«Культура» в горлі

«Культура» в горлі

26 Вересня 2015
2197
26 Вересня 2015
17:27

«Культура» в горлі

2197
Доля української «Культури» навіває тривогу. Тим, хто дивиться телеканал (хай це й не «частка» «Інтера»). І тим, хто бажає йому якісного оновлення. На поточному етапі, у броунівському русі створення «Суспільного ТБ», канал очікує невизначеність. Це — в кращому разі. У гіршому — його плавне розмивання в ефірі або навіть знищення
«Культура» в горлі
«Культура» в горлі

Останнім часом стали популярними громадські петиції громадян на сайті президента України. До Петра Олексійовича звертаються з різними проблемами. Скажімо, петиція про "дозвіл" зброї в певних умовах - побила рекорди народних автографів і рейтинги переглядів. Це, очевидно, свідчить, що наші громадяни або дуже хочуть захищатися, або дуже хочуть нападати.

 

А ось, наприклад, інша петиція, адресована президентові, - про збереження українського телеканалу "Культура" - "самотній голос людини", як назвав колись свій фільм О.Сокуров.

 

Масам не до "культури". Вона знову - за залишковим принципом.

 

Зброя і Культура (у вигляді телеканалу) - два непорівнянних об'єкти на шальках терезів масової свідомості. Якщо суспільство у стані хронічного стресу і перманентної війни (інформаційної в тому числі), то, судячи з переможних петицій, у багатьох таки тягнеться рука до пістолета...

 

Тим часом Культура, про що відомо читачам нашої газети, зброя - не менша, а більша. Оскільки передбачає гуманну перемогу без єдиного пострілу. І, на відміну від В.Черчилля (нескінченно в нас цитованого), такого пріоритету культури, на жаль, не усвідомлюють багато-багато місцевих політиків, державників, інших промивачів мізків.

 

Така преамбула прямо й опосередковано стосується проблеми конкретного каналу. Тобто телерадіокомпанії, в якої можуть бути критики, аналітики. Можна сперечатися про її контент. І абсолютно не потрібно сперечатися про її трагічне технологічне оснащення. (На власному скромному досвіді можу підтвердити, що такими камерами знімали ще "Голубые огоньки" часів розквіту Тарапуньки і Штепселя).

 

Проте незаперечним аргументом для всіх притомних громадян має бути одне: українську "Культуру" - у вигляді каналу (з оновленням потенціалу) - зберегти необхідно. Оскільки йдеться не про конкретну "частоту", а й про іміджеву складову держави, яка декларує пріоритет гуманітарних цінностей.

 

Обиватель краще за мене знає, що сукупний телеконтент зараз наповнений: агітаторами, фріками, серіалами, трагічними документальними кадрами. І лише мізерний відсоток у цьому телерепертуарі співвідносний із тим, що й заведено вважати "культурою".

 

Якщо хтось наївно вважає, що пригоди В.Зеленського у вигляді шоу й телекіно, - це "культура на ТБ", він воістину наївний. Це - мас-культ, шоу-бізнес. Спеціальна ніша медійного продукту, який, згідно з філософом М.Бахтіним, більше відноситься до території "низу". Того, що нижче пояса. А "верх", тобто духовне й інтелектуальне начало, - наприклад, музика В.Сильвестрова або М.Скорика, опери М.Лисенка або фільми С.Параджанова.

 

Тобто культура - вони, а не "це".

 

Втрачаючи "Культуру" (у вигляді каналу та суспільної медійної платформи), самі діячі культури втрачають майданчик, звідки в цей час іще можна артикулювати послання про прекрасне та спогади про минуле.

 

У цьому плані мене лякає ліниве мовчання більшої частини "тераріуму однодумців", наших культурних ватажків і важливих авторитетів. Які першими мали б піднятися на захист своєї території, не дозволяючи перекроювати, відчужувати. (Як завжди, сміливість культурної спільноти проявляється лише тоді, коли їй цю сміливість дозволяють...).

 

Задовго "до" теперішнього переділу місце "Культури" - доля сироти, що шкребеться в двері: пустіть, а то задубію! Три роки тому Кабмін затвердив концепцію розвитку телекомпанії, але бюджетних коштів не передбачив ані на 2013-й, ані на наступні роки. Питання ліцензії на цифрове ефірне мовлення "Культури" - відкрите питання, оскільки це проблема коштів та корпоративних ігор. Далеко не всі кабельні оператори відкриті навстіж "Культурі", бо заробляють на комерції. (На Сильвестрові багато не заробиш...) Якщо у "Волю-Кабель" українська "Культура" ще пробралася якимось загадковим чином, то, наприклад, "Ланет" (заявляю як очевидець) вочевидь не стурбований розвитком духовності.

 

Чи це палиці в колеса? Недоробки менеджменту чи непереконливість контенту? Причини різні. Але наслідок один: культура - не правило, а метафізичний виняток у телевізійному просторі України.

 

Народження цього каналу пов'язане з часами відносної безтурботності, яка символізує епоху Л.Кучми: він же й дав зелене світло "Культурі". Правда, канал цей - поза рекламним ринком - виявився не застрахованим від бідності та безгрошів'я. Попри гумористичні зарплати й печерне технічне оснащення, тут усе-таки виконували важливі суспільні та культурні функції. Тобто: фіксували і зберігали хоча б окремі епізоди культурного життя України, важливих художніх подій у третьому тисячолітті.

 

Певна річ, "Культурі" давно необхідне іміджеве оновлення, їй необхідні спритні культрегери-спікери, яким пальця в рот не клади.

 

І все-таки одна з найважливіших функцій - "зупинити мить" (фіксувати концертні, театральні, інші художні процеси) - зберігалася, виконувалася. Миттєвості культури - як талий сніг. Сьогодні є, завтра - немає. На 13-му році існування "Культура" сама стає талим снігом.

 

Найважливіший кут проблеми: канал можуть зробити "шагреневою шкірою" у структурі майбутнього "Суспільного ТБ".

 

Як відомо, Держкомтелерадіо наполягає на створенні другого окремого культурного просвітницького телеканалу "Суспільного телемовлення" як рівноцінного суспільного мовника (це передбачає й Закон України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України").

 

Нині НТКУ осяяла ідея - перевести "Культуру" зі статусу самостійного гравця в стан залежного творчо-виробничого об'єднання.

 

У Держкомтелерадіо вважають, що така процедура - небезпечна і згубна. Управління, концепція, контент - усе це передбачатиме залишковий принцип у системі "Суспільного".

 

Якщо простіше: культура (вже без назви) буде розмита й деструктурована. Вона виявиться допоміжним ресурсом, втративши цілісність та автономність.

 

Якщо зовсім просто, місце "Культурі" у системі "Суспільного" в перспективі може бути відведене або глупої ночі, або вдосвіта. Оскільки головний час - відразу на двох телеканалах майбутнього "Суспільного" - з тих чи інших причин завжди буде відданий ситуативним суспільно-політичним потребам. Вибори - нескінченні. Але культура - вічна.

 

В історії потенційної дискримінації прав культури на місце в ефірі є багато чого, невідомого нам. Тут, за деякими версіями, питання перерозподілу коштів, внутрікорпоративні концептуальні комбінації. Доводилося чути, наприклад, що в структурі майбутнього "Суспільного" може з'явитися (як аналог "Культурі") - щось загадкове під назвою "Рефлексія". У такому разі, впевнений, наставником, керівником і виробником майбутнього контенту повинен стати тільки Л.Черновецький: справжній професіонал у сфері суспільних рефлексій.

 

А коли без жартів, є підозра, що в телесоціумі багатьох попросту лякає саме це слово. Культура. У назві каналу. У напрямі людської діяльності. У стратегічному мисленні держави.

 

Свинцева мерзота життя - чи загадкові варіації Шопена? Така дилема перелякає на смерть будь-якого теленачальника, що звик бадьорити рейтинг, а не слухати симфонії.

 

Однак держава зобов'язана остуджувати запал, заспокоювати переляк і приструнювати цинізм стосовно справжніх цінностей. Держава (або держатель акцій) і культурна спільнота (для якої, зокрема, створюється "Суспільне") зобов'язані стати шеренгою на підтримку культури (у різних її проявах, у тому числі й телевізійному). Культури в назві каналу не тільки не слід лякатися, її треба утверджувати й насаджувати. Бо ніхто, крім неї (у вигляді духовної зброї), не подолає свинцеву мерзоту життя.

 

***

На запитання DT.UA відповів генеральний директор "UA: Перший" Зураб Аласанія.

- Яке майбутнє чекає на канал "Культура" - в контексті процесу створення "Суспільного ТБ"? Збереже канал творчі й технологічні ресурси, особливий художній статус, чи, навпаки, на нього чекає ліквідація під маркою "творчо-виробничого об'єднання"?

- Ні, телеканал "Культура" не збереже свої творчі й технологічні ресурси, свій особливий художній статус на тому рівні, на якому вони тепер. Застарілі технологічні ресурси, яких до того ж мало. Стійкий кадровий ресурс, який не оновлюється через надто низькі зарплати. "Особливий художній статус", відомий дуже вузькому колу шанувальників. На телеканал "Культура" чекає не збереження, а розвиток. І не можу не додати: телеканал "Культура" кілька днів тому зареєстрований як центральний філіал Національної телекомпанії України, а не як ТПО НТКУ. Як і інші телерадіокомпанії по Україні, які всі стають частиною "Суспільного мовника". Ми маємо зрозуміти, нарешті, що настав час перестати піклуватися про своє персональне місце під сонцем і починати разом робити одну спільну справу.

 

- Шлях змін на каналі "Культура", який імпонує вам особисто, - ліквідація чи реорганізація?

- Жодного значення не мають мої "особисті уподобання" - це справа юридично точних, безпомилкових підходів до організації. Люди, котрі не розбираються в проблемі, - зразу панікують на слово "ліквідація", а воно суто юридичне, й голлівудсько-вбивчого відтінку тут немає. Але й це не важливо: ліквідація всіх 32 підприємств у їхньому нинішньому стані неможлива. Для прикладу наведу тільки одну з мільйона проблем: законні виплати компенсацій звільненим. Отож: тільки плата за невикористані відпустки збанкрутує компанію миттю. Тому що їх нагромадилося... 400 років. Так, це не помилка - 400 років відпусток для 8380 працівників у 32 компаніях, які об'єднуються. Як таке сталося? Я не маю звички скаржитися на "попередників".

 

- З яких причин, якщо це вам відомо, саботується процес переходу на "цифру" саме "Культури", а також ігнорується присутність державного каналу в різних кабельних мережах України?

- Мені, як журналістові, не подобається оцінне судження, яке містить запитання і яке примушує мене відповідати в контексті "саботажу". По-перше, канал не є цифровим і не може мовити в "цифрі", бо його технічне обладнання цього не дозволяє. Тому слід уточнити: запитання стосується отримання цифрової частоти, а не формату мовлення. По-друге, отримання частоти так чи інакше потребує участі в конкурсі, якого Нацрада не проводила, оскільки на ринку немає вільних частот. Деякі частоти можуть звільнитися - внаслідок судових справ, які ще не завершені. Дочекаємося й законно отримаємо - не сумніваюся. А ось прямо зараз фінансове навантаження за "цифру" було б убивче для телеканалу: поцікавтеся ціною цифрового мовлення в "Зеонбуду". По кабельних мережах: це не справа когось із такого середовища в питанні, хто "саботує", - це справа маркетингового відділу компанії. Нормальна робота будь-якого телеканалу, який роками невтомно працює з кожним окремим провайдером, не розраховуючи потрапити в "соцпакет" і, взагалі, не очікуючи нічого "соц".

 

- Що можна сказати про бюджет, який щорічно передбачається на "Культуру"?

- Бюджетний проект на наступний рік - упевнений, вам це відомо, - ще не прийнятий Міністерством фінансів і не затверджений Радою. До того ж - дивна річ - усі ці жорстокі бійки навколо бюджету з тріском розбиваються об реальність "у рамках наявних коштів". Тобто можеш що завгодно собі запланувати, а також узгодити, але не факт, що отримаєш законні кошти. Наші розрахунки містять і оновлення обладнання, і модернізацію технологічних ланок (знову ж - для всіх компаній, які входять у "Суспільне мовлення"). Але дай Боже щоб ми отримали бюджет хоча б у тих обсягах, які були на цей рік.

 

- Що, на ваш погляд, має робити суспільство, аби відстоювати пріоритети культурного просвітницького ТБ, яке поступово зникає з телевізійного простору?

- Не знаю, що й кого ви позначаєте "суспільством", але всім нам, якщо ми й себе до нього зараховуємо, треба насамперед працювати над собою. Канал треба "відстоювати" від самих себе, тому що ми втратили традиції і звички дивитися такі канали. Втратили. Так, на телеканалі "Культура" є що поліпшувати. Але навіть найкращі у світі культурні канали поступово і безперервно втрачають глядача. Тому не треба "відстоювати" те, що на фіг нікому не потрібне, - треба робити так, аби культура знову стала затребуваною. Це і є завдання "Суспільного мовника".

 

P.S. Проблемі майбутнього "Культури" у структурі "Суспільного ТБ" буде присвячене найближче засідання Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України.

 

Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня. Україна»

Фото - «Дзеркало тижня. Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2197
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду