Віталій Шевченко: „Ключовим на сьогодні є питання свободи слова…”

19 Квітня 2005
947
19 Квітня 2005
15:59

Віталій Шевченко: „Ключовим на сьогодні є питання свободи слова…”

947
Віталій Шевченко: „Ключовим на сьогодні є питання свободи слова…”
Сьогодні в прес-центрі інформаційного агенства „Інтерфакс-Україна” відбулася перша прес-конференція членів оновленої Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.Серед присутніх були лише „новачки” та голова Нацради Віталій Шевченко. Останній пояснив, що троє вже знайомих журналістам членів Нацради „залишилися на господарстві”. Він запевнив, що всередині колегіального органу немає жодних розбіжностей, і загалом, члени Нацради налаштовані оптимістично, попри те, що сьогодні в інформаційному просторі панує жахливий безлад.

Відповідальний секретар Нацради Владислав Лясовський повідомив, що „Нацрада ініціює інвентаризацію частотного ресурсу, який нині знаходиться в таємничому стані...Повинні впроваджуватися прозорі правила гри, чіткі вимоги до каналів з огляду на формат.”

„Всі форми власності перед законом рівні, - підкреслив заступник голови Нацради Ігор Курус. - Проте не скинеш з рахунку й того, що торік перед виборами багато дефіцитних частот передавалося обласними компаніям, які підтримуються з держбюджету, свавільно й незаконно комерційним каналам. Ситуація кричуща ще й тому, що саме обласні компанії можуть бути паростками Суспільного мовлення на місцях...”

Загалом же, становленню Суспільного мовлення на прес-конференції приділялося багато уваги. Говорилося, що всі члени Нацради ідею створення Суспільного мовлення схвалюють. Мова йде лише про те, що телеглядачі мусять отримувати справді якісний телепродукт. В цьому сенсі варто розглядати телеканали не в площині опозиційні вони чи ні, а визначитися, до чого саме опозиційні. І, насамперед, послуговуватися в роботі стандартами журналістської професії. Голова Нацради Віталій Шевченко, відповідаючи на запитання представника тижневика „Нове слово”, чи готова українська громада до того, що їй доведеться платити за Суспільне мовлення, відповів, що – готова. „Досі в нашій державі, – сказав він, - витрачалося чимало грошей нерозумно, зокрема й у інформаційній сфері. Щодо людей, то вони не рахувалися з витратами під час помаранчової революції. Отож не пошкодують грошей і на якісний телепродукт. А загалом же питання фінансування вирішуватиметься поетапно й у комплексі із загальним реформуванням сфери мовлення... Нині Нацрада працює над створенням Концепції національного мовлення. Процес є відкритим і гранично прозорим. Усі без винятку рішення будуть оприлюднюватися”.

Щодо виданих уже каналам ліцензій, то, як запевнили учасники зібрання, перегляд рішень щодо видачі ліцензій ними не ініцюватиметься. У разі порушення закону проблеми вирішуватимуть уповноважені на це органи. Звісно, за потреби буде й реакція Нацради. Ігор Курус відкинув звинувачення щодо заангажованості своїх колег. „По перших засіданнях бачу, - сказав він, - жодних преференцій нікому не буде”.

На прес-конференції також зазначалося, що нинішній склад ради є наймолодшим за віком ( за роки Незалежності Нацрада оновлювалася чотири рази) і разом з тим є органом професіоналів. Вселяє оптимізм і те, що вперше співпало оновлення Нацради з новою редакцією закону, яким вона керуватиметься.

"Детектор медіа"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
947
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду