Євробачення і трансформації «домогосподарок»

Євробачення і трансформації «домогосподарок»

3 Березня 2019
1196
3 Березня 2019
11:17

Євробачення і трансформації «домогосподарок»

DT.ua
1196
Теперішнє життя й шоу-бізнес, зокрема, існують за законами воєнного часу.
Євробачення і трансформації «домогосподарок»
Євробачення і трансформації «домогосподарок»

Олег Вергеліс, DT.ua

Після виснажливого тижня, викликаного не тільки корупційними скандалами, а й нашим чесним відбором на Євробачення-2019 (в Ізраїлі), результат для багатьох виявився вироком — «Ніхто нікуди не їде!». 

Щиро зізнаюся: непередбаченій «режисурі» недавнього українського відбору на конкурс пісні Євробачення-2019 могли б позаздрити Боб Вілсон, Томас Остермайєр, Іво ван Хове, Роман Віктюк та інші діячі світового театру. У кожному новому й наступному епізоді затяжної вітчизняної вистави (з елементами цирку), та ще й тривалістю весь тиждень, — неодмінно гострий конфлікт, і непередбачуваність тактичної розв'язки. І неодмінний катарсис, якщо припускати фінальний уже згаданий слоган: «Ніхто нікуди не їде!». Адже хай там як, а тисячі спраглих українців усе-таки милили лижі в Ізраїль — за батьківщину вболівати й себе показати. 

Тим часом інші тисячі українців, з причини відомого катарсису, зітхнули полегшено і сплакнувши, — ну й добре, що ніхто нікуди не їде, а то вже й так нервів не вистачає через ці вибори та пісні. 

Переказувати багатоденні євробаченські перипетії нема сенсу. ФБ-стрічка цими перипетіями втрамбована, як асфальт дорожнім катком. 

Вибрали всім миром Maruv. Провели розвідку боєм на предмет темних плям у світлих біографіях співаючих учасників. Потім Maruv чомусь вирішила не їхати (буцім, умови договору з ТБ для неї виявилися «кабальними», а рік тому з одеським юнаком вони були не такі кабальні). 

Природно, стали шукати термінову заміну. Але тут уже навіть мене приголомшило несподіване колективне цехове братство (в театрі таке не часто побачиш), — ні Freedom Jazz, ні чарт-рекордсменка KAZKA (відповідно, друге і третє місця) не спокусилися Мертвим морем, а вирішили плавати собі вільними золотими рибками в інших водоймах і буцім клятвено пообіцяли не запливати в територіальні води агресора, не нехтувати, так би мовити, почуттями наших співвітчизників. 

Підсумок «ніхто нікуди не їде», як відомо, вкотре розколов і так немонолітну суспільно-медійну єдність. Безліч схвальних коментів під легендарним постом Зураба Аласанії, який досить-таки політкоректно пояснив причини «не їхати», апелюючи суто до політичного чинника, що супроводжував цей національний відбір. 

Тоді як частина нашого енергійного соціуму не згодна «не їхати». Оскільки «влюбленных много», а конкурс — один. І наче є кого показати, кого послухати, навіть якщо призначити представника від України рішенням згори, як це й роблять, наприклад, у деяких недружніх країнах. Але вони нам не приклад. До речі, серед незгодних «не їхати» виявилася переможниця Євробачення Руслана Лижичко: і в неї свої праведні аргументи. 

І якщо я все правильно зрозумів у соцмережах, то не згоден «не їхати» навіть віце-прем'єр з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко. До речі, один із дійових фігурантів недавніх подій навколо національного відбору. 

Одне слово, все як завжди, — наш дзвінкий і безжурний театрик абсурду регулярно оновлює репертуар, ротирує героїв-коханців, рожевих героїнь, а також чергові мотиви конфліктів і саундтреки. І хіба тут, у нашому театрику, так уже важливо, хто, що і «як» співає? Це абсолютно неважливо. Не змагаючись із музично-теоретичною підкованістю трійки офіційних суддів, тільки лише від себе зазначу, що всі наші прекрасні учасники і у півфіналах, і у фіналі були, скажемо так, помірно здібні. 

Підкреслюю: не помірно бездарні (як дехто може мені приписати), а все-таки здібні молоді люди. Правда, без якогось виразного харизматичного й музичного лідерства саме на цьому відборі, саме в цей дуже складний для всіх історичний момент. Про який, власне кажучи, трохи нижче. 

Якщо вже амортизувати в підсумкових євронотатках заданий вище прийом театральності, то ось згадалося, що класики сцени (такі як Г.Товстоногов та ін.) особливу увагу в процесі створення сценічного твору приділяли «закону загострення пропонованих обставин». 

Природно, не всі режисери-студенти (неуки) сьогодні знають про цей закон. А учасники євробаченського з'їзду не знають його й поготів! І ось суто своїми словами коротенько нагадаю, що таке «загострення» завжди пердбачає у сценічній дії конфліктність як рушійну силу; ті чи інші приховані і явні імпульси, які задають цьому дійству потрібний тонус. А ще — зовнішні і внутрішні чинники, що позначаються на, скажемо так, структурі й атмосфері сценічного дійства. 

Отож «закон загострення пропонованих обставин» у випадку з нашим Євробаченням — це щось ключове й багатовизначальне. Оскільки сьогодні як ніколи певні обставини загострені до краю. І, природно, ці обставини максимально впливають не тільки на результат нефанерних поп-конкурсів, а й на клімат і температуру в суспільстві. 

Один із параграфів такого «закону загострення» в наших умовах — максимальна наелектризованість суспільства. Воно все більше віддаляється від таких собі компромісно-центристських позицій (оцінок) і все більше й більше роздвоюється під соціально-політичною пилкою на радикальний та ліберальний сегменти. Згоди між якими немає. І поки що не буде. І окрема ситуація з Євробаченням — як очевидна модель такого неприйняття позиції однієї сторони іншою. І для цього завжди є інформпривід: 
а) гастролі в країні-агресорі; б) невпевнена відповідь на запитання «чий же Крим?»; в) родичі на окупованій території. Того, на що одна сторона філософськи заплющує очі, інша не приймає категорично, і в цьому її повне право. 

Оскільки, тут-таки переходжу до нового параграфа «закону загострення», теперішнє життя й шоу-бізнес, зокрема, існують за законами воєнного часу. Якщо інші «бізнеси», не конче тільки збройовий, можуть жити за цими ж законами не тужити, то шоу-бізнес як публічна верхівка нашого впевненого айсберга — завжди під прицілом. З різних причин. І тому, що в будинку, де скорблять, не співають веселих пісень у нижній білизні; і тому, що занадто багато за ці п'ять років нагромадилося смертей, образ, поразок, розчарувань, а емоційний злам людині завжди властиво втамовувати на арені видимого (публічного), а не прихованого. І така арена — естрада, «культурка», телевізор, соцмережа. Тому зрозумілий і пояснимий праведний гнів багатьох людей, котрі не приймають ігор у піддавки, принципу «і вашим, і нашим», технології «тут я співчуваю, а там — заробляю». 

Просто це наша реальність, сформована законами воєнного часу — зведеннями втрат зі Сходу, нерозумінням, коли буде «ще краще». І нікуди від цього пригніченого стану не подінешся, скільки б хороших пісень не звучало в національному відборі. 

І ще один умовний параграф у «законі загострення» — наш мережевий егоцентризм. Так, ні для кого не секрет, що територія пана Цукерберга розшаровує реальність на різні складові, породжує паралельні картинки й світи, у яких тому чи іншому вболівальникові зручно і комфортно «жити» (а живуть же). Звідси ж, саме з цієї реальності, де кожен вважає себе пупом землі, — непримиренність і нетерпимість до того чи іншого голосу, неможливість розчути репертуар іншого. 

Власне кажучи, наш мережевий егоцентризм, підстьобнутий політиками, багато в чому й виявився рушійною силою, котра розламала і так тендітну структуру євробаченської споруди, на яку раніше начебто асигнували близько 15 млн (у вигляді внеску). І, природно, ніхто цих грошей уже не поверне — ні країні, ні світу. Коли той чи інший «пуп землі» малює у своїй віртуальній уяві наш чудовий «ідеальний народ», який неодмінно має слухати тільки правильні ідеальні пісні (про це, до речі, точно і об'ємно написав поет Андрій Любка в одному з блогів), коли кожен мисливець прагне пристрелити неправильного фазана, коли картинка світу в лещатах мережевого егоцентризму звужується до рогової оправи твоїх же окулярів, а вже далі нічого не видно, — це теж «закон загострення». Можна сказати, не теорема, а ледь не аксіома. 

І ще мені чомусь здається, що серед інших підпунктів запропонованої мною концепції «загострення» дуже важливе саме осіннє загострення. Уточню: зовсім не весняне, у зв'язку з насуванням політапокаліпсису, що гряде через місяць. А саме осіннє (загострення), тобто чергова парламентська передвиборна гонка, яка вже тут і зараз використовує навіть Євробачення в Україні як корисний медійний атракціон, як чудову територію для нагадування про себе, любимих.

Але хіба це не так? Який смисл нагадувати про себе (тому чи іншому політикові) в соцмережі, терзаючись проблемами епідемії кору в країні, чи «перепрофілюванням» культурних установ, чи зачисткою кінотеатрів у центрі столиці? Який від цього ефект? Ніякий. Аудиторія в таких інформприводів мізерна — якісь жалюгідні тисячі. Аудиторія ж скандалу навколо Євробачення — все-таки мільйони. І це не соціальний жанр, у якого, повторюся, обмежений контингент шанувальників, це мега-треш, це димова завіса, це колосальний наратив усього того, що філософи колись називали «сміховою культурою», тобто низом культури. 

А Євробачення саме і є «низова культура». А не якісь високі зразки прекрасного, про які регулярно пишемо в газеті. 

Євробачення, як вістять бородаті мудреці-політологи, — давній одвічний масовий конкурс для домогосподарок (не без прихованих аспектів: визначити масові умонастрої людей, їхні національно-політичні уподобання на основі певного вибору). 

І ось рік у рік Євробачення саме й демонструє процес повільної кончини старого тренду, що, завдяки «домогосподаркам», був непорушний, починаючи з 1956 р. Останнім часом, у зв'язку в попконкурсом, спостерігається якась тотальна трансформація домогосподарок, які перекваліфікувалися на політологів, експертів, ванг, арістотелів. Та інших шанованих мислителів.

І це, до речі, теж один із параграфів «закону загострення пропонованих обставин», який, як і місце зустрічі, в наших умовах поки що змінити не можна. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
DT.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1196
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду