Викривлена реальність українського фейсбуку: які онлайн-ЗМІ читають українці на фейсбуці?

Викривлена реальність українського фейсбуку: які онлайн-ЗМІ читають українці на фейсбуці?

16 Липня 2019
1906
16 Липня 2019
15:06

Викривлена реальність українського фейсбуку: які онлайн-ЗМІ читають українці на фейсбуці?

Марія Крючок, Vox Ukraine
1906
Ми порівняли дані з трьох різних джерел, щоб дізнатися, які новинні медіа читають українці. Що нам вдалося з’ясувати про сторінки українських ЗМІ, їхні авдиторії та активність читачів – читайте у спільному дослідженні VoxUkraine та компанії Artellence.
Викривлена реальність українського фейсбуку: які онлайн-ЗМІ читають українці на фейсбуці?
Викривлена реальність українського фейсбуку: які онлайн-ЗМІ читають українці на фейсбуці?

У травні 2017 року набув чинності указ Президента «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», що зокрема включав блокування «ВКонтакте» та «Одноклассники», що були одними з найбільш популярних соціальних медіа в Україні. Того ж місяця дані інтернет-панелі Kantar TNS CMeter показали зниження популярності цих двох платформ та зростання відвідуваності facebook.com. У липні 2017 Фейсбук потрапив на третю сходинку популярності веб-сайтів в укрнеті, і з того часу стабільно на ній тримається, поступаючись в охоплені тільки Google та YouTube. 

У міжнародному дослідженні «DIGITAL 2019» компанії Hootsuite facebook.com є першим у «соціальний» та четвертим серед усіх веб-сайтів за показниками щомісячного трафіку по Україні. Сам Фейсбук визначає, що українська аудиторія, для якої можна щось рекламувати, складає 13 мільйонів. Охоплення Фейсбуку в Україні станом на квітень 2019 становить 15,6 млн.

Соціологічні опитування показують, що для українців Інтернет-ЗМІ та соціальні мережі є найпопулярнішими джерелами отримання інформації після телебачення. А серед соціальних мереж найпопулярнішою є Facebook (дані за лютий 2019). 

Методологія

Наші партнери компанія Artellence відібрали для нас 100 Фейсбук сторінок, які є найбільш популярними серед українських користувачів. Серед них вручну було виділено 30 сторінок, які можна визначити як новинні, тобто вони публікують новинний контент та/або категорія їхньої сторінки визначена як «новини та медіа». До них ми додали 30 фб-сторінок найпопулярніших сайтів за версією Інтернет-Асоціації України (ІнАУ) станом на січень 2019 року. Оскільки вісім медіа в обох вибірках співпали, загалом ми досліджували 52 ФБ-сторінки.

Наші дані включають всі пости, опубліковані цими ФБ-сторінками з листопада 2018 по березень 2019 включно. 

За даними всеукраїнського соціологічного опитування «Джерела інформації, медіаграмотність і російська пропаганда», що проводилося Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у лютому 2019 року на замовлення ГО «Детектор медіа», найбільше українці читають та довіряють таким інтернет-ЗМІ: «Обозреватель», «Корреспондент», «Сегодня» та УНІАН. Ці медіа також потрапили до нашої вибірки фейсбук-сторінок.

Терміни та категорії, використані під час аналізу:

  • вподобачі – кількість користувачів, які вподобали сторінку (цей показник не включає тих, хто підписався на сторінку, але не поставив їй «лайк»);
  • українці – кількість українських користувачів, які вподобали сторінку. Це такі особисті сторінки користувачів, для яких можна встановити географічну приналежність їхнього профілю, і це Україна;
  • боти – такі особисті сторінки, які публікують однакові коментарі під різними публікаціями, що виглядають заготовленими наперед, а також ті, які під час візуального аналізу профілю не схожі на справжніх людей;
  • неактивні користувачі – профілі без обличчя на аватарці, без публікацій з листопада 2018 та з кількістю друзів менше 20;
  • загальна кількість дописів (публікацій або постів) на сторінці ЗМІ протягом досліджуваного періоду;
  • кількість текстових публікацій – це публікації, які містять щонайменше п’ять значущих слів. Тобто якщо пост складався із фрази, наприклад, «Счастлив не тот, у кого нет проблем, а тот кто, умеет их решать» /Н. Пезешкиан/.

Значущі слова: счастлив, проблем, решать, Пезешкиан – менше п’яти, а відповідно подібні пости до вибірки не входили.
Кількість лайків, поширень, коментарів та коментаторів стосуються лише текстових публікацій.

Які онлайн-ЗМІ читають українці та чи читають вони їх на фейсбуці?

На рис. 1 показані всі 52 сторінки, які ми досліджували, за загальною кількістю вподобань. Умовно графік ділиться на дві частини. Перша включає медіа до видання «Комсомольская правда» – це всі сторінки, що потрапили до топ-100 найпопулярніших сторінок на Фейсбуці. Друга після КП (включно) – це сторінки, які не найбільш популярні на ФБ, але є серед топ-30, які мають найбільше охоплення за версією ІнАУ.

За кількістю вподобань на сторінці на першій позиції Знай.ua, на другій – Politeka. Ці видання також фігурували в опитуванні КМІСу. 2,3% опитуваних зазначили, що читають Знай.ua (9 місце), а 3,3% – Politeka (6 місце). При цьому рівень довіри до цих ЗМІ складає 1,5% та 1,6% відповідно (для порівняння: лідера опитування КМІС – Обозреватель – читають 7,6% опитаних, довіряють – 4,1%).

Найцікавіша, на нашу думку, знахідка у топ-10 найпопулярніших сторінок – «канал RT» на 4 місці. Крім великої кількості підписників, рупор російської пропаганди також згенерував найбільшу кількість постів (2846) за аналізований період. Втім, лише 14% з них є текстовими, тобто значущими відповідно до описаної методології дослідження.

Фб-сторінка газети «Сегодня» має найбільший серед розглянутих 52 сторінок відсоток українських профілів від загальної кількості вподобачів сторінки – 97%. Частка українців для Обозреватель та УНІАН становить 70%, а у Кореспондента – 64%. Аудиторія RT, «Комсомольская правда», «Аргументы и факты» – переважно неукраїнська. Тим не менш, ці сторінки є помітними в українському сегменті ФБ.

За відсотком «українськості» аудиторії фб-сторінок, після «Сегодня» йдуть: Abomus – УкраинаНовини України та світуВєсті-UAUA1.com.uaDubinsky.pro.

Найменше українців на фб-сторінках видань «Аргументы и Факты» та «Комсомольская правда». Хоча пости з останнього ЗМІ мають найвищий показник поширень та лайків, імовірно, лайкають та поширюють з-поза меж не українці.

Чи багато на ФБ сторінках ЗМІ ботів?

Компанія Artellence розробила алгоритм для визначення, чи є профіль ботом. Крім візуального аналізу сторінки (заповнена інформація в профілі, наявність світлин, активність на сторінці тощо) також враховувалась активність цього профілю. Зокрема відслідковувалось, що та як коментує цей профіль. Якщо текст коментаря під фб-сторінками різних медіа видань повторювався і було зрозуміло, що це заготовлені тексти, такі профілі класифікували як ботів.

Графік 2 – частка ботів серед уподобачів і коментаторів ботів (коментарі стосуються лише текстових постів)

Завдяки цьому алгоритму вдалося з’ясувати відсоток таких підозрілих профілів серед уподобачів сторінки. Для сторінок Знай.ua та Politeka цей показник становить 0,1% та 0,2% від загальної кількості вподобань сторінки відповідно (рис. 2). 

Загалом боти не активно підписуються на сторінки (частки ботів серед вподобачів не перевищують 2%), але активно їх коментують (на деяких сторінках частка коментарів від ботів сягає 20%). Особливо велика кількість бото-коментарів є на сторінках відомих українських ЗМІ, які є у рейтингу ІнАУ. У цьому досліджені ми відстежуємо лише коментарі, які стосуються текстових постів. У відомих ЗМІ більше текстових постів – це може пояснювати, чому в наших даних більше коментарів ботів саме у якісних медіа.

Які новинні ЗМІ найбільше пишуть та як їх коментують

Рис. 3

Рис. 4. Коментарі постів та боти-коментатори

Рис. 3 демонструє, що ЗМІ значно відрізняються як за кількістю постів, які вони опублікували за розглянуті 5 місяців, так і за часткою текстових постів. 

Якщо проаналізувати всі 52 сторінки за кількісними показниками текстових постів, перші 7 медіа будуть саме з рейтингу ІнАУ: УНІАНТСНЦензор.НЕТ112.ua24 КаналDmitriy GordonУкраїнська правда. Це означає, що маловідомі медіа пишуть переважно коротші та незначущі з точки зору ваги слів пости – які можуть бути підводками до відео чи фотографій.

За часткою текстових постів у загальній кількості текстових постів до всієї кількості, лідером є Фейсбук-сторінка hromadske.ua з показником 100%. На другому місці – UA1.com.ua з 99%. Третє місце з 97% розділяють між собою сторінки Dmitriy GordonУкраїнська правда та УНІАН. Для порівняння – у найпопулярніших фб-сторінок значущих текстових публікацій 16% (у Знай.ua) та 14% (у Politeka) – це найнижчі показники за цим параметром серед 30 онлайн-ЗМІ зі списку ІнАУ.

У цьому дослідженні ми також проаналізували дані щодо коментарів та коментаторів для текстових (значущих) публікацій. Адже наявність коментарів під постами – це свідчення залученості аудиторії. Для самої сторінки – це індикатор зворотного зв’язку, тобто чи він взагалі присутній, що подобається читачам, і які форми взаємодії є найбільш актуальними для цієї аудиторії. Це також важливий показник, що впливає на видачу постів цієї сторінки у загальну стрічку новин на Фейсбуці.

Сторінка ТСН має найбільшу кількість коментарів та коментаторів, що є показником активності їхньої аудиторії. Тобто контент, який публікується, викликає у людей бажання реагувати та обговорювати його. Водночас на сторінці ТСН – один з найбільших показників неактивних користувачів – 8,1%, але судячи з активності на сторінці, наявність такого неактивного «баласту» серед підписників не впливає на інтерес до сторінки решти її вподобачів. «Content is a king» (контент – король), – як писав у своєму есеї Білл Гейтс ще у 1996 році.

Після ТСН у категорії топ фб-сторінок за Artellence, найбільше коментаторів на сторінках Zvistka – сторінка новинDubinsky.pro та hromadske.ua. Найбільше коментарів на сторінках UA1.com.uaDubinsky.pro та hromadske.ua.

Велика кількість коментаторів також є на сторінці 24 Каналта Комсомольская правда, а коментарів на 112.ua та Цензор.НЕТ. Щоправда, 12% (112.ua) та 13% (Цензор.НЕТ) коментарів на цих сторінках – це коментарі ботів. Але найцікавіше те, що у цих двох сторінок боти коментують найбільше – в середньому 12,7 коментарів від одного профілю. Можливо деякі текстові матеріали були занадто резонансні та/або висловлювали певну позицію, яку прийшли коментувати боти. 

Серед десяти сторінок, які найбільше люблять коментувати боти, є 7 онлайн-ЗМІ: ТСН,112.ua, Цензор.НЕТ, Українська правда, РБК-Украина, BBC News Ukrainian, 24 Канал, та три, які не входять до списку ІнАУ: Dubinsky.pro, UA1.com.ua та hromadske.ua. Це може означати, що онлайн-ЗМІ досить впливові, й тому знаходяться під пильною увагою тих, хто може використовувати ботів для власних цілей. 

У середньому, найбільше лайкають текстові дописи на сторінках Dubinsky.pro, Zvistka – сторінка новин та Новини(news247.com.ua). При цьому у сторінки Новини було лише 5 текстових публікацій з середньою кількістю лайків 824 у кожної. 

Поширюють дописи найбільше зі сторінок Dubinsky.pro – в середньому 1219 поширень, Народ (novosti.in.ua) – 764, та Zvistka – сторінка новин – 591. Як бачимо, онлайн-ресурси, що не входять до списку ІнАУ, в середньому мають більше вподобань і поширень, ніж решта ЗМІ. 

Висновки

  • Лише 8 із 30 найбільш популярних онлайн-ЗМІ за версією Інтернет Асоціації України потрапили до топ-100 фб-сторінок за версією Artellence. У загальному рейтингу за кількістю підписників ці 8 онлайн-ЗМІ потрапляють у перші 30 з 52 проаналізованих фб-сторінок.
  • З цих 8 медіа в опитуванні КМІСу фігурують лише 5. Тобто Інтернет-користувачі, які читають безпосередньо сам ресурс, не обов’язково читають його на Фейсбуці, бо тоді пропорція мала б зберігатися. Таким чином споживання інформації в Інтернеті (на сайтах ЗМІ) відрізняється від споживання інформації у Фейсбуці. 
  • Наявність великої кількості уподобань на фб-сторінці ніяк не корелює з якістю публікацій на цих сторінках. Так само немає залежності між уподобаннями та кількістю коментарів та коментаторів. Тобто сторінка може мати багато вподобань, але низьку включеність своєї аудиторії (мало коментарів) і навпаки.
  • Фейсбук-сторінки онлайн-ЗМІ, які є у списку ІнАУ, роблять більше якісних текстових публікацій у порівнянні з іншими сторінками, які мають велику ФБ-аудиторію. При цьому ці текстові дописи не завжди впливають на високу включеність аудиторії. 
  • Боти найбільше коментують сторінки саме онлайн-ЗМІ, а не сумнівні видання. Це можна трактувати як те, що справжні ЗМІ під пильною увагою тих, хто має ресурс для використання такої онлайн інформаційної атаки.

VoxUkraine — унікальний контент, який варто читати. Підписуйтесь на нашу e-mailрозсилку, читайте нас в Facebook і Twitter, дивіться актуальні відео на YouTube.

Марія Крючок, Vox Ukraine
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Марія Крючок, Vox Ukraine
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1906
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду