Прапороносець Ігоря Валерійовича

4 Березня 2020
948
4 Березня 2020
11:40

Прапороносець Ігоря Валерійовича

Віктор Трегубов, «НВ,Бізнес»
948
Ми повинні, дотримуючись принципів об'єктивності, поставити собі запитання: а чи є у нас аргументи для того, щоб вважати Олександра Дубінського людиною, афільованою з Ігорем Коломойським?
Прапороносець Ігоря Валерійовича

Днями відбулася знакова подія: федеральний суд США прийняв до розгляду позов проти українського парламентарія. Головним фігурантом став народний депутат, а раніше журналіст телеканалу 1 + 1, Олександр Дубінський. Подав до суду українсько-американський бізнесмен Олександр Ровт, який звинувачує Дубінського, якщо перекласти з юридичної на просту, в замовному медіа-мочилові за допомогою телеканалу 1 + 1, його сайту і особистого Фейсбуку.

Більш того. Якщо вірити досить відомому Геннадію Москалю, що повідомив про це, позивач просить Федеральний суд США витребувати і прийняти до розгляду справу, порушену 20 жовтня минулого року судом штату Делавер — про відмивання на території США грошей, отриманих злочинним шляхом кінцевим бенефіціаром «1 + 1» Ігорем Коломойським. Причому переказувалися вони, за версією позивача, через Приватбанк ще під час його перебування власністю Коломойського, а частина з них належала студії «Квартал-95».

Цей процес цікавий тим, що якщо справа вигорить, зв'язок Олександра Дубінського та Ігоря Коломойського, а також, можливо, Ігоря Коломойського та студії «Квартал-95» буде встановлено і підтверджено документально і на міжнародному рівні. З огляду на те, що Коломойський звинувачується у відмиванні грошей відразу в декількох країнах, це різко знизить свободу зовнішньополітичного маневру і для Олександра Дубінського (нагадаємо, в грудні той зустрічався з адвокатом Трампа Руді Джуліані), і навіть для Володимира Зеленського. Може бути ще та бомба.

Але це буде потім.

Зараз же ми повинні, дотримуючись принципів об'єктивності, поставити собі запитання: а чи є у нас аргументи для того, щоб вважати Олександра Дубінського людиною, афільованою з Ігорем Коломойським? Чи були на це підстави? Так, безумовно, Дубінський працював на «плюсах» — та хіба мало хто там працював? Чи є інші приводи пов'язувати цих людей — чи варто припинити це робити, поки своє слово не скаже американське правосуддя?

Давайте розберемося.

Олександр Дубінський — багата людина. Так, за даними програми «Bihus.info» в його розпорядженні знаходяться 24 квартири, 17 автомобілів, два будинки і 70 соток землі на загальну суму близько $2 млн. Частина цього майна записана на його дружину і матір. Все це його сім'я придбала, коли він працював на телеканалі 1 + 1, де, за іронією долі, розслідував незаконне збагачення різних політиків. При цьому він, за його власними словами, отримував 70-80 тисяч гривень на місяць. Це немало, але для таких придбань (дружина і мати нардепа також не в керівництві Майкрософт працюють) — абсолютно недостатньо.

І ось ми вже можемо стверджувати, що витрати Олександра Анатолійовича значно перевищують його доходи. Але чи можемо ми говорити, що це якось пов'язано з Ігорем Валерійовичем?

Для цього потрібно показати, як Дубінський трудився в його інтересах. І тут є деякі факти.

Так, Олександр Дубінський, ставши депутатом, фактично все ще працює, як журналіст — або як медіакіллер. Він системно займається політичними і медійними атаками на певних людей і групи.

І так вже вийшло, що ці імена і назви повністю збігаються з найлютішими ворогами Ігоря Коломойського.

Так, найлютішим ворогом Коломойського була і залишається Валерія Гонтарева — ексголова Нацбанку, при якій відбулася націоналізація Приватбанку. Для Коломойського це вже не стільки ділове, скільки глибоко особисте. Сама Валерія Гонтарева, зараз живе і працює в Лондоні, підозрює Ігоря Коломойського в організації недавньої аварії, в якій вона постраждала, а також системного цькування в медіа.

«Група Коломойського на чолі з Дубінським займалася дискредитацією всієї влади ще п'ять років тому. Ці знущання тривали п'ять років, з них три роки, коли я була головою Нацбанку, — через це я звідти пішла. Це зараз вони спалили мій будинок, а ви можете знайти фотографії в інтернеті, коли вони обписували мій будинок свинями, писали на ньому "вбивця", показували це на каналі "1 + 1" і в інших своїх ЗМІ, задіяли всіх цих депутатів», — говорила сама Гонтарева в інтерв'ю «Німецькій хвилі».

Про прямі погрози з боку Коломойського Валерія Гонтарева заявляла з червня минулого року. А 17 вересня у неї згорів будинок під Києвом (за версією поліції, мав місце підпал). Через місяць, 20 жовтня, у неї був день народження. У цей же день на телеканалі 1 + 1 вийшов випуск «95 кварталу», в якому вийшла пісня «Горіла хата, палала», що висміює пожежу.

Ну не останнє ж майно згоріло — прокоментував цю подію Ігор Коломойський.

Гонтарева сама може стояти за підпалом власного будинку, — стверджував Олександр Дубінський.

За його словами, ексголова Нацбанку могла спустошити будинок і підпалити заради отримання страховки, а також заради продовження британської візи. Остання версія виглядає непереконливою, якщо врахувати, що Гонтарева в Лондоні живе, як елітний викладач, а не як біженець.

Дубінський, дійсно, давно «полює» на Гонтареву — і як журналіст, і як парламентарій. Навіть під час згаданої вище зустрічі з Джуліані, за його словами, говорили саме про неї.

«Я особисто буду займатися в фінансовому комітеті парламенту створенням тимчасової слідчої комісії за злочинами керівництва Національного банку і Фонду гарантування вкладів», — розповів Дубінський на своєму YouTube-каналі. — «Відповідний лист сьогодні (30 серпня) буде направлено керівникам фракцій в парламенті. Я вчора (29 серпня) провів попередні переговори з групою "За майбутнє", з представниками "Батьківщини", з представниками "Слуги народу", які за бажання візьмуть участь в роботі цієї комісії. Давайте виконувати взяті на себе зобов'язання — наздоганяти негідників з минулої влади... Хочу домогтися покарання для всіх. Не тільки Гонтаревої, яка стала притчею во язицех в Національному банку для всіх. А для керівників НБУ з 14 до 19 року. Кубів, з роздачею майже 11 млрд доларів рефінансування, які були... оп! — і виведені з країни. Гонтарева, вам нічого пояснювати не треба. І Смолій, який є продовжувачем традицій Гонтаревої і зберігачем цього злодійського общака під назвою "Національний банк"...».

Таким чином, колишні вороги у Олександра Дубінського та Ігоря Коломойського, безумовно, збігаються. А діючі?

Олександр Дубінський був одним з небагатьох народних обранців, що регулярно з'являлися на мітингах перед Національним банком. Кияни, які живуть або працюють в центрі, добре пам'ятають ці збори, на яких люди в помаранчевих жилетах з назвами підприємств Коломойського кілька тижнів вимагали припинити корупцію в НБУ, покаравши його колишнє і чинне керівництво.

Мітинг, втім, виглядав вкрай сумнівно як через організованість переміщень протестувальників по місту, так і через контингент. Як коректно зауважила колега автора цих рядків, у ряді випадків хотілося підійти до явно неповнолітнього мітингувальника в жилетці «Нікопольського феросплавного», стукнути по плечу і поцікавитися, невже життя змусило в 15 на завод піти. Були, втім, і люди старшого віку. Один з них навіть помер від інфаркту. Правда, в результаті, він чомусь виявився не робітником з регіонів, а тричі судимим жителем столиці.

Нагадаємо, зараз НБУ — один з драйверів судових процесів проти Коломойського. Основний предмет спору — ПриватБанк та афілійовані з Коломойським підприємства, на які той виводив кошти з банку перед його націоналізацією. На думку наглядової ради НБУ, бізнесмен винен державі близько $5,5 мільярда.

Також Дубінський, використовуючи пост заступника голови бюджетного комітету Ради, ще в грудні обіцяв блокувати урядовий законопроект, що забороняє повертати колишнім власникам визнані неплатоспроможними банки за рішенням судів. Знову-таки, цей законопроект — запобіжник проти повернення Коломойському ПриватБанку. І його прийняття вимагає МВФ.

Втім, для обох наших героїв — і Дубінського, і Коломойського — співпраця з МВФ зовсім не в пріоритеті. На міжнародних фронтах Дубінський також виступає як затятий критик діяльності НБУ і банківської реформи і як адвокат попередніх власників Приватбанку.

Дубінський і сам судиться з Нацбанком. У листопаді минулого року банк подав на депутата в суд, захищаючи свою ділову репутацію і звинувачуючи Дубінського в інформаційній атаці. Реакцією народного депутата була порція непарламентської лексики у власному телеграмі, що дивно збігається з улюбленими лексичними зворотами іншого політика — Андрія Портнова.

Нарешті, Дубінський сам час від часу зустрічається з Портновим, а в парламенті, поряд з Максимом Бужанським, являє яскраво проросійське — або прорадянське, як подивитися — крило у фракції «Слуга народу». Це, нагадаємо, узгоджується зі змінами в світогляді Ігоря Коломойського, втомленого від образу борця з російською агресією і заявляє, що з Росією потрібно домовлятися.

Поки що дії Дубінського настільки узгоджені з позицією Коломойського, що його цілком можна розглядати медійною і парламентською аватаркою бізнесмена. І його прапороносцем у священній війні проти НБУ, Нацбанку і уряду Гончарука.

Тож будемо чесні: навряд чи американський суд відкриє нам щось нове.

Але може документально зафіксувати вже відоме.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Віктор Трегубов, «НВ,Бізнес»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
948
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду