Доводити неправду – обов'язок Пашинського

Доводити неправду – обов'язок Пашинського

7 Червня 2015
2104
7 Червня 2015
12:38

Доводити неправду – обов'язок Пашинського

2104
Голова Комітету з питань нацбезпеки Сергій Пашинський подав до суду на депутатів Сергія Соболева та Дмитра Добродомова, які звинуватили його в причетності до корупційних оборудок з нафтопродуктами на багатомільйонні суми. Пашинський заявив, що якщо факти підтвердяться, то він проситиме вибачення
Доводити неправду – обов'язок Пашинського
Доводити неправду – обов'язок Пашинського
Однак ще минулого року непомітно як для депутатів, так і для журналістів змінилося законодавство. Тепер суд інакше розглядає справи щодо правдивості чи не правдивості фактів. Дійсно раніше, той хто поширив інформацію, мав би в суді доводити її правдивість. Однак, тепер, якщо Пашинський звернувся до суду, то саме він і має доводити, що інформація неправдива. Не зможе цього довести - суд відхилить його позов.

Юридичною мовою це має назву "тягар доведення" - раніше тягар доведення покладався на відповідача, але тепер на того, хто звернувся до суду.

Ось як виглядала зміна до закону ухвалена ще 27 березня 2014 року:

"Частину третю статті 277 Цивільного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., NN40-44, ст. 356) виключити"

Депутати, які голосували за закон, не помітили цієї важливої зміни. Хоча це не дивно

А ось так звучала вилучена з Цивільного кодексу частина:

Стаття 277, частина 3 "Негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного."

Журналістські організації ще з 2003 року вимагали вилучення цього положення Цивільного кодексу. І лише у 2014 нам вдалося провести цю важливу поправку і зняти з журналістів тягар доведення.

Хоча закон стосується всіх, найбільшу користь від законодавчих змін отримали саме журналісти. Якщо журналіст напише про те, що прокурор, міліціонер, суддя є хабарниками, незаконно збагатилися на державній службі і на нього подадуть до суду, то виграти таку справу чиновнику-корупціонеру буде вкрай складно. Чиновник повинен буде довести свою чесність, що зробити майже неможливо.
 
Тарас Шевченко, юрист, експерт з питань медіа права, директор Інституту Медіа Права, член Ради Реанімаційного пакету реформ та співіціатор громадського руху "ЧЕСНО", блог «Української правди»
 
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тарас Шевченко, блог «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2104
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду