Історія України на «Євробаченні»: дві перемоги, «Ґринджоли» та феєричне срібло Сердючки

Історія України на «Євробаченні»: дві перемоги, «Ґринджоли» та феєричне срібло Сердючки

8 Травня 2018
1272
8 Травня 2018
11:38

Історія України на «Євробаченні»: дві перемоги, «Ґринджоли» та феєричне срібло Сердючки

«Українська правда»
1272
Хоча міжнародний пісенний конкурс "Євробачення" існує з 1956-го року, Україна бере у ньому участь лише з 2003-го.
Історія України на «Євробаченні»: дві перемоги, «Ґринджоли» та феєричне срібло Сердючки
Історія України на «Євробаченні»: дві перемоги, «Ґринджоли» та феєричне срібло Сердючки

«Українська правда»

Але за цю відносно коротку історію наші конкурсанти встигли двічі перемогти, двічі завоювати срібло, один раз – бронзу та навіть один рік взагалі пропустити.

Напередодні першого півфіналу цьогорічного "Євробачення" ТаблоID вирішив нагадати усіх учасників конкурсу від України.  

Першопрохідцем на євроконкурсі став Олександр Пономарьов, який взяв участь у "Євробаченні"-2003 у Ризі. Сашко тоді виступав із композицією "Hasta la Vista, Baby" і посів 14-те місце.

Переможницею того року стала турецька співачка Сертаб Еренер з піснею "Everyway That I CaN". 

Одразу після Пономарьова на конкурс 2004-го року до Стамбула поїхала Руслана зі своїми "Дикими танцями" ("Wild Dances") та принесла першу перемогу нашій країні.

У 2005-му році Україна зробила майже неможливе, щоб прийняти "Євробачення" в Києві. На хвилях Помаранчевої революції виставити від нас вирішили нікому тоді і, власне, зараз невідомий гурт "Ґринджоли" з актуальною на той період піснею "Разом нас багато".

Утім, патріотично-революційний меседж не оцінили у Європі, і хлопці посіли 19-те місце з 24-х. 

Перше місце тоді виборола грецька виконавиця Єлена Папарізу з піснею "My Number One". 

У Грецію від України на "Євробачення"-2006 поїхала молода співачка Тіна Кароль з піснею "Show Me Your Love", яка принесла їй 7-ме місце і статус зірки на батьківщині. 

А перемога того року неочікувано дісталася рокерам з Фінляндії "Lordi". 

У 2007-му році представляти країну на конкурсі у Хельсінкі подалася Вєрка Сердючка. Її пісня "Dancing Lasha Tumbai" викликала тоді багато запитань через схожість з вимовою "Russia, Goodbye". 

І хоча європейці були у захваті від Сердючки та її виступу, перше місце дісталося Марії Шерифович з Сербії. Україна тоді сталадругою, але запам'яталася надовго. 

"Євробачення"-2008 відбувалося у Белграді і принесло Україні ще одне 2-ге місце. А виборола його Ані Лорак із піснею "Shady Lady".  Перемогу тоді здобув росіянин Діма Білан. 

Представляти країну на конкурсі 2009-го року у Москві довірили Світлані Лободі. Її запальна композиція "Be My Valentine" принесла нам лише 12-те місце. А перемога дісталася Александру Рибаку з Норвегії.

В Осло на євроконкурсі 2010-го року нашу країну представлялаAlyosha з чуттєвою піснею "Sweet People". Але європейці оцінили її не дуже високо - на 10-те місце. 

Першою тоді стала німкеня Лена Майєр-Ландрут

Наступною на "Євробачення" від України поїхала Міка Ньютон. У Дюссельдорфі вона виконувала пісню "Angel" і змогла завоювати 4-те місце. 

А переможцями у 2011-му році стали представники Азербайджану - дует Ell і Nikki

На "Євробачення"-2012 до Баку відправили Гайтану з піснею "Be My Guest". Попри очікування, виконавиця посіла лише 15-те місце, після чого на батьківщині на неї посипалася суцільна критика в пресі.

Як відомо, Гайтана тоді взяла тривалу паузу у кар'єрі

"Євробачення"-2013 відбувалося у Швеції. Україну на конкурсі того року представила Злата Огнєвіч з піснею "Gravity". Майстерне виконання та оригінальний номер принесли нам тоді високе 3-тє місце

Перше місце ж виборола співачка Емілі де Форест з Данії. 

Наступного року у Копенгагені за перемогу для України боролася Марія Яремчук з піснею "Tick-Tock". Але змогла доспівати тільки до 6-ї сходинки. 

Феєричну перемогу тоді здобула Кончіта Вурст

У 2015-му році Україна відмовилася від участі у "Євробаченні" через ситуацію у країні. 

Зате наступного року наше повернення було незабутнім. Адже саме на "Євробаченні"-2016 у Стокгольмі перемогла Джамала з піснею "1944". 

"Євробачення"-2017 відбулося у Києві і було дуже високо оцінене Наглядовою радою конкурсу за рівнем організації (хоча й не обійшлося без сканадльної витівки провокатора Седюка під час виступу Джамали).

Але саме цього року, за іронією долі, Україна посіла найнижче місце за всю історію своєї участі у конкурсі. Рокери "O.Torvald" з піснею "Time" опинилися на 24-й сходинці з 26-ти

А переможцем минулорічного "Євробачення" став португалець Сальвадор Собрал

Вже завтра, 8-го травня у Лісабоні розпочнеться "Євробачення"-2018. Представник України Melovin виступить у 2-му півфіналі 10-го травня. 

Відео з YouTube

«Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1272
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду