Продажний ефір: меню рівненських телеканалів

Продажний ефір: меню рівненських телеканалів

18 Липня 2019
1410
18 Липня 2019
11:52

Продажний ефір: меню рівненських телеканалів

Анна Калаур, Вікторія Журавель, «Четверта влада»
1410
«Четверта влада» перевірила чотири рівненські телеканали на готовність ухилятись від закону за гроші, продаючи свою аудиторію кандидатам в нардепи.
Продажний ефір: меню рівненських телеканалів
Продажний ефір: меню рівненських телеканалів

Якщо кандидат хоче замовити агітацію на телеканалі – в ефір вона має вийти не в новинах чи програмах, а окремо від інших матеріалів і з позначкою. Наприклад, «політична реклама», або «передвиборна агітація».

Оплата за неї відбувається з виборчого фонду. А телеканал має надати рівні можливості для кожного кандидата.

Головне – глядач має чітко відрізняти, що це саме реклама, а не звичайний сюжет у новинах чи програмі. Такий, передбачений законом, принцип чесності перед аудиторією.

Відсутність позначки, що це політична реклама, оплата за неї готівкою чи переказом з карти на карту – це порушення закону і обман людей. Приховану рекламу називають «джинсою».

Прихована реклама  – це часто «теплі ванни» в програмах ефіру – без критичних запитань і дражливих тем. Це й сюжети, де кандидат – виключно позитивний персонаж. Або ж навпаки – це «чорнуха» – незбалансовані викривлені матеріали, мета яких – оббрехати опонента того, хто їх замовив.

«Джинсові» матеріали – це брехня і маніпуляція за кошти замовника і на його користь.

Поширюючи політичну «джинсу» напередодні виборів медіа порушують не лише професійний обов'язок писати правду, а й закони України.

Зокрема, Закон «Про рекламу». Він загалом забороняє приховану рекламу у ЗМІ, зобов'язує ідентифікувати її рубриками «реклама» чи «на правах реклами».

Закон «Про вибори народних депутатів» – діє в період виборів до Верховної ради. Забороняє в ефірах програм і новинах політичну рекламу, зобов'язує її відокремлювати. 

В чому небезпека прихованої реклами

Медіаексперт, викладач Школи журналістики Українського католицького університету Отар Довженко розповідає, що «джинса» напередодні виборів з`являється частіше і є чи не головним джерелом доходів для ЗМІ.

Отар Довженко вважає, що від «джинси» страждають всі: і ті хто її поширює, і ті хто ні. Фото зі сторінки Отара Довженка у Фейсбук

– Небезпека політичної «джинси» в тому, що люди замість новин, замість інформації отримують рекламу. Тобто люди, роблячи вибір, можуть спертися тільки на інформацію, яка насправді є рекламою, замовленою власне зацікавленими особами.

Це дуже небезпечно через те, що насправді замість того, щоб враховувати плюси і мінуси – справжні плюси і мінуси, враховувати бекграунд політиків, враховувати їхні погляди, враховувати їхні бізнес-інтереси, інші якісь інтереси, сімейні зв'язки, дружні зв'язки, тобто в принципі все про що мають писати перед виборами журналісти.

Замість цього люди роблять вибір, порівнюючи вигадані плюси. Тобто обіцянки, тобто якісь відретушовані біографії про те, що хтось дотягнув того,а  хтось того, – розповідає Отар Довженко.

– Люди все одно зроблять свій вибір. Але вони зроблять свій вибір, спираючись на абсолютно хибну картину. Спираючись на вигадки. Це дуже небезпечно.

Громадська мережа «ОПОРА» у Рівному також займається виявленням політичної «джинси».

!!
Керівник ОПОРИ у Рівному Андрій Токарський допоміг нам визначити приховану рекламу на телеканалах

– Якщо в матеріалі згадується прізвище кандидата, є зображення кандидата, або безпосередньо кандидат є в сюжеті – ми можемо це розцінювати 
як політичну рекламу, – розповідає керівник Громадської мережі «ОПОРА» у Рівному Андрій Токарський.

ЗМІ повинні певним чином її маркувати. Політична реклама під час виборчих процесів не потребує прямих закликів голосувати за чи голосувати проти когось. А, відповідно, має на меті спонукати виборця підтримати того чи іншого кандидата.

– Відповідні органи мають перевіряти, чи укладений був договір на розміщення агітації, і чи було оплачено її з виборчого фонду до публікації.

Представник громадської організації має на увазі ті випадки, коли кандидат згадується у виключно позитивному світлі.

«Джинса» – це також коли матеріал не містить суспільної важливості та актуальності – порушує професійні стандарти журналістики.

«Джинсова розвідка»: експеримент

Микола Антоненко – загадковий персонаж з мальовничого села на Рівненщині. Бізнесмен, меценат і просто хороша людина. Антоненко хоче до Верховної Ради. Балотується як кандидат-самовисуванець. Він за все хороше і категорично проти всього поганого.

11
Вигаданий кандидат Микола Антоненко придуманий журналістами для експерименту. Фото кандадита з сайту www.freepik.com

Ми придумали Миколу Антоненка напередодні виборів. Зробили це, щоб дізнатися чи погодяться рівненські ЗМІ публікувати з ним «джинсу».

«Четверта влада» неодноразово повідомляла про замовні матеріали у рівненських ЗМІ.

На цей раз не лише повідомимо, а й дізнаємося як відбуваються домовленості між політиками і ЗМІ, зазирнемо всередину і розповімо про вартість замовних матеріалів, з'ясуємо чи легко ЗМІ на це погоджуються і чи усвідомлюють, що йдуть на обман і порушення закону.

Для початку запитаємо керівників рівненських телеканалів чи розміщують вони «джинсу».

– Ні. Ну, по перше, це заборонено законом, – відповідає в.о. продюсера рівненської філії «Суспільного» (UA:Рівне) Дмитро Бондар. 

– Не публікуємо, – каже виконавча директорка телеканалу «Рівне 1» Оксана Власюк.

– Певно нє, не було замовлень, – відповідає директор телеканалу «Сфера» Володимир Романюк.

– Ми робимо відбивку «політична реклама», – розповідає генеральний директор ТРК «Ритм» Олександр Хитров.

Редактори кажуть – не публікують «джинсу». А ми перевіримо.

За легендою журналістка Вікторія – представниця піар-компанії Ольга Ольшанська. Хоче замовити у рівненських ЗМІ матеріал про (вигадану) зустріч кандидата Антоненка з мешканцями округу і бізнесом, а також інтерв'ю з ним. Антоненко готовий щедро платити.

!!
Журналістка Вікторія Журавель, представившись працівницею піар-агенції Ольгою Ольшанською телефонувала до ЗМІ з проханням розмістити матеріали про кандидата

Спочатку розсилаємо в 21 рівненський ЗМІ повідомлення з пропозицією опублікувати політичний іміджевий матеріал («Четверта влада» теж у списку).

Зміст повідомлення:

«Доброго дня, я представляю агентство «PR service mediagroup». Ми формуємо рекламний бюджет для кількох наших клієнтів. Нас цікавить прейскурант на політичні іміджеві матеріали. Цікавлять наступні послуги:

– публікація готового інтерв'ю;
– виїзд на захід, запис інтерв'ю.

Буду вдячна за оперативну відповідь, перше розміщення плануємо на наступному тижні, а приїзд кандидата наступної п'ятниці.

З повагою, Ольга Ольшанська.  «PR service mediagroup».

І одразу, від кількох з них, отримуємо відповіді з прайсами. Уточнюємо – нас цікавить саме прихована реклама без жодних позначок.

Текст повідомлення:

«Дякую за оперативну відповідь!

Хочу уточнити один момент. Клієнтів цікавить розміщення політичних матеріалів без позначок «на правах реклами» і «політична агітація». В такому випадку чи актуальний запропонований прейскурант?».

Дехто погоджується ще в переписці. З телеканалами домовляємось по телефону, всі дзвінки – на офіційні рекламні номери телеканалів.

Розмови відбувались 24-го червня – останній день, перед реєстрацією кандидатів. Тобто з наступного дня всі згадки про них вважаються агітацією.

«Рівне 1» зробить сюжет «що не прикопаєшся»

Телеканал «Рівне 1» називає себе першим місцевим. Їм телефонуємо за номером рекламного відділу, що вказаний на сайті.

Відповідає виконавча директорка Оксана Власюк. Повідомляє – новинний сюжет про зустріч з виборцями на «Рівне 1» обійдеться у 15 тисяч гривень, пропонує кращий ефірний час і 8 повторів. Сюжет-агітація дешевший – 12 тисяч. Його в ефірі покажуть після новин з відбивками «політична агітація».

!!
Оксана Власюк розповіла про розцінки на сюжети і програму на телеканалі «Рівне 1». Фото з профілю Оксани Власюк у Фейсбук

Ось як відбувалась розмова:

– Сюжет, так сказати, без виїзду (за умови, що автомобіль надасть кандидат), у нас коштує 15 тисяч гривень. Ось, далі, 8 випусків, 8 виходів. Сюжет іде в інформаційному блоці. В найкращий час який є, – Оксана Власюк. 

–  Це у тілі новин іде сюжет? – журналістка.

– Фактично так, так. Там іде така рубрика окрема. З підводками. Це такий варіант. Якщо сюжет буде йти  більше політичного спрямування, то його не можна буде в тілі новин зробити, він іде поза блоком зразу, там тоже хороший час, там рубрика знову ж таки йде спеціальна політична, туда сюжет можна зробити за 12 тисяч гривень.

–  Мене цікавить саме новини. Щоб це було простіше, ближче до людей.

– То це 15 тисяч. Це 15 тисяч. Якщо, дешевше то 12. Щоб ви собі орієнтувались.

–  І одразу зауважу, там не буде якоїсь помітки, що це там агітація, реклама, я правильно розумію? 

– (...) Якщо ми бачимо, що сюжет можна поставити в новини, то ми його ставимо і відповідно з тією ціною про яку ми говорили. Якщо ми приїжджаємо і ви так хочете сформувати сюжет, що ми його просто не можемо поставити, то ми вам пропонуємо цей варіант інший – поза блоком і дешевше.

(...) шукаємо консенсус, ми знімаємо такі сюжети і домовляємся так, щоб і було нормально для телеканалу і для вас і для всіх. От таким чином. Ось, в будь якому випадку, ми хороший ефірний час.

Щоб ви розуміли, єдина різниця буде – відбивка буде йти просто, все, одна відбивка. Ми всю відповідальність беремо в будь якому випадку на себе. (...)

Бо зараз такий час, по різному можна сформувати сюжет. Розумієте, можна зробити його реально таким, що і не прикопаєшся і він піде в блок новин.

А інколи просто замовник наполягає і виходить такий ну просто реальний рекламний політичний сюжет. Тоді ми говоримо, що тоді кожен за той перебивкою.

–  Ні, дивіться, ми хочемо все ж таки бачити цей сюжет у новинах, тобто ми можемо якось домовлятись, змінити навіть можливо формат зустрічі.

– Ну я ж кажу готові, ми маємо досвід. Будемо робити в новинах сюжет та й все, то таке питання.

–  Ви допоможете робити сюжет?

– Ми допоможемо.

– Щоб він зміг піти у новини.

– Да, да, ми допоможемо. Але ж ви, і від вас теж розуміння, так, щоб ми його зробили таким. Розумієте, щоб потім не виникало ніяких питань, що ми його неправильно просто подали. Ми не будем його називати кандидатом, правильно?

– Угу. 

– Не будемо називати, да. Взагалі це просто як особа якась, це як діяч громадський, або бізнесмен, або неважливо хто то. Ну меценат там, або благодійник.

Згоду виготовити і розмістити «джинсу» на «Рівне 1» отримуємо за 5 хвилин. Єдиний нюанс – в сюжеті не згадуватимуть, що Антоненко – кандидат. Ось так просто зустріч виборців з кандидатом пройде наче зовсім і не зустріч з кандидатом. 

Інтерв'ю пропонують в ефірі програми «На часі». Одна хвилина – 1200 гривень, якщо гроші з не виборчого фонду.

!!
Скріншот зі свіжого ефіру «На часі» з кандидатом Василем Кльопом

–  Це проект де знімають саме кандидатів? – журналістка.

– Так, не обов'язково. Він просто це комерційний проект інтерв'ю. (...) Ефір наш, можете, в принципі, знайти. От нещодавно в нас і Гройсман приїжджав, і Порошенко. В нас дуже класна студія така, дорога студія, на рівні центральних каналів. 

В середньому, «На часі» триває 30 хвилин. Тож участь в цій програмі обійшлася б Антоненку в 36 тисяч гривень.

Рахуємо. «Джинсове» інтерв'ю і новина разом – 51 тисяча гривень. Додаткова плата за поширення новини на сайті –  плюс 2 тисячі.

– За викладення на сайт – плюс 2 тисячі гривень. Це якщо ми викладаємо сюжет і просто з підводкою. Якщо ми розшифровуємо, пишемо як окрему статтю 
зараз багато так замовляють, по сайту виїжджає взагалі окремий журналіст, – каже Оксана Власюк.

Викладення програми «На часі» на сайт – ще три тисячі гривень.

– Ми на сайт політику практично не виставляємо. Сайт це йде окремо  якщо хоче кандидат на сайт, де окрема платформа, так само як соцмережі наші. Якщо хоче кандидат окремо, то за це треба доплачувати. Тому на сайті ви все не побачите, – Оксана Власюк. 

– А на сайті яка вартість буде?

– 3 тисячі гривень – це додатково сайт. 

Рахуємо. Новина, програма і їх викладення на сайті – 56 тисяч гривень. Розрахуватися, кажуть, можна готівкою.

–  Зараз багато так замовляють, по сайту виїжджає взагалі окремий журналіст, який робить абсолютно трошечки, він робить матеріал схожий, але інший матеріал повністю готується, то в такому разі це буде коштувати 4 тисячі, – розповідає Оксана Власюк.

11
Прайс, який нам озвучили на «Рівне 1»

«Легенька джинса» від «Сфери-ТВ»

Телеканал «Сфера» публікує прайс у себе на сайті. Вартість сюжету – 10 тисяч гривень.

Ми спілкуємося Марією Луцюк, вона представляється заступницею директора. Сюжет про зустріч з виборцями пропонує зробити за 12 тисяч гривень. Вихід в вечірніх новинах. Тому, каже, дорожче. Обіцяє шість повторів.

11
Марія Луцюк розповіла про розцінки на телеканалі «Сфера-ТВ». Фото зі сторінки Марії Луцюк у Фейсбук

– Репортаж з місця події. Є таке, якщо транспорт буде ваш, так, то це коштує 12 тисяч. Можна прямо в новини, якщо ми напряму не кажемо, що це кандидат, ну тобто не даємо прямої, прям агітації.

Якщо кажемо, що кандидат, то зразу після новин у нас є рубрика «Тема дня» і там уже ми називаємо його кандидатом. Ну як хто хоче. Це коштує 12 тисяч.

У вартість входить зйомка, написання сценарію, повне затвердження вами тексту, відео і 6 показів цього сюжету. Плюс розміщення в Фейсбуці і на нашому сайті, – Марія Луцюк.

– Тобто якщо цей сюжет виходить в новинах, там не буде якоїсь позначки типу там «реклама», «агітація»? – журналістка.

– Ні, не буде. Це буде ну такий, «джинса», скажемо така легенька, да. Тому що да, можемо ми такий маленький показ вам запропонувати. Але якщо там нема прямої, що це кандидат. Тобто щоб нам юридично це було нормально, да.

На «легеньку джинсу» в новинах «Сфера-ТВ» погоджується за три хвилини без згадок, що Антоненко – кандидат. Ось так, зустріч з виборцями вже другий телеканал погоджується показати в новинах як зовсім інший захід.

Участь в програмі «Гість у студії», ведучою якої є та ж сама Марія Луцюк, кандидату обійдеться в 15 тисяч гривень за 20 хвилин ефіру. Можна замовити більше. Щоправда в період виборів програму маркують як «передвиборну агітацію».

11
Марія Луцюк також є ведучою програми «Гість у студії» в якій вона пропонувала взяти участь кандидату Антоненку. Скріншот з відео «Сфери-ТВ»

– Це просто програма у нас суспільно-політичні теми. Тобто  в міжвиборчий період ми на неї запрошуємо абсолютно всіх цікавих людей. Тобто це представники влади, це громадські активісти, політики, знову ж таки. На період виборів ставимо плашечку «передвиборна агітація» і уже спілкуємося з кандидатами, – Марія Луцюк.

– А у цій програмі також можна буде провести інтерв'ю із ним як з меценатом, або бізнесменом тобто розповісти, – журналістка. 

– Так, плюс можна зробити кілька записів. Якщо він вже сюди буде їхати, ну там робимо на одну тему. Іншу – на інші там. Третя – геть політичну. Так. Коли йде в політику. Це можна, в принципі, робити. (...) Першу поставимо сьогодні, другу, там грубо говоря, завтра. Люди так поступово з кандидатом знайомляться. З усіх сторін.

Таким чином «джинсова» новина і маркований ефір обійдуться кандидату в 27 тисяч гривень. Публікація на сайті безкоштовна. Платити можна готівкою.

11
Розцінки «Сфери-ТВ»

ТРК «Ритм»: знімуть так, щоб без проблем

Від імені телерадіокомпанії «Ритм» з нами спілкується Марія Рудик. Представляється комерційним директором. Сюжет в новини пропонує за 8 тисяч 500 гривень, в ефірі він з`явиться 13 разів.

!!
Марія Димухаметова (Рудик) вирішує комерційні питання на «Ритмі». Фото зі сторінки Марії Димухаметової у Фейсбук

– Тобто не буде позначок, що це там реклама, агітація? – журналістка.

–  Якщо вам не треба – ми це можемо не ставити. Але взагалі воно має бути, – Марія Рудик. 

– Наш клієнт зацікавлений щоб цього не було.

– Ми можемо проговорити цей формат, звичайно.

– Добре, а якщо це буде сюжет у новинах. Ми можемо також його зробити?  

– Не відбивати – так?

– Так.

– Да, можемо. (...) Наші журналісти знімуть так, щоб потім ні ми ні ви не мали проблем з цим. Змонтують сюжет, дадуть вам на затвердження, ви його затвердите і відповідно тоді ви... Ви ж розумієте, що законодавство вимагає відбивати політичну рекламу. Але все, ми можемо її подати по іншому.

– Угу, тобто ви допоможете зробити так, аби матеріал можна було.

– Так, так, все вірно.

– Добре, а розкажіть, будь ласка, про способи оплати. Бо ми платимо не з виборчого фонду.

–  Це може бути картка, може бути готівка. Як вам зручно.

– Ага, тобто є варіанти, так?

– Так, так, звичайно.

Три з половиною хвилини знадобилося на попереднє замовлення «джинси» в новинах на «Ритмі».

Інтерв'ю з кандидатом можна розмістити в програмі «Пряма мова». Пропонують радіо- і теле- формат. Радіо – 4 тисячі гривень за 15 хвилин ефіру. Телевізійна версія – 8 тисяч за 25 хвилин ефіру.

Приклад програми «Пряма мова»

– Ви її знімаєте, ми транслюємо. Або ми самостійно їх знімаємо, це коштує 8 тисяч гривень. (...) Вона виходить в вечірньому блоці – це прайм-тайм. І потім вона повторюється в ранковому прайм-тайм блоці, – Марія Рудик.

Телеінтерв'ю і «джинсовий» сюжет на «Ритмі» кандидату коштуватиме 16 тисяч 500 гривень.

11
Розцінки «Ритму»

Також Марія Рудик надіслала нам прайс телеканалу.

«UA: Рівне»: тільки гола політична реклама 

Наступний канал «UA: Рівне» – до реформи – державна телерадіокомпанія (РТБ). Єдиний у Рівному – фінансований платниками податків за законом «Про суспільне телебачення і радіомовлення».

Тут заявляють – працюють за законами і професійними стандартами. Ми спробували купити «джинсу» і в них.

!!

Спілкуємось з рекламним менеджером «UA: Рівне» Євгеном В'юном. Він відповідає:

– На жаль, ми не даємо на Суспільному. Тільки гола політична реклама. І то відбита заставками – «політична агітація», оплата із фонду кандидата. Все згідно вимог законодавства. Ще ми робили не так давно так як ви кажете. Ну а тепер уже трошки інші вимоги у суспільного мовника.

11
Євген В'юн каже, що Суспільне не робить «джинсу». Фото Євгена В'юна з його профілю у Фейсбук

– Тобто немає варіантів аби не було маркування, що це агітація? – журналістка.

– Ні, нє-нє, не хочу навіть і обманювати, ніхто вам цього не зробить, в жодній області Супільний мовник, – Євген В'юн. 

Попри наполягання, UA:Рівне відмовилось показувати «джинсу».

Тож, що ми маємо. З чотирьох рівненських телеканалів  – три погодились на обман свого глядача за гроші політика. Найбільше кандидат заплатив би телеканалу «Рівне 1». Найменше ТРК «Ритм».

11
Ціни на «джинсу» на рівненських каналах 

Пам'ятаєте, керівники каналів казали нам, що не публікують «джинсу». Цікаво, що вони скажуть тепер.

11

«Жарти» від «Рівне 1»

Виконавча директорка телеканалу «Рівне 1» Оксана Власюк каже, що просто пожартувала. Розповідає, що з такими перевірками їй телефонують мало не щодня.

– Ну я можу прокоментувати те, що я зрозуміла, що це не так би замовна історія. Та й все. Пожартували з вашою, скажем, експериментом, – Оксана Власюк. 

– Насправді там з розмови зрозуміло, що ви все правильно зрозуміли. Ви називаєте прямо, що це агітація, – журналістка. 

– Да, значить я пожартувала тоді.

– Ви пожартували тобто?

– Да, значить я гарно зрозуміла історію, тому що я, по перше, такі розмови з незрозумілими особами не веду. 

На сайті «Рівне 1»  знаходимо травневі сюжети з депутатом Рівнеради, а нині кандидатом Романом Стасюком, де він –  єдиний коментатор, позитивний персонаж і невідомо ким визнаний «лідер опозиції».

В першому Стасюк бореться за визнання будівлі архітектурною пам'яткою, в другому – обурюється на ту ж тему і звинувачує місцеву владу.

11
Скріншот із «джинсового» сюжету про Романа Стасюка на «Рівне 1»

Коментарів того, кого критикує політик, звісно, немає. Це вже не схоже на жарт. Схоже на приховану рекламу.

«Сфера» все заперечує

Директор телеканалу «Сфера» Володимир Романюк заперечує «джинсу» в новинах. Каже, роботу каналу перевіряють і таке в новинах не з'явиться.

–  Ні, такого в нас не було. Політичну рекламу може кандидат замовити, буде передвиборна агітація стоять спереді плашка і ззаду. У нас же за нами слідкує Національна рада з питань телебачення, і слідкує дуже серйозно, розповідає Володимир Романюк.

11
Володимир Романюк каже, «Сфера-ТВ» ставить новини про кандидатів лише з відбивками. Фото зі сторінки Володимира Романюка у Фейсбук

На «Сфері-ТВ» теж знаходимо сюжети з ознаками «джинси» – приблизно такі, як нам пропонували. Один із них – «Басів Кут у Рівному відгуляв літні вечорниці» з  кандидатом в нардепи Святославом Євтушенком, але він тут просто організатор. Вийшов сюжет в новинах і без позначок.

11
Кандидат Святослав Євтушенко на «Сфері-ТВ» всього лише організатор. Скріншот з сюжету «Сфери»

Просимо ОПОРУ оцінити такий сюжет.

– Звісно, якщо ми бачимо, що особа йде кандидаом, вона має маркуватися відповідним чином. А канал цього не маркує, ще й подає як це загальну новину. Так, можна дійсно говорити, що це як «джинса», – розповідає керівник «Опори» у Рівному Андрій Токарський.

Директор телеканалу наполягає на протилежному.

– Ми не можем випустити замовний матеріал просто так. «Джинсу» як ви називаєте. Це може бути як передвиборча агітація. З плашками спереду і ззаду, – Володимир Романюк. 

– А готівкою кошти берете? – журналістка. 

– Не берем. Ну шо ви таке якесь дурне говорите. Все, я не хочу з вами спілкуватись.

«Запасна» комерційна директорка «Ритму» і ще трохи «джинси»

Про рекламу на «Ритмі» ми спілкувалися з особою, яка представилася як комерційний директор – Марія Рудик. Переказуємо озвучені нею умови гендиректору.

– Як ви можете це пояснити? – журналістка. 

– Абсолютно ніяк. По перше, ця людина не приймає ніяких рішень щодо ефіру самого. По друге, у нас є служба новин і є директор служби новин, який відповідає за те, що в ефір піде.

Це можливо просто якісь як рекламне агентство хотіла людина заробити якихось грошей, – каже гендиректор ТРК «Ритм» Олександр Хитров.

11
Олександр Хитров каже, що не в курсі хто така Марія Рудик, яка є комерційною директоркою «Ритму» і вказує свої контакти в прайсі каналу. Фото: UA:Рівне

Гендиректор «Ритму» каже, що ніякої Рудик – людини, яка спілкується з рекламодавцями за офіційним номером телеканалу, він не знає.

Насправді з нами розмовляла Марія Димухаметова, яка, зі слів гендиректора – позаштатна працівниця. А донедавна була помічницею секретаря Рівнеради, власника «Ритму» Сергія Паладійчука.

– Тобто ваша позиція, що Марія Димухаметова просто сама собі вирішила і через це так говорить, – журналістка. 

– Ну а як інакше, – каже Олександр Хитров. – Я вам ще раз кажу – такого не може бути. Якщо навіть таке десь трапляється, то це просто будуть покарані ряд осіб.

Аякже. В новинах «Ритму» – сюжет про святкування Івана Купала. Організатор – кандидат Олексій Муляренко. Не просто святкують, а й призи виборцям обіцяють.

11
В сюжеті про святкування Івана Купала раптом з'явлається кандидат Олексій Муляренко. Тут за нього агітують і обіцяють призи. Скріншот з сюжету телеканалу «Ритм»

–  Агітаційний захід кандидата, який певним чином повинен ЗМІ означити як політична реклама, – розповідає Андрій Токарський.

– Ще ми бачимо один з таких моментів – про можливий підкуп виборців. Адже тут ідеться, що долучіться до нашої агітації за кандидата, і ви можете в розіграші потім отримати приз.

Та гендиректор «Ритму» стоїть на своєму:

– Ми в новинах такі сюжети не даємо. Як правило, біля новин. Чи після новин. Іде відбивка «політична реклама», – каже Олександр Хитров. 

Жарти, перекидання відповідальністю і брехня. Три телеканали погодились поширити в ефірі приховану рекламу про вигаданого кандидата і роблять це з реальними.

На обман і порушення закону йдуть з простих причин.

– Це легкі гроші. Безперечно легкі гроші, отримані в незаконний спосіб, неоподатковані, – розповідає медіаексперт Отар Довженко.

– Медіаринок перенасичений, тому що є величезна кількість проектів, які би не мали існувати в принципі, якби не «джинса», якби не бажання їхнє впливати на електорат. І кожен раз коли заходиться про ціни на рекламу, про якесь регулювання галузі, всі ці конструктивні штуки впираються в те, що медіа хочуть джинсувати.

– Тому «джинса» – це хвороба, і страждають від неї всі. І ті хто джинсують, і ті хто ні.

На цьому пригоди Миколи Антоненка – найкращого неіснуючого кандидата не завершуються.

Крім телеканалів ми перевірили ще друковані та інтернет-ЗМІ. Це ще 16 медіа.

Чи вдасться Антоненку потрапити на шпальти газет і в топи сайтів? Чи публікують вони джинсу про справжніх кандидатів? Про все це і більше читайте у розслідуванні «Четвертої влади» вже завтра.


Розслідування «Четвертої влади» в рамках проекту «Підтримка регіональної розслідувальної журналістики» за підтримки National Endowment for Democracy (Національного фонду підтримки демократії (США))

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Анна Калаур, Вікторія Журавель, «Четверта влада»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1410
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду