Техніка безпеки протягом виборів - 2006

21 Вересня 2005
860
21 Вересня 2005
18:04

Техніка безпеки протягом виборів - 2006

860
Техніка безпеки протягом виборів - 2006
Основними перешкодами, з якими ЗМІ доведеться зіткнутися під час висвітлення передвиборчої кампанії, будуть економічний тиск, недосконале законодавство, адмінресурс на місцях. Про це, а також про шляхи протидії в такий ситуації, йшлося на конференції "Прозора редакційна політика та професійна етика", організованої НМПУ та рядом інших журналістських організацій.

"Оновлені українські закони перетворять українські ЗМІ у зовсім мовчазні," - зазначила Тетяна Котюжинська, член комісії з журналістської етики. "Згідно нового закону "Про вибори народних депутатів", щодо перебігу передвиборчої кампанії дозволяється публікувати лише інформаційні повідомлення, без коментарів та оцінок, без висловлювань громадян, відео- чи фотосупроводу. Ця інформація має бути об’єктивна, збалансована і неупереджена. Причому, наскільки вона відповідає цим якостям, вирішують виборчі комісії. Фактично, на змістове наповнення видання можуть впливати окружні та Центральна виборчі комісії. І хоча цей закон і суперечить десятій статті Європейської Конвенції та іншим міжнародним зобов’язанням України, змінити його до виборів неможливо. До цього можна додати і новий Цивільний кодекс, згідно положень якого будь-яка негативна інформація наперед вважається недостовірною. На нас в найближчому майбутньому може очікувати "вибірковий відстріл": в умовах, коли всі змушені порушувати закон, закриватимуть лише "неугодних"."

Іншою проблемою є економічний тиск з боку власників видань, які лобіюють свої інтереси, наголосив президент Академії Української Преси Валерій Іванов. За його словами, якщо на попередніх виборах опозиційні ЗМІ зазнавали адміністративного тиску чи відчували проблеми з друком та дистрибуцією накладу, цього разу будуть знайдені інші важелі тиску. Вже зараз показовою є зміна деяких редакторів місцевих газет чи справа Василя Геруса.

Вихід із цієї ситуації учасники конференції вбачають: по-перше, у журналістській солідарності та згуртованості, виробленні єдиного стандарту для всіх медіа щодо висвітлення передвиборчої кампанії, підписання внутрішньоредакційних угод між колективом і топ-менеджментом.

„Детектор медіа”

Читайте також:

Запитання „ТК”: Як ви вважаєте, чи відрізняє глядач політичну «джинсу» від звичайних інформаційних сюжетів? Чи довіряє він їй?

Тимошенко пішла, «темники» повернулися?

Новини „за мотивами”

Чому резонансні публікації залишаються для влади „укусами комарів”?

Журналістська конференція “Прозора редакційна політика та професійна етика”(анонс)

Во время выборов прессе велели замолчать?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
860
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду