Чи готові платити вінничани за суспільно-провладні ЗМІ?

30 Червня 2015
2031
30 Червня 2015
15:56

Чи готові платити вінничани за суспільно-провладні ЗМІ?

2031
Чи готові платити вінничани за суспільно-провладні ЗМІ?

Незабаром Вінниччина має перейти на суспільне мовлення. Однак, мало хто уявляє, що це таке і яким воно має бути.

 

Вінничани визначають це поняття, переважно, як телебачення для суспільства, народу. Медіаексперти кажуть, що, насамперед, це якісний медіапродукт, який належить громаді і контролюється громадою, не залежить від державного та комерційного впливу.

 



- Суспільне мовлення має враховувати інтереси суспільства, і представляти інтереси суспільства, незважаючи на соціальний статус, релігійне спрямування чи расу людини, - розповідає медіаексперт Вадим Мазурик.



Прийняття 17 квітня 2014 року Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення», який підписав Президент лише через рік, було зобов'язанням України перед Євросоюзом і Радою Європи. До цього часу наша країна залишалася однією з останніх у Європі, яка не мала суспільного мовлення.



Сьогодні на Вінниччині транслюється муніципальний телеканал «Віта», державний телеканал «ВДТ», приватні «Еверест» та «ДОБА», окрім них функціонує інтернет-телебачення «VLASNO TV».



З 2001 року розпочала мовлення телерадіокомпанія «Вінниччина», однак сьогодні канал переживає не найкращі часи. Подейкують, що власником цього телеканалу є син екс-головного комуніста країни Симоненка.



В період Революції гідності ТРК «Вінниччина» зі скандалами припинила трансляцію, активісти пообіцяли, що не дозволять комуністам правити медіапростором. Приміщення телеканалу було опломбоване, трудовий колектив кинутий напризволяще, проте колишні засновники хочуть будь-якими методами прорватися на телеканал. Колись ТРК «Вінниччина» була комунальною. Проте, якимось чином перейшла у приватну власність. Чи повернуть телеканал громаді, наразі невідомо.

 

Сьогодні громада незадоволена тим, що місцеві телеканали - провладні. Кожен прославляє свого годувальника, нехтуючи прямим обов'язком висвітлювати неупереджену, об'єктивну, правдиву інформацію.

 

Комунальний телеканал «Віта» для громади обходиться на суму понад 5 мільйонів гривень на рік Люди кажуть, що місцева влада використовує державні кошти для власного піару, адже на телеканалі раніше можна було бачити щодня колишнього мера Володимира Гройсмана, а тепер ще й виконуючого обов'язки мера Сергія Моргунова.

 

Нещодавно активісти надіслали запит до ТРК «ВІНТЕРА» з проханням надати інформацію про надходження і використання коштів телерадіокомпанії та інформацію щодо проведених тендерних закупівель. Проте керівництво телерадіокомпанії не надало меморіальних ордерів №4 «Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими дебіторами» за 2013-2015 р.р. та книг «Журнал-головна» за 2013-2015 р.р.



Окрім того, на запит не надано копій укладених договорів з суб'єктами виборчого процесу про надання ефірного часу на обласному телеканалі «ВДТ-6» для проведення передвиборчої агітації в період 2012-2015 років.

 

Державний телеканал використовує близько 13 мільйонів бюджетних коштів на рік. Крім цього, має власні надходження за виготовлення та розміщення реклами.

 

Отже, ТРК «ВІНТЕРА» працює непрозоро та порушує положення Закону України «Про доступ до публічної інформації». Аби розібратись у ситуації, активісти звернулися до Вінницького адміністративного суду. Наразі слухання у справі триває.

 

Ми вирішили дізнатися, чи дивляться вінничани численну кількість програм місцевих телеканалів, та кому надають перевагу. Люди розповідають, що періодично переглядають вінницькі телеканали, в основному дивляться новини.

 

Питання про перехід на суспільне сьогодні активно обговорюються і у Вінниці. Зокрема, журналіст «Громадського ТБ» Роман Скрипін, який завітав до нас рамках проекту «RoadShow», ділився власними думками та досвідом професійної діяльності. Відомий журналіст переконаний, що переходити на суспільне мовлення потрібно виключно із новими командами.

 

Питання про перехід на суспільне мовлення стоїть досить гостро, адже так і не вирішено, хто саме буде його фінансувати.

 

- Загалом питання про фінансування суспільного мовлення є досить складним і дискусійним. Воно може здійснюватися, наприклад, у вигляді абонплати, але важливо, щоб джерелами фінансування не виступали держава або зацікавлені у цьому олігархічні групи, - зауважує професор кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка Мар'ян Житарюк.

 

- Насправді, це не такі великі кошти, якщо будуть платити всі. Люди мають розуміти, якщо вони фінансують це телебачення, значить вони і мають важелі впливу на нього, тобто контролюють це телебачення, - розповідає журналіст, громадський діяч Анатолій Тобілко.

 

Журналісти «Власно.Інфо» вирішили поцікавитися у громадян, чи готові вони платити за суспільне мовлення. В результаті, переважна кількість опитаних вінничан погоджуються сплачувати кошти за суспільне мовлення. Однак, за умови, якщо це буде дійсно нове телебачення, яке виступатиме рупором народу і порушуватиме проблеми простих людей.

 

Сподіваємось, незабаром і на Вінниччині буде функціонувати суспільне мовлення, яке працюватиме не для влади, а для громади.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віта Омельчук, «Власно»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду