detector.media
14.05.2003 09:33
Інтернет-спільнота попросила в Кучми захисту від СБУForUm
Всеукраїнська громадська організація «Українське інтернет-спільнота» просить президента України Леоніда Кучму «особисто втрутитися в ситуацію з доменним питанням і припинити непрозоре втручання українських спецслужб в реформу адміністрування українського громадського ресурсу - інтернет-домена. ua».

Як говориться в листі організації, направленому на адресу президента у вівторок, текст якого переданий агентству «Інтерфакс-Україна», Служба безпеки України підготувала проект урядової постанови, в якому передбачається передати функції адміністратора домена. ua підприємству «Український мережевий інформаційний центр», яке буде створене під керівництвом СБУ. «Підпорядкування домена спецслужбам створює умови для порушення конституційних прав і свобод громадян», - вважає УІС.

Крім цього, організація зазначає, що текст вказаного проекту постанови містить «посилання на рекомендації Інтернет-корпорації з присвоєння імен і номерів (ICANN, США), які тлумачаться некоректно». «Відповідно до рекомендацій ICANN, роль уряду - гарантувати, що географічний домен адмініструється в громадських інтересах з урахуванням національного законодавства, а зовсім не у створенні під контролем спецслужб приватних підприємств з державною часткою», - говориться в листі.

УІС додає, що в рекомендаціях ICANN говориться про необхідність прозорості дій уряду, пов’язаних з процесами адміністрування домена.

Організація також звертає увагу на те, що прийняття вказаної постанови вимагатиме значних грошових коштів і не дає ніякої реальної віддачі, «значно погіршує імідж України на міжнародній арені і негативно впливає на довіру мільйонів українських користувачів Інтернет до президента і уряду України».

Інтернет-спільнота також інформує, що в кінці січня відповідно до вимог ICANN була створена відкрита Громадська наглядова рада з питань адміністрування домена. ua, до якої увійшли представники Інтернет-асоціації України, УІС і діючої адміністрації домена. ua. «Усі питання, які могли б становити інтерес для державних органів, відносяться до компетенції цієї ради, і до роботи в ній запрошені представники органів державної влади», - відмічає УІС і просить президента доручити відповідним органам чітко визначити інтереси держави в доменному питанні і направити до складу Громадської наглядової ради уповноваженого державного представника.

УІС є найбільшою в Україні громадською організацією, яка об’єднує українських користувачів Інтернет. Організацію було створено минулого року.

Домен. ua був делегований міжнародною організацією IANA (пізніше перейменованою в ICANN) в 1992 році в інтересах усієї української інтернет-спільноти.

ForUm
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY