Мінінформполітики хоче кинути на Донбас російськомовний «Бойовий листок»

Мінінформполітики хоче кинути на Донбас російськомовний «Бойовий листок»

7 Лютого 2018
1141
7 Лютого 2018
12:05

Мінінформполітики хоче кинути на Донбас російськомовний «Бойовий листок»

«Україна молода»
1141
Десь з квітня у Донецькій і Луганській області двічі на місяць має з’являтися газета — 8 сторінок формату А3 (це як «Україна молода», «Газета по-українськи» чи «Факти»), російською мовою, щоразу 250 тисяч.
Мінінформполітики хоче кинути на Донбас російськомовний «Бойовий листок»
Мінінформполітики хоче кинути на Донбас російськомовний «Бойовий листок»
Міністерство інформаційної політики України оголосило тендер на комплекс послуг із виробництва й поширення — в областях, де вже загинуло понад 10 тисяч українських громадян, із них понад 2,5 тисячі військових, які боронили Україну, — цієї російськомовної газети на загальну очікувану суму 11,6 млн. гривень.
 
Два питання: чому РОСІЙСЬКОЮ? Міністерство (називають його «МінСтець», бо очільник — кум Президента Порошенка) вважає, що саме «язика» не вистачає там, де точиться війна.
І чому 11,6 млн. гривень на все це виділяти?
 
Буквально днями підраховували витрати на газетні сторінки в «Україні молодій».
 
Папір і доставка «Укрпоштою» (дуже дороге задоволення — хто знає), якщо розрахунки «УМ» застосувати до 250 тисяч планованого видання на замовлення «МінСтеця» — це 412 тисяч 500 грн.
 
Закласти гонорар за сторінку тексту (усіх заплановано видати 8х22 — 176) по 1 тисячі грн. (дуже непогана цифра для газетної журналістики) — 176 тисяч грн.
 
Хай ілюстрування кожної сторінки 100 грн. — 17 600 грн. Можна закласти на кожну сторінку — макетування, дизайн, коректура — по 1 тисячі грн. — це ще 176 тисяч грн.
 
Окрема стаття видатків — відрядження — уявимо їх 22, по 2 особи на 3 доби їздять (600 грн. 2-місний номер у Краматорську, 350 грн. добові) — 39 тисяч 600 грн. + 46 тис.. 200 грн. = 85 тис. 800 грн. Поки що виходить 867 тисяч 900 грн. 
 
Куди підуть ще більше 10 млн. грн.? Звичайно, ще не пораховані і зарплати. Дуже «жирні» вони комусь світять. І все за рахунок податків, які здирають і з мінімальних зарплат.
 
Чи варто видавати «бойовий листок» російською мовою аж за такі гроші у воюючій країні? Однозначно за меншу суму можна робити видання для населення Луганської і Донецької області.
 
Й однозначно краще було б, якби це був конкурс проектів циклу статей у вже існуючих газетах (такий конкурс,до речі, проводить Донецька ОДА) — тоді б мали і більше різнопланових матеріалів, й інтеграцію в життя східних областей загальноукраїнського життя, і у результаті — менші витрати з держбюджету. 
 
Але Мінінформполітики до кінця 2018 року за результатами тендеру відправить у Донецьку і Луганську область 22 номери нового російськомовного видання по 8 сторінок кожен.
 
Можливо, заявлений тираж потребує більших витрат за частиною позицій, ніж в інших загальноукраїнських виданнях, і зарплати з гонорарами мають бути вищі, ніж, скажімо, нині в «УМ». Але розрахунки «бізнес-плану» явно завищені.
 
Окрім того, що вуха дерибану проглядаються у цьому проекті, — є ще момент: план кожного номера того чудо-видання повинен бути погоджений з відповідальною особою замовника, а перед друком кожний тираж видання повинен бути затверджений відповідальною особою замовника. Це не 1937 рік, бува?
 
І як ви думаєте, «МінСтець» які корегування такої цензурованої газетки робитиме із наближенням президентських ви­борів?
 
Звичайно, є норми про держтаємниці і військові, але їх нерозголошення — це не затвердження відповідальною особою Мінінформполітики журналістських текстів. 
 
Чи не стане цей «бойовий листок» російською мовою частково передвиборчою агіткою діючої влади?! Точно «з’їсть» багато грошей і буде подразником та провокацією для тих, хто на сході воює за Україну.
 
У тендерній документації міністерства, оприлюдненій у системі публічних закупівель ProZorro, зазначено, що кінцевий строк подачі заявок — 26 лютого, початок аукціонів — 2 квітня. 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1141
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Донеччанка
2262 дн. тому
Нарешті розумна реакція на чергову псевдороботу МінСтеця. Погоджуюся повністю із автором щодо російської мови, вартості, необхідності цього видання, повної невизначеності щодо контенту і т.п. МінСтець знову демонструє непрофесійність і доступ до великих грошових сум з бюджету. Хтось в Україні може припинити діяльність цього "міністерства" чи принаймні впливати на його роботу? Стосовно газети - де маркетингові дослідження щодо доцільності її видання? І за умови доцільності - стосовно спрямованості та контенту? Скільки взагалі читачів буде у цього видання на підконтрольній території, бо ж на окупованій її не буде ні за яких умов, хіба що катапультою закидати. І головне - чому, в біса, російською??? Коротше, браво, пане Стець, ви вмієте кидати на вітер бюджетні кошти, і керівництво країни, а також усі новостворені агенції, Вам це дозволяють.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду