Що таке інверторний генератор: принцип роботи та сфера застосування

Що таке інверторний генератор: принцип роботи та сфера застосування

5 Жовтня 2023
554
5 Жовтня 2023
08:40

Що таке інверторний генератор: принцип роботи та сфера застосування

554
Що таке інверторний генератор: принцип роботи та сфера застосування
Що таке інверторний генератор: принцип роботи та сфера застосування

Як резервне та аварійне джерело електроенергії, для живлення побутової техніки та приладів часто використовують інверторні генератори. Вони забезпечують автономність електроживлення і рекомендуються насамперед для живлення чутливих електронних пристроїв, які не стійкі до перепадів напруги і, як наслідок, більш високої сили струму, що може призвести до пошкодження обладнання.

Сфера застосування інверторних генераторів

Їх можна використовувати як для кемпінгу, так і для підтримки роботи садової техніки. Достатня потужність дасть змогу підвести електрику до великого житлового будинку.

Як працює інвертор?

Принцип роботи електрогенератора наступний. Випрямляч перетворює змінний струм на постійний. Після цього фільтрується пульсація, яка згладжується ємнісними фільтрами. Потім потужні перемикачі в транзисторах (тиристорах), які з'єднані в мостовий ланцюг, формують змінний струм на навантаженні. Наявність якісного згладжування гофри і стабільна робота системи управління, яка стежить за необхідними вихідними параметрами за допомогою ланцюгів зворотного зв'язку, гарантує можливість стабільного і якісного електропостачання.

Переваги та недоліки

Сучасні інверторні генератори мають і плюси і мінуси перед звичними "побратимами":

  • Економія палива. Автоматичне регулювання частоти обертання мотора дає змогу інвертору самостійно підбирати кількість вироблюваної електроенергії. Це знижує витрату палива приблизно в 4 рази порівняно зі звичайними генераторами.
  • Відмінна витривалість. Регулювання вихідної характеристики залежно від необхідної напруги знижує знос двигуна та інших деталей.
  • Висока якість вихідної напруги. Використання інверторного пристрою усуне фатальні пошкодження начинки електроприладів і заощадить власнику гроші та нерви.
  • Компактність. Невелика процесорна плата, розміщена в мікрокомп'ютері, не потребує складної системи вентиляції з безліччю радіаторів або важких обмоток.
  • Мало шуму. Оболонка має відмінні звукоізоляційні властивості, що дозволяє використовувати інверторний генератор у багатоквартирному будинку без ризику скарг сусідів. Його робота також не заважає спати вночі.
  • Високий рівень захисту від зовнішніх впливів. Крім гарної звукоізоляції, корпус має ступінь захисту IP23 від зовнішніх впливів. Це означає, що він не боїться поганих погодних умов і може використовуватися на відкритому повітрі.
  • Екологічність. Сучасний двигун, альтернатор струму і електроніка гарантують краще згоряння палива і зменшення викидів.

З недоліків:

  • висока ціна;
  • обмеження вибору;
  • обмеження потужності.

Відмінність інверторного генератора від звичайного

Це електростанція, що забезпечує ефективність роботи і використовує інверторну систему ШІМ (широтно-імпульсна модуляція) для вироблення електроенергії. Завдяки такому пристрою забезпечується стабільна вихідна напруга і частота. Відмінності інверторного генератора від звичайного полягають у принципі роботи. Інвертор заснований на простій, але надійній конструкції, що забезпечує необхідні параметри вихідної напруги. Через обмежену ємність акумулятора, що не дає змоги інвертору розвивати достатню потужність для тривалого живлення будинку, обирають бензинові електрогенератори, тоді як інверторні установки зручні для використання поза домом і аварійного електропостачання. Вони компактні та відносно легкі завдяки напівпровідниковим пластинам, які в класичних генераторах представлені громіздкими електричними схемами.

Поради вибору інверторних генераторів

На ринку доступні різні типи електрогенераторів, на які параметри слід звернути увагу, щоб здійснити вибір генератора, який буде на 100% адаптований до наших потреб:

  1. Потужність - необхідно пам'ятати, що потужність під'єднаних до генератора пристроїв не може бути більшою за номінальну генератора, ба більше, вона має бути приблизно на 20% більшою, ніж потужність під'єднаних пристроїв. Перед купівлею пристрою слід перевірити потужність пристроїв, які ви хочете живити за допомогою агрегату.
  2. Витрата палива - чим нижча витрата палива, тим довший час роботи пристрою і тим нижчі експлуатаційні витрати.
  3. Ємність паливного бака - варто зупинити свій вибір на баку більшого розміру, завдяки якому наш генератор працюватиме довго, і нам не доведеться робити часті перерви для заправки.
  4. Час роботи на повному баку палива.
  5. Додаткові функції - наприклад, датчик низького рівня палива.

Варто обзавестися таким альтернативним джерелом живлення як інверторний генератор, тоді незаплановані відключення електроенергії більше не будуть проблемою. Ціновий діапазон агрегатів дуже широкий. Без сумніву, кожен знайде щось для себе.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
554
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду