Катеринчук: Норму закону про закриття ЗМІ можливо скасувати до виборів

27 Жовтня 2005
674
27 Жовтня 2005
15:13

Катеринчук: Норму закону про закриття ЗМІ можливо скасувати до виборів

674
Катеринчук: Норму закону про закриття ЗМІ можливо скасувати до виборів
Змінити норму «Закону про вибори народних депутатів», яка дозволяє тимчасово припиняти діяльність ЗМІ за порушення під час виборчої кампаніїї, цілком можливо до парламентських виборів 2006 року.

Про це заявив голова виконкому НСНУ Микола Катеринчук, відповідаючи на питання кореспондента ІМІ.

За словами, народні депутати зможуть скасувати цю каральну норму закону щодо ЗМІ, якщо перед тим змінять положення, яке забороняє вносити будь-які зміни до виборчого законодавтсва за рік до самих виборів.

«Якщо внести цю поправку (про заборону внесення змін - ред), то цілком можливо змінити «Закон про вибори народних депутатів» найближчим часом. Тим більше, що це вкрай необхідно зробити до цих виборів», - зазначив пан Катеринчук.

Нагадаємо, раніше народний депутат Юрій Ключковський зазначив, що зміни «Закону про вибори народних депутатів», які пропонуються для розгляду Верховної Ради, не стосуються тих норм, які вводять санкцій до ЗМІ, зокрема право ЦВК припиняти ліцензії ЗМІ за порушення виборчого законодавства.

Депутат зазначив, що застосування таких санкцій передбачено не законом про вибори, а законом про телебачення і радіомовлення.

За словами Ключковського, закон про вибори депутатів звужує перелік санкцій до ЗМІ до двох норм – поширення пропаганди щодо порушення територіальної цілісності України і до прямих наклепів на кандидатів і партії.

Водночас Ключковський підкреслив, що ці санкції не застосовуватимуться до друкованих ЗМІ. Тому він порекомендував вносити зміни "до базового закону щодо діяльності ЗМІ, а саме до Закону про телебачення і радіомовлення".

Як раніше повідомляв ІМІ, нова редакція «Закону про вибори народних депутатів», який тільки-но набув чинності, викликала велике незадоволення серед журналістів і правників. Нова редакція закону багато успадкувала від старої, але здобула суттєве доповнення: у певних випадках ЗМІ можуть «тимчасово закрити» - припинити вихід газети або відібрати ліцензію у мовника. Причому зробити це можуть за наявності дозволу ЦВК або навіть рядової окружної комісії.

Відповідно до проекту розкладу пленарних засідань Верховної Ради на 3 листопада заплановано розгляд проекту Закону „Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (законопроект № 3651, нова редакція).

ІМІ

Читайте також:

Томенко советует четко разделить в СМИ информацию и публицистику

Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ?

ЗМІ готові відмовитися від висвітлення виборів? Звернення до Президента та ВР

На круглому столі медіаексперти прийняли звернення до Президента та ВР щодо проблем виборчого законодавства стосовно ролі ЗМІ

Депутати вирішать, що робити з агітаторами Шустером і Кисельовим

Ющенко зробить "імунітет" ЗМІ на виборах

СМИ хотят «развязать руки» во время выборов-2006

Громадсько-політична рада обговорила стан виборчого законодавства

Громадськість обговорить роль ЗМІ у забезпеченні прозорих і демократичних виборів 2006 року

"У мене не має сумнівів в тому, що перевірок ЗМІ не буде" - Олег Рибачук

Давидович: ЦИК не является последней инстанцией

Литвин роз'яснить, що робити ЗМІ на виборах

Проблеми законодавчого регулювання сфери телебачення і радіомовлення

Тарас Шевченко: Верховна Рада визнає, що процедуру закриття ЗМІ в законі про вибори правили вже після голосування

Текст закону про вибори народних депутатів України відрізняється від того, за який проголосувала Верховна Pада

Чи варто чекати засобам масової інформації добра від парламентських виборів? Во время выборов прессе велели замолчать?

Техніка безпеки протягом виборів - 2006

Голова ЦВК запевнив журналістів у об’єктивності підходу до ЗМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
674
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду