Васильєв пропонує порівняти нинішню цензуру з його досвідом у відділі пропаганди в СРСР"Українська правда"

7 Листопада 2002
544
7 Листопада 2002
13:57

Васильєв пропонує порівняти нинішню цензуру з його досвідом у відділі пропаганди в СРСР"Українська правда"

544
Васильєв пропонує порівняти нинішню цензуру з його досвідом у відділі пропаганди в СРСР"Українська правда"
Керівник Головного управління інформаційної політики адміністрації президента України Сергій Васильєв вітає проведення 11-го грудня парламентських слухань із проблем свободи слова, вважаючи, що на них необхідно дати професійне тлумачення поняттю "політична цензура" і розібратися, наскільки ця проблема важлива для українського суспільства.

Васильєв зазначив, що варто "зрештою обговорити на професійному рівні цю проблему і винести якийсь погоджений варіант поняття, який усі розумітимуть однаково". Він нагадав про свій досвід роботи в головній редакції пропаганди українського радіо в 1985 році. "У мене дотепер збереглися деякі мої програми з печаткою цензора "Дозволяю до ефіру" з відповідними виправленнями. Я можу проаналізувати ті виправлення і на основі конкретних фактів, а не домислів, припущень або почуттів, проаналізувати, що таке була політична цензура, державна цензура. Нічого спільного цей процес, що був організований на державному рівні, не має з тим, що сьогодні намагаються деякі журналісти і політики видати за цей термін "політична цензура", - заявив він. Тільки після цього, вважає Васильєв, цю проблему можна буде виносити на суд громадської думки, інформувати про різні позиції фахівців щодо цієї проблеми.

"Якщо журналістам не вдасться переконати суспільство в тому, що поняття "політична цензура", її наявність або відсутність суспільно значимі, тоді потрібно просто закрити цю проблему як внутрішнє цехове питання і не обговорювати його до тих пір, доки суспільство не переконається у тому, що це так само важливо і вкрай принципово, як гаряча вода в будинку, соціальний захист незаможних, пенсії, зарплати, безпечні умови праці", - сказав керівник ГУІП.

У цьому зв'язку він висловив думку, що постановка питання в проведеному нещодавно опитуванні центру Разумкова, "вкрай некоректна". З погляду Васильєва, "некоректно звертатися до непрофесійної аудиторії - суспільства - із професійним запитанням, оскільки політична цензура - це професійне питання".

"Саме некоректне - це спроба штучно нав'язати суспільній думці питання, яке насправді, за рейтингом інтересу в шкалі цінностей, для населення України навіть не знаю, яке місце може посідати. Якщо врахувати, що відсоток людей, які активно цікавляться політикою, мізерно малий, стверджувати, що 2/3 населення України вважає, що існує політична цензура, це вкрай непрофесійна версія дослідження", - заявив він.

Як повідомлялося, опитування, проведене Українським центром економічних та політичних досліджень ім. А.Разумкова 18-28 жовтня 2002 року, засвідчило переконаність 46,4% опитаних в існуванні політичної цензури в Україні. Майже третина (27,6%) вважає, що цензура "скоріше існує". Лише 4,2% респондентів упевнено відповіли, що цензури в Україні немає, 6,1% думають, що політичної цензури "скоріше не існує". Не змогли визначитися в цьому питанні 16,1%.

"Українська правда"

Читайте по теме:

"Журналистика — это сторожевой пес демократии", Сергей ВАСИЛЬЕВ

Що це за "пасивна ображена влада"?

Цензура гірша за порнографію

Кого Васильєв візьме cобі у друзі?

Томенко вимагає від керівництва „1+1” надати йому ефір для спростування заяв керівника управління Адміністрації Президента Васильєва

”Міністерство правди” на Банковій, або про запровадження однодумності в Україні

Кучма підписав Указ про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості в діяльност_ органів державної влади

АП характеризує як "інформаційну війну проти діючого Президента" діяльність деяких ЗМІ, що фінансуються з-за кордону



Сергей Васильев: На УТ-1 „лицо власти” должно быть наиболее понятным и доступным

А ще Васильєв радить Національній спілці журналістів

СЕРГІЯ ВАСИЛЬЄВА ЗВІЛЬНЕНО З АП?

І знову Васильєв про відсутність цензури

Васильєв пропонує порівняти нинішню цензуру з його досвідом у відділі пропаганди в СРСР
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
544
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду