 і продовжиться завтра о 12 годині. Глядачі матимуть змогу побачити такі картини:

21 листопада о 19:00:

• «Невсеремось! (Люди з Майдану)». Режисер: Сергій Маслобойщиков. Оператори: Віктор Кабаченко, Микола Гончаренко, Богдан Вербицький. Виробництво Inspiration Films (Україна). Тривалість – 27 хв.

°«Український вибір» (Україна). Режисер: Руслан Гончаров, продюсер та монтажер: Михайло Кукан. Тривалість – 62 хв.

°«Українська революція: за півкроку до крові». Автор: Святослав Цеголко. Режисер: Світлана Тарнасюк. Тривалість – 60 хв. Виробництво 5 канал (Україна).

22 листопада о 12:00 і до 19.00:

°«День Сьомий» (уривок). Режисер: Олесь Санін. Продюсер: Володимир Ар’єв. Автор сценарію: Наталка Фіцич. Тривалість – 15 хв. Виробництво 5 канал (Україна).

°«Я хочу сказати ... Дякую». Автор: Ольга Герасім’юк. Режисер та оператор: Андрій Несторенко. Тривалість – 67 хв. Виробництво 1+1 (Україна).

°«Жінки революції». Автор: Наталя Федоренко. Режисер: Валентина Скора. Тривалість – 52 хв. Виробництво ЕРА (Україна).

°«В гостях у одного з українців». Автори: Василь Клімчук, Маріанна Кузан. Режисер: Юрій Андрущенко. Оператори: Костянтин Фролов, Сергій Курілик. Тривалість – 30 хв. Виробництво ЕРА (Україна).

°«Гноми їдуть в Україну». (Польща). Режисер: Мірек Дембінськи. Тривалість – 67 хв.

°«Вони робили історію». Продюсер: С. Кретц. Виробництво DR-1 (Данія).

°«Особливості національного вибору» (з циклу «Професія - репортер»). Автори: Вадим Такменьов, Ілля Зімін. Тривалість – 26 хв. Виробництво НТВ (Росія).

Також в програмі показу серії репортажів телеканалів NHK (Японія), ZDF (Німеччина), Sky News (Великобританія), Т-2 (Данія) та Al-Jazeera (Катар).

Галина Ширшик, "Детектор медіа"

Читайте також:

В Українському домі відбудуться фотовиставка та кінопоказ, присвячені річниці Помаранчевої революції

«5 канал» покаже інтерв’ю з Президентом України В.Ющенком

"Тоніс" запускає телемарафон з нагоди річниці Помаранчевої революції (виправлено)

Річниця Помаранчевої революції очима телевізійників

«Поминки по Майдану» Витренко будут транслировать по спутнику

Ющенко на Майдані виступить останнім - після Тимошенко

21 листопада в Українському домі відкриється медійний фестиваль «Рік Свободи»

На Першому каналі - телемарафон з нагоди річниці Помаранчевої революції

«5 канал» планує телемарафон на честь річниці Помаранчевої революції (розширено)

Катеринчук рассказал, как будут праздновать годовщину Майдана
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
634
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду