Чому серіал «Слуга народу» – це агітація Зеленського

25 Лютого 2019
1445
25 Лютого 2019
15:05

Чому серіал «Слуга народу» – це агітація Зеленського

1445
Чому серіал «Слуга народу» – це агітація Зеленського

Тарас Шевченко, «Українська правда. Блоги»

Володимир Зеленський і телеканал 1+1 на березень, якраз перед виборами, запланували показ третього сезону серіалу "Слуга народу". Останніми днями було багато дискусій, чи є цей серіал передвиборною агітацією Зеленського? Хочу дати свою оцінку як юрист. Тим більше, що особисто брав участь у написанні визначення агітації у виборчому законодавстві.

Що таке передвиборча агітація? Згідно закону про вибори Президента, це: "здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України". Агітація визначається не наявністю закликів голосувати за когось, а наявністю мети. Мету спонукати виборців встановити досить не просто. Та все ж можливо.

Що свідчить, що показ серіалу "Слуга народу" має на меті спонукати виборців голосувати за Зеленського? Підкреслю не просто "спонукатиме", а саме має на меті спонукати. Ось аргументи чому серіал Слуга народу є агітацією:

* Серіал свідомо спланований на час передвиборчої агітації.

* Зеленський очевидно знав, що буде балотуватися у Президенти України задовго до того як зробив відповідну публічну заяву.

* Попередній сезон вийшов восени 2017 року і точних планів знімати продовження тоді взагалі не було.

* Зеленський висунутий у Президенти від політичної партії, яка має точно таку ж назву як серіал.

* Зеленський має дружні зв'язки із власником телеканалу 1+1.

* Зеленський особисто зазначав, що користається можливістю отримувати більший піар від того, що "Слуга народу" вже є розкрученим брендом.

У той час як серіал має й комерційну мету, розміщення його саме у період виборчої кампанії найбільш ймовірно має мету спонукати виборців проголосувати за Зеленського.

Та не все так просто. Насправді можна дати також аргументи і на користь позиції, що серіал не є агітаційним.

Чому серіал "Слуга народу" це не агітація?

* Головною метою серіалу як бізнес проекту є комерційний інтерес – заробити гроші.

* Передвиборчий період є найкращим часом показу третього сезону, що гарантує високі рейтинги і додатковий прибуток (незалежно від того був би Зеленський кандидатом, чи ні)

* Серіал "Слуга народу" був створений задовго до виборчої кампанії.

* Плани показати серіал у березні 2019 року були озвучені ще до рішення Зеленського йти у Президенти.

Не завжди закони дають однозначну відповідь. Так і зі "Слугою народу" можна знайти аргументи як за те, що серіал є агітацією, так і за те, що він таким не являється. Я бачу більше аргументів за те, що серіал має на меті спонукати виборців голосувати за Зеленського і отже є передвиборчою агітацією.

Хто може ухвалити фінальне рішення? – Центральна виборча комісія, або суд за зверненням одного з кандидатів.

Коли може бути подана скарга або позов? – Або після показу 1 серії, або щонайменше після появи серіалу у телепрограмі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1445
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду