Інтернет-спільнота попросила в Кучми захисту від СБУForUm

14 Травня 2003
536
14 Травня 2003
09:33

Інтернет-спільнота попросила в Кучми захисту від СБУForUm

536
Інтернет-спільнота попросила в Кучми захисту від СБУForUm
Всеукраїнська громадська організація «Українське інтернет-спільнота» просить президента України Леоніда Кучму «особисто втрутитися в ситуацію з доменним питанням і припинити непрозоре втручання українських спецслужб в реформу адміністрування українського громадського ресурсу - інтернет-домена. ua».

Як говориться в листі організації, направленому на адресу президента у вівторок, текст якого переданий агентству «Інтерфакс-Україна», Служба безпеки України підготувала проект урядової постанови, в якому передбачається передати функції адміністратора домена. ua підприємству «Український мережевий інформаційний центр», яке буде створене під керівництвом СБУ. «Підпорядкування домена спецслужбам створює умови для порушення конституційних прав і свобод громадян», - вважає УІС.

Крім цього, організація зазначає, що текст вказаного проекту постанови містить «посилання на рекомендації Інтернет-корпорації з присвоєння імен і номерів (ICANN, США), які тлумачаться некоректно». «Відповідно до рекомендацій ICANN, роль уряду - гарантувати, що географічний домен адмініструється в громадських інтересах з урахуванням національного законодавства, а зовсім не у створенні під контролем спецслужб приватних підприємств з державною часткою», - говориться в листі.

УІС додає, що в рекомендаціях ICANN говориться про необхідність прозорості дій уряду, пов’язаних з процесами адміністрування домена.

Організація також звертає увагу на те, що прийняття вказаної постанови вимагатиме значних грошових коштів і не дає ніякої реальної віддачі, «значно погіршує імідж України на міжнародній арені і негативно впливає на довіру мільйонів українських користувачів Інтернет до президента і уряду України».

Інтернет-спільнота також інформує, що в кінці січня відповідно до вимог ICANN була створена відкрита Громадська наглядова рада з питань адміністрування домена. ua, до якої увійшли представники Інтернет-асоціації України, УІС і діючої адміністрації домена. ua. «Усі питання, які могли б становити інтерес для державних органів, відносяться до компетенції цієї ради, і до роботи в ній запрошені представники органів державної влади», - відмічає УІС і просить президента доручити відповідним органам чітко визначити інтереси держави в доменному питанні і направити до складу Громадської наглядової ради уповноваженого державного представника.

УІС є найбільшою в Україні громадською організацією, яка об’єднує українських користувачів Інтернет. Організацію було створено минулого року.

Домен. ua був делегований міжнародною організацією IANA (пізніше перейменованою в ICANN) в 1992 році в інтересах усієї української інтернет-спільноти.

ForUm
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду