detector.media
18.07.2021 12:33
«Love-hate story». Як Ахметов допомагає «Великій деолігархізації» Зеленського
«Love-hate story». Як Ахметов допомагає «Великій деолігархізації» Зеленського
Слідом за «Великим будівництвом» та «Великою реставрацією» в Україні з’явилася «Велика деолігархізація». Проте якщо перші два — офіційні проєкти президента Володимира Зеленського, то останній — новий телепроєкт каналу «Україна 24», який входить до медіаімперії Ріната Ахметова.

Автори hromadske подивилися перший випуск нового телепроєкту. У ньому Зеленського представляють як великого борця з олігархатом, якому корумповані чиновники заважають провести головну реформу країни. По суті йдеться про телевізійний піар-проєкт президента. Який, щоправда, і команда Ахметова використовує, аби перекласти негативний шлейф олігархату з найбагатшого українця на інших.

Як інтереси президента та «олігарха №1» зійшлися в телепроєкті «Велика деолігархізація» — у матеріалі hromadske.

Телевізійна деолігархізація Зеленського

«У країні велика деолігархізація. Здається, Зеленський відкрив другий фронт, спрямований на боротьбу з легендарною українською корупцією». Цими словами починається перший випуск програми «Велика деолігархізація», яка вийшла в ефір 3 липня.

Ведучий пояснює, що ініціативі президента буде чинитися шалений спротив, тому суспільству необхідно пильно стежити за цими подіями, і обіцяє щотижневі новини з цього фронту.

Появі такого проєкту на каналі Ахметова не дивується депутатка «Слуги Народу» Євгенія Кравчук.

«Уже місяць, як президент подав законопроєкт, і щотижня на кожному ток-шоу ця тема звучить. Очевидно, теж хочуть бути в тренді», — висловлює Кравчук у розмові з hromadske припущення стосовно запуску окремого телепроєкту.

Проте у «Великої деолігархізації» є суттєва відмінність. На різних ток-шоу ініціатива Зеленського викликає багато критики. А в цьому проєкті висловлюється підтримка президенту й озвучуються закиди на адресу неназваних осіб, які можуть деолігархізації заважати.

«Президент Зеленський іде проти системи. Але ж вона не збирається здаватися. Уже сьогодні те, що він каже про деолігархізацію, і те, що кажуть деякі чиновники, від котрих залежить успіх цієї реформи, не одне й те саме», — пояснює ведучий.

Одразу після цього в ефір дають сюжет. Це — щоденник президента: у понеділок виступив у Верховній Раді на урочистому засіданні до Дня Конституції, далі підписав низку законів, потім — оголосив флешмоби на підтримку збірної України з футболу. У матеріалі тривалістю понад 7 хвилин наведено 12 цитат Зеленського, серед яких — жодної про деолігархізацію.

Насправді це виглядає як черговий піар-проєкт для президента — на зразок тих, що вже виходили на каналі Ахметова за часів Порошенка: «У ритмі спорту з Мариною Порошенко» та «Різдвяні зустрічі з президентом». 

Тоді ці проєкти готувалися у співпраці з командою політтехнологів Порошенка. Чи є така співпраця з командою Зеленського? Євгенія Кравчук переконує, що впливу на інформаційну політику будь-якого каналу нема.

«Чи є тут співпраця з Офісом президента? Це якісь здогадки. З одного випуску не можна робити остаточні висновки. Треба з кількох випусків робити контент-аналіз», — відповіла вона hromadske.

Натомість джерело hromadske з команди Зеленського повідомило, що «Велика деолігархізація» — це спільний проєкт медійників Ахметова та Офісу президента. 

«Разом із нами робиться. Уже з-під палки робиться. Напихали їм за всі інші ефіри. Різні Гройсмани і Ляшки сварили наш гарний закон про олігархів», — пояснює джерело hromadske передумови появи проєкту.

Любов і ненависть

Загалом стосунки з олігархом співрозмовник описує як «love-hate story» — команди Ахметова та Зеленського «то дружать, то воюють». І «Велика деолігархізація» — це про дружні стосунки. Але водночас є й «войовничі» дії.

«У якийсь момент Ахметов знахабнів. Коли він узимку почав вимикати ТЕЦ, це всім не сподобалось. Остання історія — коли він почав знижувати ціну на електрику — окремо не сподобалась. Це сприймається як недружні заходи. Зараз підсилюють переговорну позицію щодо 5600», — пояснює співрозмовник hromadske з президентської команди.

5600 — це номер урядового законопроєкту, яким вносяться зміни у податковий кодекс. Його ще називають «антиахметівським», бо документом передбачається збільшення ренти на руду, що може завдати бізнесу Ахметова значних фінансових утрат. І це одна з причин, чому цей законопроєкт критикують наближені до олігарха політики.

Вид на кар'єр для видобутку руди відкритим способом на ВАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» (ПГЗК) у Кривому Розі, 22 липня 1998 року. Це підприємство, яке видобуває руду, контролюється групою «Метінвест» Ріната Ахметова. Фото: УНІАН/Сергій Давідков

«Ми примусово штовхаємо бізнес у тінь, щоби вони не платили податків. Якщо у бізнесу не буде грошей, вони проводитимуть реструктуризацію, скорочуватимуть людей», — попереджала напередодні розгляду законопроєкту народна депутатка Вікторія Гриб.

На момент обрання вона працювала керівницею напряму зі сталого розвитку ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО», що входить у бізнес-імперію Ахметова. Разом іще з одним нардепом Мусою Магомедовим (до обрання він очолював ахметівський «Авдіївський коксохім», як і Гриб, висувався від «Опозиційного блоку») вона голосувала проти законопроєкту 5600 і утрималася під час розгляду законопроєкту про олігархів.

Ще один нардеп — бізнес-партнер Ахметова Вадим Новинський — був відсутній під час розгляду згаданих документів.

«Цей законопроєкт нічого спільного з Конституцією не має… Я спеціально не пішов на ту частину засідання парламенту, де голосували за законопроєкт, щоби не брати участі в цих неправильних діях», — пояснив Новинський в інтерв’ю «Українській правді».

Ще місяць тому, коли антиолігархічні законопроєкти були внесені до парламенту, у розмові з hromadske політолог Володимир Фесенко говорив про ризик утворення в Раді широкої олігархічної коаліції.

«Умовно від ОПЗЖ та Ахметова до Порошенка і Коломойського. Вони всі будуть проти цього закону. Побачимо, хто як буде голосувати», — казав тоді Фесенко.

Аби запобігти такому сценарію, Зеленський попередив: якщо хтось спробує домовитися з депутатами, у президента буде одне питання.

«І це запитання щодо статусу олігархів, яке буде винесене на всеукраїнський референдум. Це питання буде першим. А для когось останнім», — заявив Зеленський у відеозверненні.

Голосування за законопроєкти у першому читанні показало, що позафракційні депутати з кола впливу Ахметова не підтримали документи. Натомість група «слуг», яким приписують співпрацю з олігархом, таки натиснула кнопки «за».

«Усі депутати отримали чіткий сигнал: голосування щодо цього закону — фактично прояв лояльності особисто до Зеленського. Депутати з різних угруповань, зокрема з "групи Павлюка", яка загравала з Ахметовим, і група Коломойського — зараз усі вони демонструють лояльність», — вважає Фесенко.

Проте ця лояльність не гарантує ухвалення законопроєктів у другому читанні. 

«Законопроєкт 5600 ми приймаємо суто технічно у першому читанні. Там є багато зауважень. Ми ці зауваження допрацюємо», — пояснював голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія напередодні розгляду документів у парламенті.

Чи буде в межах цього доопрацювання цивілізований діалог влади та бізнесу? Цим питанням переймаються і в телепроєкті «Велика деолігархізація». Й озвучують по суті позицію власника телеканалу: «Влада вважає, що оскільки світова економіка зростає, забезпечуючи більший прибуток, то й бізнес має платити більше податків. Бізнес не сперечається, що світова економіка зростає, але ж українська продовжує падати».

Перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук, голова ВРУ Дмитро Разумков, народні депутати Олександр Корнієнко та Вадим Івченко під час засідання Верховної Ради України, в Києві, 18 травня 2021 року. Фото: УНІАН/Олександр Кузьмін

Анонімні олігархи та інвестор Ахметов

«Епоха брехні закінчується. Якщо людина олігарх, її треба назвати олігархом», — казав голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко в день реєстрації законопроєкту про олігархів.

Перший випуск телепроєкту «Велика деолігархізація» тривав майже 40 хвилин. За весь цей час в ефірі не прозвучало жодного прізвища українських олігархів.

«Корупційна система зі своїми численними голодними пащами зацікавлена в тому, щоби деолігархізація звелася до боротьби з олігархами, а не з незаконним впливом. Тому й називають прізвища. 13 прізвищ чи 100 — просто прізвища найбагатших в Україні бізнесменів. Але президент не говорить про прізвища, президент говорить про реформу», — розповів ведучий «Великої деолігархізації».

«Я неодноразово стикався з людьми, які працюють на Ахметова, і коли з ними спілкуєшся навіть неформально, непублічно, не на камеру, вони показують пальцем угору — "головний акціонер". Як про Бога не можна згадувати всує, так і про Ахметова», — розповів hromadske політолог Володимир Фесенко.

Проте у команди найбагатшого українця інше пояснення: Ахметов не олігарх, а найбільший інвестор.

«Коли ми говоримо про великий бізнес та олігархів — не треба їх плутати», — пояснила в ефірі телеканалу «Україна 24» Вікторія Гриб.

«Щойно з’явився законопроєкт про олігархів, вони сказали: це нас не стосується, бо Ахметов — не олігарх, а великий інвестор. Логічно, що буде лінія: СКМ, великі інвестори країни, підтримують антиолігархічний рух, бо олігархи — це погано, а самі вони не олігархи, акціонер — не олігарх», — пояснив загальну концепцію телепроєкту «Велика деолігархізація» один із нардепів «Слуги Народу» в розмові з hromadske.

Кадр із програми «Велика деолігархізація» на каналі «Україна 24». Фото: Скриншот
Інше пояснення має колишній нардеп Сергій Лещенко. На його думку, в Ахметова керувалися принципом: «Не можеш зупинити, то краще очолити». І це дає авторам проєкту ще одну перевагу — можливість займатися інтерпретацією деолігархізації.

«Оголошена деолігархізація, і що таке олігархи, чим вони володіють, як їх покарати — це було прерогативою влади. А так вони запустили проєкт, який відкриває певний простір для інтерпретацій цього явища вже у своїх інтересах», — вважає Лещенко.

hromadske поспілкувалося з Лещенком насамперед із тієї причини, що його самого згадують у телепроєкті «Велика деолігархізація».

«Вірогідно, після оприлюднення похмурих результатів роботи свого відомства ("Укрзалізниці" — ред.) він перебуває в пошуках нової роботи. І шукає її в галузі деолігархізації. Тому й так завівся на нашу прем’єру, можливо, вважаючи, що я відбираю в нього хліб», — розповів ведучий.

На Лещенка натякали й у контексті оприлюднення прізвищ 13 олігархів. У травні секретар РНБО Олексій Данілов озвучив таку кількість осіб, які можуть потрапити до переліку олігархів. Того ж дня Лещенко опублікував цей список, у якому фігурував і Ахметов.

Також екснардеп звертає увагу, як за допомогою цього телепроєкту намагаються маніпулювати суспільством. Так, ведучого хвилює питання: як українці відчують, що найголовніша реформа Зеленського, деолігархізація, почала змінювати життя в країні? І пропонує вирушити на базар.

Кадр із програми «Велика деолігархізація» на каналі «Україна 24». Фото: Скриншот

У сюжеті з базару показують пані Наталію, яка вдруге за літо бере собі пів кілограма полуниці, пані Марію, яка рахує кожну копійку. А далі пояснюють: виробники завищують собівартість продукції.

«Скільки заробляють надприбутків — комерційна таємниця… Це гроші українців із наших з вами гаманців, гроші завдяки економії на оподаткуванні. Думаєте, це все? Подвійний прибуток? Ні. Їм держава ще й доплачує», — стверджують у програмі.

Далі йдеться, що три сільгоспмонополії за перші 5 місяців цього року разом сплатили в казну менше ніж мільярд гривень податків, а через повернення ПДВ отримали назад фактично 20 мільярдів. Цими трьома сільгоспмонополіями у телепроєкті називають «АДМ Юкрейн», «Кернел» Андрія Веревського та «Нібулон» Олексія Вадатурського. Ведучий нарікає, що у списку олігархів прізвищ власників цих бізнесів не буде. І закінчує цю частину програми питанням: коли деАГРОолігархізація?

Так автори телешоу хочуть зробити головними олігархами країни тих, хто має стосунок до споживчого ринку, вважає Лещенко. І в такий спосіб маніпулюють глядачами.

«Ти ж залізну руду не купуєш для домашніх потреб. І він хоче сказати, що це не має стосунку до олігархів, які займаються ресурсними монополіями. Але якраз навпаки: олігархи — це передовсім ті, хто заробив гроші на ресурсних монополіях», — пояснює екснардеп.

* * *

Уже з першого випуску телепроєкту «Велика деолігархізація» можна було б описати ще цілу низку маніпуляцій, які видали в ефір. Усі вони спрямовані на підміну понять: основою олігархату є не ті, кого зазвичай називають олігархами, а корупціонери серед чиновників та окремі бізнеси, які збагачуються на бюджеті.

Усі ці маніпуляції поки не викликають негативу у президентській команді. Бо в телепроєкті Зеленського представляють як великого борця з олігархами, якому заважають корумповані можновладці. А втім, трохи все ж остерігаються того, як надалі цей телепроєкт команда олігарха буде використовувати в переговорному процесі.

І хоча «Велика деолігархізація» нині виглядає як «love story», у президентській команді не виключають і подальшої «hate story» через протистояння довкола антиолігархічних законопроєктів.

«Стратегічно щодо Ахметова позиція така: щоб не "офігівав". "Офігіватиме" — будемо далі працювати стосовно нього», — підсумовує співрозмовник hromadske із президентської команди.

Джерело: Громадське
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY