«Никогда мы не будем братьями»: поетеса розповіла про свою долю після революції

«Никогда мы не будем братьями»: поетеса розповіла про свою долю після революції

13 Квітня 2017
5605
13 Квітня 2017
11:17

«Никогда мы не будем братьями»: поетеса розповіла про свою долю після революції

ІА ZIK
5605
Поетеса Анастасія Дмитрук, яка своїми влучними віршами вразила усіх на Євромайдані, запевняє – Революція Гідності допомогла змінити колишні цінності та принципи. Так внаслідок внутрішньої боротьби з’явилося вражаюче «Никогда мы не будем братьями», а на поетичній карті України – нове та абсолютно щире ім’я.
«Никогда мы не будем братьями»: поетеса розповіла про свою долю після революції
«Никогда мы не будем братьями»: поетеса розповіла про свою долю після революції

Про це говорили на зустрічі бійців АТО із Анастасією Дмитрук у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій, передає кореспондент ІА ZIK.

Вірш «Никогда мы не будем братьями», каже поетеса, виник майже спонтанно у час найважчих подій на Майдані – розстрілів. Тоді, однієї ночі, дівчина не витримала «концентрату емоцій та переживань», який врешті-решт перетворився у новий вірш.

Одразу після створення твір «почав жити своїм життям» у соцмережах: з нього робили перепости тисячі небайдужих, щоб підтримати активістів. Згодом, на прохання спільноти Євромайдану у Facebook дівчина записала вірш на відео, і це відео мало величезний успіх: набрав декілька мільйонів переглядів на Youtube.

Зрештою, як зазначає пані Дмитрук, не усі друзі сприйняли її громадянську позицію. «Час все показав: хтось пішов із мого життя; а ті, хто завітали через творчість, – залишилися», – з усмішкою сказала поетеса.

Та з погрозами все ж довелось зіткнутись, однак все закінчилось на словах.

Зараз Анастасія Дмитрук не покинула свої ідеї: дівчина неодноразово зустрічалася та допомагала бійцям, організовувала поетичні читання у госпіталях, військових частинах, полігонах. Усе це допомагає надихає та вимагає продовжувати творчість.

Особливо вразила, каже поетеса, її поїздка у Маріуполь, де вдалося побачити ситуацію зсередини.

«Я дуже хотіла наблизитися до найважливішого, що відбувалося в країні. Усе це серйозно надихає. Якось після поїздки навіть гостріше починаєш сприймати життя. І просто вражає мужність людей, які навіть в жахливих умовах війни продовжують жити. Вони ходять на творчі вечори, гуляють у парках з дітьми – тобто намагаються жити».

Зрештою, після таких пережитих моментів і прийшов час створювати нову книгу. Анастасія Дмитрук видаватиметься вже вдруге – «Це твоя і моя війна», нова книга авторки, продемонструє свою внутрішню боротьбу після подій на майдані, надихнувшись подвигами українських військових.

Тут, за словами жінки, без експериментів теж не обійдеться: поміж громадянської лірики читачі зможуть побачити есе і навіть казочку. Серед усього будуть й історії про героїв війни, з якими поетеса зустрічалася в процесі своєї діяльності.

Презентують нову книгу вже цьогоріч у вересні на 24 «Форумі видавців у Львові», який поетеса обов’язково обіцяє відвідати. А до того часу – лише творити і творити.

Нижче ZIK публікує текст знаменитого вірша.

«Никогда мы не будем братьями
Никогда мы не будем братьями
ни по родине, ни по матери.
Духа нет у вас быть свободными,
нам не стать с вами даже сводными.
Вы себя окрестили старшими,
нам бы младшими, да не вашими.
Вас так много, а, жаль, безликие.
Вы – огромные, мы – великие.
А вы жмёте, всё вы маетесь,
своей завистью вы подавитесь.
Воля – слово, вам незнакомое,
вы все с детства в цепи закованы.
У вас дома молчанье – золото,
а у нас жгут коктейли Молотова.
А у нас зато кровь горячая.
Что ж вы нам за родня незрячая?
А у нас всех глаза бесстрашные,
без оружия мы опасные.
Повзрослели и стали смелыми,
все у снайперов под прицелами.
Нас каты на колени ставили,
мы восстали и всё исправили.
И зря прячутся крысы, молятся,
они кровью своей умоются.
Вам шлют новые указания,
а у нас тут огни восстания.
У вас царь, у нас – демократия!
Никогда мы не будем братьями.

Довідка.

Анастасія Дмитрук – сучасна українська поетеса, відома своїми патріотичними творами під час Євромайдану. У 2014 році видала першу збірку віршів «Верните нам наше небо». У квітні 2016 отримала звання «Киянка року 2015» за внесок у культурний розвиток столиці. 22 вересня 2016 року отримала Премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України. 12 листопада 2016 отримала нагороду Всеукраїнської премії «Жінка III тисячоліття» в категорії «Перспектива». Увесь цей час жінка активно співпрацює із бійцями АТО, для яких організовує різноманітні культурні заходи.

Підготував Петро Синєокий, ІА ZIK 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ІА ZIK
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5605
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду