detector.media
04.03.2020 11:40
Прапороносець Ігоря Валерійовича
Ми повинні, дотримуючись принципів об'єктивності, поставити собі запитання: а чи є у нас аргументи для того, щоб вважати Олександра Дубінського людиною, афільованою з Ігорем Коломойським?

Днями відбулася знакова подія: федеральний суд США прийняв до розгляду позов проти українського парламентарія. Головним фігурантом став народний депутат, а раніше журналіст телеканалу 1 + 1, Олександр Дубінський. Подав до суду українсько-американський бізнесмен Олександр Ровт, який звинувачує Дубінського, якщо перекласти з юридичної на просту, в замовному медіа-мочилові за допомогою телеканалу 1 + 1, його сайту і особистого Фейсбуку.

Більш того. Якщо вірити досить відомому Геннадію Москалю, що повідомив про це, позивач просить Федеральний суд США витребувати і прийняти до розгляду справу, порушену 20 жовтня минулого року судом штату Делавер — про відмивання на території США грошей, отриманих злочинним шляхом кінцевим бенефіціаром «1 + 1» Ігорем Коломойським. Причому переказувалися вони, за версією позивача, через Приватбанк ще під час його перебування власністю Коломойського, а частина з них належала студії «Квартал-95».

Цей процес цікавий тим, що якщо справа вигорить, зв'язок Олександра Дубінського та Ігоря Коломойського, а також, можливо, Ігоря Коломойського та студії «Квартал-95» буде встановлено і підтверджено документально і на міжнародному рівні. З огляду на те, що Коломойський звинувачується у відмиванні грошей відразу в декількох країнах, це різко знизить свободу зовнішньополітичного маневру і для Олександра Дубінського (нагадаємо, в грудні той зустрічався з адвокатом Трампа Руді Джуліані), і навіть для Володимира Зеленського. Може бути ще та бомба.

Але це буде потім.

Зараз же ми повинні, дотримуючись принципів об'єктивності, поставити собі запитання: а чи є у нас аргументи для того, щоб вважати Олександра Дубінського людиною, афільованою з Ігорем Коломойським? Чи були на це підстави? Так, безумовно, Дубінський працював на «плюсах» — та хіба мало хто там працював? Чи є інші приводи пов'язувати цих людей — чи варто припинити це робити, поки своє слово не скаже американське правосуддя?

Давайте розберемося.

Олександр Дубінський — багата людина. Так, за даними програми «Bihus.info» в його розпорядженні знаходяться 24 квартири, 17 автомобілів, два будинки і 70 соток землі на загальну суму близько $2 млн. Частина цього майна записана на його дружину і матір. Все це його сім'я придбала, коли він працював на телеканалі 1 + 1, де, за іронією долі, розслідував незаконне збагачення різних політиків. При цьому він, за його власними словами, отримував 70-80 тисяч гривень на місяць. Це немало, але для таких придбань (дружина і мати нардепа також не в керівництві Майкрософт працюють) — абсолютно недостатньо.

І ось ми вже можемо стверджувати, що витрати Олександра Анатолійовича значно перевищують його доходи. Але чи можемо ми говорити, що це якось пов'язано з Ігорем Валерійовичем?

Для цього потрібно показати, як Дубінський трудився в його інтересах. І тут є деякі факти.

Так, Олександр Дубінський, ставши депутатом, фактично все ще працює, як журналіст — або як медіакіллер. Він системно займається політичними і медійними атаками на певних людей і групи.

І так вже вийшло, що ці імена і назви повністю збігаються з найлютішими ворогами Ігоря Коломойського.

Так, найлютішим ворогом Коломойського була і залишається Валерія Гонтарева — ексголова Нацбанку, при якій відбулася націоналізація Приватбанку. Для Коломойського це вже не стільки ділове, скільки глибоко особисте. Сама Валерія Гонтарева, зараз живе і працює в Лондоні, підозрює Ігоря Коломойського в організації недавньої аварії, в якій вона постраждала, а також системного цькування в медіа.

«Група Коломойського на чолі з Дубінським займалася дискредитацією всієї влади ще п'ять років тому. Ці знущання тривали п'ять років, з них три роки, коли я була головою Нацбанку, — через це я звідти пішла. Це зараз вони спалили мій будинок, а ви можете знайти фотографії в інтернеті, коли вони обписували мій будинок свинями, писали на ньому "вбивця", показували це на каналі "1 + 1" і в інших своїх ЗМІ, задіяли всіх цих депутатів», — говорила сама Гонтарева в інтерв'ю «Німецькій хвилі».

Про прямі погрози з боку Коломойського Валерія Гонтарева заявляла з червня минулого року. А 17 вересня у неї згорів будинок під Києвом (за версією поліції, мав місце підпал). Через місяць, 20 жовтня, у неї був день народження. У цей же день на телеканалі 1 + 1 вийшов випуск «95 кварталу», в якому вийшла пісня «Горіла хата, палала», що висміює пожежу.

Ну не останнє ж майно згоріло — прокоментував цю подію Ігор Коломойський.

Гонтарева сама може стояти за підпалом власного будинку, — стверджував Олександр Дубінський.

За його словами, ексголова Нацбанку могла спустошити будинок і підпалити заради отримання страховки, а також заради продовження британської візи. Остання версія виглядає непереконливою, якщо врахувати, що Гонтарева в Лондоні живе, як елітний викладач, а не як біженець.

Дубінський, дійсно, давно «полює» на Гонтареву — і як журналіст, і як парламентарій. Навіть під час згаданої вище зустрічі з Джуліані, за його словами, говорили саме про неї.

«Я особисто буду займатися в фінансовому комітеті парламенту створенням тимчасової слідчої комісії за злочинами керівництва Національного банку і Фонду гарантування вкладів», — розповів Дубінський на своєму YouTube-каналі. — «Відповідний лист сьогодні (30 серпня) буде направлено керівникам фракцій в парламенті. Я вчора (29 серпня) провів попередні переговори з групою "За майбутнє", з представниками "Батьківщини", з представниками "Слуги народу", які за бажання візьмуть участь в роботі цієї комісії. Давайте виконувати взяті на себе зобов'язання — наздоганяти негідників з минулої влади... Хочу домогтися покарання для всіх. Не тільки Гонтаревої, яка стала притчею во язицех в Національному банку для всіх. А для керівників НБУ з 14 до 19 року. Кубів, з роздачею майже 11 млрд доларів рефінансування, які були... оп! — і виведені з країни. Гонтарева, вам нічого пояснювати не треба. І Смолій, який є продовжувачем традицій Гонтаревої і зберігачем цього злодійського общака під назвою "Національний банк"...».

Таким чином, колишні вороги у Олександра Дубінського та Ігоря Коломойського, безумовно, збігаються. А діючі?

Олександр Дубінський був одним з небагатьох народних обранців, що регулярно з'являлися на мітингах перед Національним банком. Кияни, які живуть або працюють в центрі, добре пам'ятають ці збори, на яких люди в помаранчевих жилетах з назвами підприємств Коломойського кілька тижнів вимагали припинити корупцію в НБУ, покаравши його колишнє і чинне керівництво.

Мітинг, втім, виглядав вкрай сумнівно як через організованість переміщень протестувальників по місту, так і через контингент. Як коректно зауважила колега автора цих рядків, у ряді випадків хотілося підійти до явно неповнолітнього мітингувальника в жилетці «Нікопольського феросплавного», стукнути по плечу і поцікавитися, невже життя змусило в 15 на завод піти. Були, втім, і люди старшого віку. Один з них навіть помер від інфаркту. Правда, в результаті, він чомусь виявився не робітником з регіонів, а тричі судимим жителем столиці.

Нагадаємо, зараз НБУ — один з драйверів судових процесів проти Коломойського. Основний предмет спору — ПриватБанк та афілійовані з Коломойським підприємства, на які той виводив кошти з банку перед його націоналізацією. На думку наглядової ради НБУ, бізнесмен винен державі близько $5,5 мільярда.

Також Дубінський, використовуючи пост заступника голови бюджетного комітету Ради, ще в грудні обіцяв блокувати урядовий законопроект, що забороняє повертати колишнім власникам визнані неплатоспроможними банки за рішенням судів. Знову-таки, цей законопроект — запобіжник проти повернення Коломойському ПриватБанку. І його прийняття вимагає МВФ.

Втім, для обох наших героїв — і Дубінського, і Коломойського — співпраця з МВФ зовсім не в пріоритеті. На міжнародних фронтах Дубінський також виступає як затятий критик діяльності НБУ і банківської реформи і як адвокат попередніх власників Приватбанку.

Дубінський і сам судиться з Нацбанком. У листопаді минулого року банк подав на депутата в суд, захищаючи свою ділову репутацію і звинувачуючи Дубінського в інформаційній атаці. Реакцією народного депутата була порція непарламентської лексики у власному телеграмі, що дивно збігається з улюбленими лексичними зворотами іншого політика — Андрія Портнова.

Нарешті, Дубінський сам час від часу зустрічається з Портновим, а в парламенті, поряд з Максимом Бужанським, являє яскраво проросійське — або прорадянське, як подивитися — крило у фракції «Слуга народу». Це, нагадаємо, узгоджується зі змінами в світогляді Ігоря Коломойського, втомленого від образу борця з російською агресією і заявляє, що з Росією потрібно домовлятися.

Поки що дії Дубінського настільки узгоджені з позицією Коломойського, що його цілком можна розглядати медійною і парламентською аватаркою бізнесмена. І його прапороносцем у священній війні проти НБУ, Нацбанку і уряду Гончарука.

Тож будемо чесні: навряд чи американський суд відкриє нам щось нове.

Але може документально зафіксувати вже відоме.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY