За $50 тисяч на місяць. Для «Слуг народу» найняли американських лобістів – «Схеми»

За $50 тисяч на місяць. Для «Слуг народу» найняли американських лобістів – «Схеми»

18 Лютого 2021
2851
18 Лютого 2021
12:08

За $50 тисяч на місяць. Для «Слуг народу» найняли американських лобістів – «Схеми»

2851
Сама угода діятиме до кінця 2021 року, в разі її повного виконання сума складатиме $550 тисяч.
За $50 тисяч на місяць. Для «Слуг народу» найняли американських лобістів – «Схеми»
За $50 тисяч на місяць. Для «Слуг народу» найняли американських лобістів – «Схеми»

Лобісти американської компанії «Finsbury Glover Hering» у 2021 році надаватимуть консультації та підтримку партії «Слуга народу». Про це повідомляють журналісти «Схем» з посиланням на сайт Міністерства юстиції США. 

Зокрема, громадська організація «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу», засновниками якої є помічники двох нардепів із фракції «Слуга народу», у лютому підписала контракт із американською компанією «Finsbury Glover Hering».

Згідно з ним, «Finsbury Glover Hering» має «забезпечити урядові відносини» та надавати стратегічне консультування і підтримку громадській організації та політичній партії "Слуга народу" для сприяння діалогу, обміну та іншим взаємодіям між членами українського парламенту та їхніми колегами та іншими посадовцями в США та міжнародними організаціями».

У договорі вказано, що це також «може включати лобіювання, просування, підготовку та розповсюдження інформаційних матеріалів».

Вартість послуг лобістів, згідно з контрактом, становить $50 тисяч на місяць, а сама угода діятиме до кінця року – і в разі її повного виконання сумарно складатиме $550 тисяч (це понад 15 мільйонів гривень).

Контракт діятиме до 31 грудня 2021 року і може бути продовжений за згодою сторін. Також громадська організація бере на себе всі позапланові витрати, пов’язані з транспортом, харчуванням, проживанням, організацією конференц-зв’язку тощо. Сторони можуть припинити дію цього контракту через три місяці після його підписання без вказання на те причин, письмово повідомивши про це за місяць до розірвання угоди.

ГО «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу» створена за місяць до підписання контракту з американськими лобістами – наприкінці грудня 2020 року. Як вказано у договорі, оприлюдненому на сайті Мінюсту США, вона фінансується «українськими приватними особами та комерційними структурами».

Засновники ГО – Павло Великоречанін та Станіслав Костюченко. Це – помічники народних депутатів від «Слуги народу», відповідно – Олександра Ткаченка та Івана Шинкаренка, які є членами парламентського комітету з питань антикорупційної політики. Інформації про іншу діяльність цієї громадської організації в публічному просторі немає.

Організація зареєстрована в Києві, на вулиці Круглоуніверситетській, 7. Ще однією адресою організації у документах Мінфіну США вказано конгресно-виставковий центр «Парковий» у Києві, який є офісом партії «Слуга народу».

Журналісти зазначають, що компанія «Finsbury Glover Hering» утворилася в результаті злиття трьох компаній. Одну з них – Glover Park Group – у 2007 році наймав «Блок Юлії Тимошенко» (послуги лобістів коштували їй щонайменше $30 тисяч).

У 2009 році її наймала Грузія для налагодження контактів з американськими конгресменами та допомоги з позиціонуванням у ЗМІ. Журналісти «Схеми» звернулись до народних депутатів Ткаченка та Шинкаренка з проханням уточнити, хто профінансував залучення американських лобістів для партії «Слуга народу».

Ткаченко коментаря не надав, а Шинкаренко знає лише, що Костюченко очолює ГО, а чим організація займається і хто її фінансує – не знає.

Помічники депутатів Великоречанін та Костюченко на запитання журналістів поки не відповіли. Звіт партії «Слуга народу» за четвертий квартал 2020 року, коли була створена ГО, на сайті НАЗК досі не опублікований на підставі того, що в країні діє карантин.

У 2020 році у Верховній Раді було зареєстровано чотири законопроекти про лобізм, але законодавчо лобізм в Україні досі остаточно не врегульований.

США ж є першою країною, яка почала регулювати лобізм на законодавчому рівні. Перший федеральний закон про лобістську діяльність було прийнято у 1946 році, його переглянули у 1995 році (The Lobbying and Disclosure Act of 1995).  Регуляторний акт щодо лобізму визначив лобізм як спробу вплинути на будь-які державні рішення, прийняті законодавчою чи виконавчою гілками влади. Були введені також жорсткі санкції за його порушення задля забезпечення прозорості лобіювання.

Колаж: Радіо Свобода/Схеми

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2851
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vita
1156 дн. тому
Вот это и есть их "захидни партнери"!!! Реальных инвестиций - ноль, а консультаций на миллионы... Думайте, уважаемые сограждане, думайте...головой, а не жопой!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду