Захищати журналістів – обов’язок Європи

Захищати журналістів – обов’язок Європи

4 Травня 2018
1314
4 Травня 2018
10:31

Захищати журналістів – обов’язок Європи

The Times of Malta, 26/04/2018, неофіційний переклад
1314
Стаття Дуні Міятович, комісара з прав людини Ради Європи, до Всесвітнього дня свободи преси
Захищати журналістів – обов’язок Європи
Захищати журналістів – обов’язок Європи

Жорстокі вбивства журналістів Дафни Каруани Галіції (на Мальті) і Яна Кучака (в Словаччині) - трагічне нагадування про те, що Європа залишається небезпечним місцем для журналістіві. Відповідь європейських держав на ці вбивства визначить не лише майбутнє преси, а й майбутнє наших демократій.

Звернення до статистики дозволяє краще оцінити всю серйозність ситуації. Лише за останні 12 місяців вбиті шість журналістів, з яких три злочини вчинені на території Європейського союзу. З 1992 року на нашому континенті вбито понад 150 журналістів - по одному журналісту кожні два місяці. Деякі з них висвітлювали війни, але більшість було вбито за їхні спроби пролити світло на темні справи, в яких сплелися корупція, злочинність і політика. Незважаючи на те, що багато хто з них просили захисту у поліції, державні органи влади ігнорували ці прохання.

У той час як вбивства є крайнім і найбільш очевидним способом змусити журналістів мовчати, є й інші, менш помітні загрози, що обмежують свободу і безпеку журналістів в Європі. Індекс цензури (Index on Censorship)  і Європейська федерація журналістів нещодавно опублікували доповідь, згідно з якою у 2017 році 220 журналістів знаходилися в ув'язненні або були заарештовані. Доповідь також відображає більш 1 тис. випадків обмеження свободи преси, часто ініційовані представниками держави. З 2015 року Рада Європи отримала понад 160 повідомлень про напади, переслідування і залякування журналістів, а огляд за 2017 рік показав, що багато журналістів вдаються до самоцензури для того, щоб уникнути проблем.

Ця токсична атмосфера отруює демократію. Напади на журналістів, включаючи відомих репортерів-розслідувачів та вразливих фрілансерів, завжди виходять за рамки конкретної ситуації і стосуються всіх нас. Якщо журналісти не можуть працювати вільно і безпечно, то стає важче виявляти порушення прав людини, корупцію або зловживання владою. Громадськість отримує менше інформації, необхідної для її активності, участі в суспільному житті і прийняття рішень, тоді як антидемократичні сили зміцнюються.

Саме тому свобода преси є правом людини, твердо визначеним у міжнародних договорах, національних конституціях і законодавстві. Як підкреслив в ряді своїх постанов Європейський суд з прав людини, держави зобов'язані дотримуватися цієї свободи і захищати життя журналістів. Якщо життя журналістів захистити не вдалося, то держави зобов'язані проводити ефективне розслідування вбивств і карати винних.

На жаль, занадто часто європейські держави не справляються з цими обов'язками.

Візьмемо розслідування злочинів проти журналістів. Часто вони тягнуться роками, і навіть якщо реальні виконавці злочинів постають перед судом, замовники уникають відповідальності. Така ситуація завдає додаткової шкоди журналістам і їхнім сім'ям, і створює відчуття безкарності, сприяючи скоєнню нових злочинів щодо журналістів.

Якщо держави дорожать демократією і верховенством права, вони повинні зайняти більш серйозну позицію щодо дотримання стандартів прав людини, які вони взяли на себе в контексті безпеки представників ЗМІ. Держави повинні втілити свої слова в дію. Відправною точкою є рекомендація, підписана в 2016 році всіма 47 державами-членами Ради Європи, в тому числі, усіма країнами ЄС. Рекомендація передбачає конкретні заходи щодо забезпечення обов'язку держав захищати життя журналістів і покласти край безкарності щодо злочинів проти них.

Я бачу три заходи, які держави можуть і повинні вжити в короткостроковій перспективі.

По-перше, потрібно забезпечити захист журналістів. Співробітники поліції і правоохоронних органів не повинні ігнорувати погрози на адресу журналістів та їхні прохання про захист. У ряді країн є хороший досвід того, як забезпечувати захист з боку поліції, і вони повинні ділитися цим досвідом з іншими державами. Розширення співпраці з міжнародними організаціями, організаціями журналістів і незалежними обсерваторіями також допомогло б зміцнити потенціал держав із захисту журналістів на ранній стадії.

По-друге, необхідно покласти край безкарності. Поліція і судова система повинні мати можливість розслідувати всі випадки насильства щодо журналістів, в тому числі з боку держслужбовців, а також здійснювати розслідування щодо осіб, які вчиняють такі злочини. Для цього потрібні добре підготовлені і ефективні служби поліції, а також справді незалежна судова система, вільна від політичного впливу та здатна здійснювати розслідування на найвищих рівнях держави, якщо в цьому виникне необхідність.

По-третє, необхідно внести зміни в законодавство. Законодавці повинні створювати таке правове поле, яке захищало б журналістів і не давало б можливості чинити на них необгрунтований тиск. Дифамацію і наклеп необхідно повністю вивести з-під дії кримінального права, декриміналізувати, передбачаючи лише співмірні цивільні санкції, а також забезпечувати покарання за зловживання справами про дифамацію. Крім того, закони, пов'язані з дезінформацією, тероризмом або питаннями безпеки, не повинні обмежувати свободи і безпеку журналістів.

Ці заходи можуть бути вжиті за умови наявності політичної волі. В цьому і є суть проблеми. У кращому випадку, багатьом політикам все ще байдуже щодо загроз журналістам. У гіршому випадку вони заохочують насильство і поширюють недовіру до преси. Таке вороже ставлення повинно припинитися: політики зобов'язані захищати свободу преси, а не ховати її.

Вбивства Дафни Каруани Галіції, Яна Кучака і багатьох інших журналістів не були визначені долею, а скоріше пов'язані зі структурними порушеннями в державних інститутах, покликаних їх захищати. Такий стан створює загрозу як для журналістів, так і для демократії в цілому. Настав час, щоб держави це визнали і забезпечували безпеку журналістів та інших представників ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
The Times of Malta, 26/04/2018, неофіційний переклад
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1314
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду