Телепрогнози й телеприпущення

Телепрогнози й телеприпущення

5 Липня 2015
2153
5 Липня 2015
11:09

Телепрогнози й телеприпущення

2153
Чому на Заході не розуміють, що реваншизм Росії є сьогодні найбільшою загрозою у світі?
Телепрогнози й телеприпущення
Телепрогнози й телеприпущення
На ICTV невтомний, здається, Андрій Куликов, який не збирається у літню відпустку (нардепи, беріть приклад з журналіста!), у програмі «Свобода слова» поставив своїй аудиторії запитання: чи може інформаційна світова війна перерости в реальну? Поки народ думав над відповіддю, до мікрофону в студії вийшов спікер Верховної Ради Володимир Гройсман з гімном на честь децентралізації. Початок його спічу був грізноепічним: «Ми побудували централізовану корумповану державу». Виходить, що корупція - наслідок централізації. Більш ніж спірна ідея. У світі є чимало централізованих і не дуже корумпованих держав,  і є держави федеральні (децентралізовані за визначенням) з повним розгулом корупції. Нині в Україні влада постійно повторює мантри про децентралізацію, видаючи її за панацею від усіх бід. Колись у цій ролі «благої вісті» для нації виступали приватизація й ринок. Перше звелося до захоплення загальнонаціонального майна вузьким колом спритних людей (тепер їх називають олігархами й не знають, як позбутися), а друге виявилося банальним базаром, який навіть елементарної конкуренції не забезпечує, зате демонструє високий рівень монопольних змов. Тепер ось чудо із чудес - децентралізація, яка нібито розв'яже усі наші проблеми.  Владу обіцяють передати на місця. А хто у нас на місцях, наприклад, у районі? Глава адміністрації, прокурор, начальник міліції. Вони децентралізації будуть раді, так само, як і сепаратисти всіх мастей. Тільки не треба чекати свята місцевої демократії - його не буде. Від того, що частину корупційних схем передадуть з центру в райони й області - нічого на краще не зміниться, а на всі наші території Михаїлів Саакашвілі не напасешся.
 

НАРОД - ЦЕ ЛИШЕ ОБ'ЄКТ?

Якщо ж пригадати історію, то в Західній Європі в середні віки народ чомусь не сприймав принад децентралізації, особливо в містах (красномовна приказка того часу: «повітря міста робить вільним»), а всіляко підтримував центральну владу, короля.  А тому, що не хотів бути жертвою свавілля місцевих феодалів.  Соціолог Марія Золкіна, уродженка Луганщини, запитала спікера ВР: чому 90% мерів, які брали участь у сепаратистському русі на Донбасі, не лише не покарані, а й отримають тепер можливість легалізуватися на місцевих виборах?

 

Гройсман не відповів.

 

В обговоренні проблем узяв участь і колишній посол США пан Гербст. Йому поставили запитання, як він ставиться до слів секретаря ради з національної безпеки РФ Патрушева про те, що США організували переворот в Україні й хочуть знищити Росію. Джон Гербст з недипломатичною прямотою відповів, що Патрушев верзе нісенітниці, чим викликав овацію в студії.

 

Гербст пояснив, що для таких, як Патрушев, народ - це лише об'єкт, а не живі люди зі своєю волею й інтересами. На думку екс-посла й на його жаль поки що не всі на Заході розуміють, що реваншизм Росії є сьогодні найбільшою загрозою у світі.

 

А на запитання Володимира Горбача, коли дадуть зброю Україні, Гербст зазначив: у Вашингтоні думають, що події в Україні - це регіональна криза, насправді ж це - світова криза.

 

ПОВІРИТИ В ПЕРЕМОГУ

Колишній шеф СБУ Ігор Смєшко, кажучи про воєнні дії на сході, заявив: наша армія не здатна наступати. Ну, з такими полководцями це природно. Смешко різко виступив проти слів Дмитра Яроша про те, що українська армія має готуватися не лише до оборони, а й до наступу, інакше війну не виграти. Ярош абсолютно правий. Війну не можна виграти, сидячи в обороні. Не можна перемагати виключно чужими руками, руками союзників, хитрою дипломатією. Смешко нагадав, що у нас погано з авіацією. Але це можна компенсувати потужною системою протиповітряної оборони, українська промисловість здатна виробляти всі необхідні зенітні ракети й зенітну артилерію. Пригадаймо, наскільки непорівнянними були ВПС Північного В'єтнаму й США, але в'єтнамцям удалося невигідне для них співвідношення мінімізувати. Якщо ж генерали й політики не вірять у перемогу своєї країни, то її ніколи й не буде. І це найстрашніше...

 

Підготував Куликов і сюрприз публіці. У студії з'явився голова Одеської держадміністрації пан Саакашвілі. Ведучий одразу поставив йому запитання: чи можлива тотальна агресія Росії? Саакашвілі не виключив цього. А потім почав розповідати про свою нову роботу й головні проблеми. Одна з них називається Бесарабія, це територія між Дністром і Дунаєм. Там, за словами керівника, жахлива бідність. З Бесарабією нас зв'язує лише два мости, один з яких зруйнований! У Москві є проект щодо Бесарабії. Цим проектом керує син Владислава Аразінби, колишнього лідера сепаратистської Абхазії. Москва готується до провокацій у Бесарабії, в сусідній молдавській Гагаузії вона вже привела до влади свою людину. На території Бесарабії - гегемонія російського ТБ («Мінстець», агов!). Там найгірші дороги в Європі, люди ізольовані. Україну вони бачать в особі жадібних чиновників, підкупних суддів і корупціонерів, у вигляді жахливих доріг.

 

Екс-президент Грузії торкнувся й питання про специфіку правлячої еліти України, яка є дуже обмеженим замкнутим колом людей, місця для нових діячів просто немає. Дійсно, одна й та сама кадрова колода передається від Кравчука до Кучми, від Кучми до Ющенка, потім до Януковича, від нього до Порошенка.

 

Із цього приводу дуже різко на каналі «112» висловився директор Інституту трасформації суспільства Олег Соскін. Він поділився цілою низкою страшних прогнозів. На переконання Олега Соскіна, Порошенко повністю пішов шляхом Кучми, й усі здорові сили мають виступити за імпічмент Президента. Гість студії прокоментував дивне й для мене звернення нинішнього Президента до Конституційного Суду з приводу закону про позбавлення Януковича звання президента: нібито Порошенко  намагається тихо реанімувати попередній режим... Так воно чи не так, сказати важко, але в діяльності влади все більше незрозумілих, загадкових для мас моментів: загравання з агресором, торгівля з терористами, допомога окупантам у Криму, переслідування добровольчих батальйонів і багато іншого. Тут недавно А.Яценюк на кількох телеканалах звитяжно відрапортував: «Ми позбавилися олігархів у газовій сфері». А кому належать наші облгази? Назвати? Мабуть, Яценюк не знає...

 

«ЩО ТИ ЗРОБИВ ДЛЯ ДЕОКУПАЦІЇ КРИМУ?»

А ТРК «Чорноморська» пройшлася по депутатській громадськості у ВР із запитанням: «Що ти зробив для деокупації Криму?» Колишній журналіст Сергій Лещенко відрізав: «Це не моя тема». А я наївно думав, що це тема кожного українського патріота. «Верховний люстратор» Єгор Соболєв, якого останнім часом перетворюють на дедалі комічнішу фігуру, теж відповів, що це не його тема, а Юрій Луценко, який зовсім забронзовів, велично прорік: «Ми зробили все, щоб українська армія стала боєздатною». Невже все? І де ж ця боєздатність, якщо, за словами генерала І.Смєшка, вона не здатна наступати?

 

Як і раніше «духовно збагачує» глядачів телеканал «Планета», що називає себе «слов'янсько-арійським». Ці «справжні арійці» нещодавно розповіли про страшний документ тих, хто прагне світового панування. Документ називається «Протоколи сіонських мудреців». За версією «Планети», «протоколи» були викрадені в результаті сміливої акції російської таємної поліції мало не з кишені Теодора Герцля на сіоністському конгресі в Базелі.

 

Звісно, на телеканалі не «педалювали», що «протоколи» - це давно викрита фальшивка, написана талановитим публіцистом Матвієм Головінським під покровительством російській поліції. До речі, Микола II, який спочатку сприйняв «протоколи» з ентузіазмом, був вельми засмучений, коли дізнався, що це фальшивка. Але викриття не завадило тексту набути великої популярності в специфічних колах. Він був вивезений російськими білоемігрантами до Німеччини й за посередництва уродженця Російської імперії Альфреда Розенберга зіграв чималу роль у формуванні світогляду Адольфа Гітлера й зробив свій зловісний внесок у Голокост. Продовжуючи сіяти ненависть і сьогодні, фальшивка посідає почесне місце на сайті терористичного руху «ХАМАС».

 

А крім цього «Планета» активно пропагує витоки й основи «Русского мира». Зрозуміло, Національна рада з телебачення й радіомовлення ні про що подібне не здогадується. А якби й знала - що з того?

 

На «5-му каналі» днями шеф Нацради пан Артеменко гірко скаржився ведучому Роману Чайці на безсилля своєї організації. І Чайка підбив невтішний підсумок, що все залежить від морального рівня конкретного журналіста. А якщо він нижче плінтуса?

 

А на радіо «Вести» Матвій Ганапольський у прямому ефірі телефонував нардепові Антону Геращенку із запитанням: чому, мовляв, у редакції однойменної газети міліція проводить обшук, вилучає жорсткі диски з комп'ютерів, забирає сервери й що робити, якщо з цим же прийдуть і на радіо. Звісно, Ганапольський щось там згадував про свободу слова.

 

Геращенко популярно пояснив, що під час війни держава зобов'язана з'ясувати, звідки беруться сотні мільйонів гривень на безкоштовну роздачу газети, що видається накладом 600-700 тисяч екземплярів шість днів на тиждень. Ганапольський одразу почав з'їжджати з теми. А Геращенко порадив йому в разі чого звертатися до нардепа Геращенка, який прослідкує, щоб усі слідчі дії у Ганапольського пройшли відповідно до закону.

 

ГОЛОВНИЙ «ПИЛОСОС» КОРУПЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

А Шустер зібрав у студії одеський демократичний бомонд і вивів до мікрофона Михаїла Саакашвілі, який мав розповісти, як він збирається управляти Одеською областю. Екс-президент Грузії розповідав про свої перші враження від «перлини біля моря». Як виявилося, обстановка там, як на Сицилії, коли італійський уряд ще не загнав тамошню мафію в рамки пристойності. Саакашвілі не побоявся заявити, що всі нитки від одеських мафіозі ведуть до Києва, в найвищі кабінети.

 

Новий глава ОДА Одещини виголосив полум'яну антикорупційну промову. Скільки їх ми вже чули. Але, зрозуміло, з Саакашвілі було неможливо не погодитися. Дійсно, основою «русского мира» є корупція як спосіб існування суспільства  й держави. Дійсно, боротьба з корупцією має позбавити нас імперської ідентичності. Дійсно, Україна зобов'язана стати успішною державою, інакше саме її існування не гарантоване.

 

Що ж у першочерговому порядку збирається зробити шеф Одеської ОДА?

 

1.  Поміняти всіх людей на місцевій митниці, бо беззаконня.

 

2.  Забезпечити повну прозорість апарату.

 

3.  Прибрати всіх корумпованих чиновників у міліції, прокуратурі, структурах обласної адміністрації, в податкових службах.

 

4.  Максимально спростити адміністрування (у Грузії іноземний паспорт можна оформити за сім хвилин).

 

Представник команди Ігоря Коломойського Геннадій Корбан дещо стримав ентузіазм публіки, заявивши, що Саакашвілі нав'язують і нав'язуватимуть чиновників з Києва, його зв'язують по руках і ногах. Нічого не можна зробити на місцях без фундаментальних змін у Києві, який є, на думку пана Корбана (і автора цієї статті теж!), головним «пилососом» корупційних процесів в Україні.

 

На думку ж Саакашвілі, кланово-олігархічна система й сьогодні душить Україну. Саме олігархічні клани контролюють усі кадрові призначення. У нас усі начальники є людьми когось, а не людьми держави. Бізнес повністю злився з державним апаратом.

 

Оратора підтримав нардеп Віктор Чумак, визнавши, що  влада й бізнес в Україні тісно зрослися. Так, пане Чумак, у нас і президент - бізнесмен. А нардеп Єгор Соболєв додав: у нас держави немає, а є гігантська клептократична машина, котра створює умови для мародерства під виглядом бізнесу. Ось така диспозиція.

 

Ігор Лосєв, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Лосєв, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2153
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду