Корпорації і Трамп. Хто тут справжні монстри

15 Січня 2021
3581
15 Січня 2021
09:24

Корпорації і Трамп. Хто тут справжні монстри

Оксана Романюк, ІМІ
3581
Корпорації і Трамп. Хто тут справжні монстри

Корпорації забанили монстра. Чи монстри забанили Трампа? Світ фактчекерів, журналістів і активістів розколовся. 

Частина відчуває суміш розчарування і розуміння. Вони кажуть: ок, США має Дональда Трампа, а як бути з тим, що на Філіппінах – Родріго Дутерте, в Бразилії – Жаїр Болсонаро, у Венесуелі – Ніколас Мадуро. Я ще додам: у Росії – Володимир Путін. І його посіпаки-дезінформатори. А ще ж є окуповані території України. Багато політиків-популістів відомі аж на міжнародному рівні кількістю фейків і дезінформації. Вони мають дуже багато фоловерів у соцмережах. І ніхто їх не блокує. То як бути з цим? 

Частина ж журналістів, фактчекерів і активістів нагадує: корпорації не є громадським простором. Фейсбук і Твіттер, Ютуб і Тікток керуються власними комерційними й, ок, своїми політичними інтересами. І відповідними алгоритмами. Не інтересами суспільства чи конституціями країн, у яких вони функціонують. А боротьбу проти дезінформації потрібно базувати саме на суспільних інтересах, а не на внутрішніх правилах корпорацій. Її потрібно базувати на прозорих і чітких критеріях, механізмах, правилах. Тотальний бан має ґрунтуватися (в ідеалі) на відповідних рішеннях суду. 

Це питання є актуальним з двох очевидних причин.

Перше: саме блокування Трампа у твіттері. Корпорація заявила, що твіти Трампа “можуть трактуватися” його прихильниками як підтвердження того, що вибори сфальсифіковано. Таке обґрунтування тотального бану виглядає розмитим. Рішення про блокування потребують якісних і ґрунтовних тлумачень, прозорості, чіткості, а не відчуттів і припущень. Паралельно з блокуванням Трампа Твіттер і Фейсбук почали поспіхом видаляти відео з Капітолія. Причому не тільки те, що розмістили учасники заворушень, а й відео очевидців і громадянських журналістів. За іронією долі такі кроки можуть перешкодити встановити винуватців подій у Капітолії. Не кажучи про сам підхід корпорацій до ситуації.

Друге: соцмережі сказали "А". І тепер від них вимагатимуть "Б". Тепер вони повинні йти далі й реагувати на дезінформацію від лідерів інших країн. А отже, запроваджувати політики щодо використання їхніх технологій з боку президентів, посадовців або для підняття / придушення повстань (здається, дехто із соцмереж уже задекларував ці плани). До речі, уперше повний бан політика такого рівня відкрито підтримали ліберали й демократи. Мішель Обама опублікувала відповідне звернення до корпорацій і Кремнієвої долини.

Але є одне але. Все впирається в те, що зараз корпорації підзвітні лише самим собі, ухвалюючи рішення щодо заходів у певній країні. Після блокування Трампа, хай яким воно було потрібним і обґрунтованим, багато високопосадовців (і, думаю, демократів США теж) усвідомили – не можуть корпорації діяти на такому рівні, зважаючи тільки на свої внутрішні правила. А отже, рух соцмереж у бік більшого регулювання політиків і посадовців одночасно означатиме рух у бік регулювання самих соцмереж.  

Запровадження таких регуляцій (щодо популістів і дезінформаторів у соцмережах і, відповідно, щодо більшої прозорості й підзвітності для соцмереж) стало б справді потужним кроком до боротьби з дезінформаторами. І, на мою думку, нам слід очікувати, що американські та європейські лідери ініціюють роботу в цьому напрямі з корпораціями. Можливо, років за три-п'ять ми побачимо таке регулювання для соцмереж і поділ ключових гравців на регіональні підрозділи. Не відкидаю, що з'являться міжнародні регуляції, які будуть нові за  формою: щось на зразок приватно-державного партнерства. 

Трохи страшно бачити дії, які можуть виглядати як цензура. Але з популістами й дезінформаторами потрібно боротися. Їхні дії справді можуть спричинити насильство, і п'ять смертей у Вашингтоні показали, що з цим потрібно щось робити.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Оксана Романюк, ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3581
Читайте також
19.01.2021 09:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 743
15.01.2021 09:30
Вячеслав Грабский, «Петр и Мазепа»
3 729
12.01.2021 10:30
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
2 957
10.01.2021 11:09
Артем Біденко
для «Детектора медіа»
4 322
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду