Цензура гірша за порнографію

8 Жовтня 2002
1057

Цензура гірша за порнографію

1057
Важко не погодитися з Сергієм Васильєвим в тому, що в українському телепросторі занадто багато “низькопробної американської кінопродукції,.
Цензура гірша за порнографію
Нагадаємо, у відповідь на реакцію посла США в Україні Карлоса Паскуаля на підписання українськими журналістами „Маніфесту про політичну цензуру”, Сергій Васильєв, який займає дуже високу посаду у дуже високій, але конституційно не визначеній адміністрації Президента, сказав щось з приводу засилля на наших телеканалах „низькопробної американської продукції”... Мовляв, у самих американців рильце в пушку: розбещують українського глядача, про моральне здоров’я якого він, Васильєв, так небайдуже піклується...

На це зауваження пана Васильєва відгукнувся постійний читач „Детектор медіа” пан Медведєв.


Важко не погодитися з Сергієм Васильєвим в тому, що в українському телепросторі занадто багато “низькопробної американської кінопродукції, котра пропагує жорстокість, насильство, агресію, розбещеність і т. д.” Якщо це пана Васильєва й справді так турбує, то йому і карти в руки. Наші сім чи вісім загальнонаціональних телекомпаній контролюються всього-на-всього двома політичними кланами. Дві особи з прізвищами, що кінчаються на –чук, могли б лише одним кивком голови здійснити морально-естетичну санацію ефіру. Принаймні з одним із цих двох людей Сергій Леонідович, здається, на короткій нозі.

Думаю, що пуританізацію українського ТБ для Васильєва легше всього було б розпочати з “Інтеру”. “Полунички” я там не пригадую, а от бойовички трапляються. Та, погодьмося, певні моралізаторські питання виникають й до авторів та ретрансляторів “Російського чуда”. Ну хіба це порядно - крадькома стежити за людьми, а потім з підглянутого монтувати передачу? Так що тут без поліції моралі не обійтися.

Правда, Васильєв чомусь говорить про пропаганду насильства виключно щодо американської кінопродукції. А як же “Криминальная Россия”, “Бандитський Санкт-Петербург” та таке інше? Ось саме зараз скликають на прем єру якогось “Антикіллера”...

Не буду стверджувати, що неповнота аналізу ситуації в телепросторі, зробленого Сергієм Васильєвим, якось пов’язана із геополітичними симпатіями СДПУ(о) та їх великою дружбою з Волошиним. Мабуть, просто часу не вистачило поглянути на проблему з усіх боків, а не лише із західного.

Що поробиш: отака у нас демократія. Крутій еротиці, насильству, агресії – зелене світло, не зважаючи на всі нікого ні до чого не зобов’язуючі само заклинання, та навіть рішення Нацради. Зате опозиції – світло червоне. Радше хай в ефірі трахаються ерозірки, лише б там Кучму не критикували.

Ситуація – на любителя: кому що подобається. Для, мене, наприклад, ХХХ-видовище є значно приємнішим, чим “Епіцентр” Піховшека.

А політично тендеційна інформація, а то і відверта брехня є значно більшим злом, чим крута еротика, бо в основі еротики лежить все ж таки любов, а цензура Єрунтується на користі та ненависті. До речі, найбільш пропрезидентська газета країни - “Факти” - всі п’ять років свого існування на останній шпальті щодня зваблює читачів цицькастими і не дуже тітками. Непорядок, пане Васильєв. Й куди дивиться ваше управління?

Балачками про засилля еротики та насильства на телебаченні Васильєв хоче увести дискусію у бік від найважливішої теми українського медіа-простору – політичної цензури, до якої безпосередньо, за численними свідченнями журналістів, він сам є причетним. Втім, дискусії немає. Просто пан Васильєв, користуючись своїми перевагами, робить в ефірі сумнівні заяви, приймаючи, очевидно, нас за дурнів. Якщо Васильєв не боягуз, хай вийде у прямому ефірі на дискусію з тим же Томенком – я переконаний, що після такої зустрічі від Сергія Леонідовича залишиться купа пір’я – а зверху розочка. Бо правда не на його боці.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду