Збереження психічного здоров’я жінки та материнства — запорука щасливого майбутнього дитини

Збереження психічного здоров’я жінки та материнства — запорука щасливого майбутнього дитини

3 Липня 2023
420
3 Липня 2023
11:16

Збереження психічного здоров’я жінки та материнства — запорука щасливого майбутнього дитини

420
Збереження психічного здоров’я жінки та материнства — запорука щасливого майбутнього дитини
Збереження психічного здоров’я жінки та материнства — запорука щасливого майбутнього дитини

Вагітність вважається періодом, коли жінка потребує додаткової уваги та піклування. Добре, коли у жінки є можливість спрямувати свою увагу на дитину, а близьке  оточення може потурбуватися про неї. Тим не менше, війна внесла свої корективи в особливості психологічного здоров’я жінок. Щоб розуміти, як правильно поводити себе під час вагітності в період війни та не зашкодити дитині, варто пройти курс «Збереження психічного здоровʼя жінки та материнства», старт 28 вересня.

Вагітність та пологи під час війни

Через постійні обстріли жінки вимушені народжувати в метро, укриттях, навіть у звичайних підвалах, що не пристосовані до таких важливих подій, найчастіше поруч з іншими людьми, які ховаються від ворожих ракет, без світла, води та професійної медичної допомоги. 

За таких обставин можуть починатися передчасні пологи в місцях, які зовсім не передбачають такий унікальний процес. Чи варто говорити, що у жінки після подібних випробувань можуть виникнути проблеми з психічним та психологічним здоров’ям? Адже після такого стресу мама в прямому сенсі намагається врятувати життя власній дитині, забуваючи про себе.

Як бути в ресурсі: поради для молодих мам

Якщо ви не можете виїхати в безпечне місце, варто забезпечити собі план дій на випадок повітряних тривог, обстрілу тощо: зібрати валізку з необхідними речами, знайти укриття поруч із вами, домовитися з близькими про допомогу в разі необхідності.

Жіноче здоров’я під час військових конфліктів напряму впливає на загальний стан дитини. Не дарма ж кажуть: «Якщо щаслива мати, щаслива буде й дитина». Тому мамі потрібно дотримуватися деяких порад:

  • за можливості забезпечувати себе деякими видами задоволення, наприклад, випити кави або почитати книгу в період спокою;
  • доглядати за собою (душ, косметичні процедури підвищують настрій та життєвий тонус);
  • знайти форму емоційного розвантаження стримуваних емоцій (плакати — це нормально);
  • припинити відкладати справи «на потім», в таких умовах важливо жити тут і зараз, щоб не втрачати жодної хвилини можливого позитиву;
  • обмежити доступ до інформації (тривожний стан може передаватися дитині з  молоком матері). Якщо після прочитання новин буває важко заспокоїтись, краще, якщо поруч буде людина, на яку можна покластися;
  • дозволяти собі посміхатися та веселитися (так, війна — це страшно, але важливо  думати про дитину, якій важко зрозуміти, чому мама завжди в поганому настрої та не посміхається);
  • приділяти час собі (навіть пів години наодинці з собою можуть створити диво).

Не бійтеся залишати дитину іншим мамам, якщо ви, наприклад, у бомбосховищі. Приймати допомогу важко, але цього варто навчитися, тим паче в такий складний період.

Якщо ви розумієте, що потребуєте допомоги з відновленням психічного здоров’я, завітайте на платформу Sunshine At Home. Стрес, розлука з рідними, постійна напруга, втома, деструктивні новини розхитують здоров’я матері та можуть призвести до втрати психічної стабільності.

Матеріали, викладені на Платформі, дають можливість відновитися, наповнитися ресурсами та підвищити витривалість. Звертаючись до них, ви отримаєте:

  • 10 місяців курсу (чотири рази на місяць);
  • зустріч онлайн;
  • власний конспект з необхідною інформацією;
  • групові та індивідуальні зустрічі з автором курсу;
  • щоденник, який фіксує власний прогрес;
  • сертифікат після завершення.

Неважливо, кого ви виховуєте — немовля чи дитину-підлітка. Сімейний терапевт добере ефективну методику, яка дозволить відчувати себе максимально комфортно в умовах воєнного стану та передавати цей спокій вашій дитині.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду