Польський акцент

Польський акцент

6 Червня 2015
1878
6 Червня 2015
18:15

Польський акцент

1878
Журналіст Пьотр Андрусєчко заради того, щоб писати про Україну, звільнився з викладацької посади в університеті
Польський акцент
Польський акцент

«Пересічний громадянин переживає і думає, що війна дуже близько, ще ближче, ніж насправді», - каже про своїх співвітчизників та їхнє ставлення до подій на сході України польський журналіст Пьотр Андрусєчко, який спеціалізується на українській тематиці. Перші його репортажі для польських ЗМІ були про Майдан, а потім він побував у Криму та на сході України. Пьотр був учасником дискусії «Новий дискурс у медіа Європи» у рамках нещодавнього Lviv Media Forum. Перед ефіром, на який поспішав журналіст, «УМ» удалося розпитати про особливості роботи польського колеги.

 

- Пьотр, чи змінилося враження про Україну за час, коли пишете про нашу державу?

- Я журналіст, який займається українською темою. Lviv Media Forum - можливість зустрітися з колегами й поговорити, зокрема й про зміни. Новий дискурс Європи помітний. Останні півтора року дискурс Польщі дуже відображений у польській журналістиці. Це повернуло її у хороше русло. Все, що почалося на Майдані в Києві, продовжується і зараз. Тема України не сходить зі сторінок та ефірів, у нас роблять часто великі телемарафони.

 

- Чому у вас виникло бажання спеціалізуватися саме на українській тематиці?

- Я свідомо вирішив працювати в Україні, хоча мусив заради цього піти з викладацької посади в університеті. Мені хотілося дивитися на те, як у цій країні відбуваються зміни. Проблеми сходу України я знав, бував там раніше, тому й писати про події на Донбасі мені легше.

 

- Як сприймають події на сході України в Польщі?

- Для більшості поляків перші місяці війни - це їхня війна. І вона не була так близько ще з 1945 року. Коли я приїжджав у Польщу, то чув запитання: «Чи безпечно в Києві?». Пересічний громадянин переживає і думає, що війна дуже близько, ще ближче, ніж насправді.

 

- Як змінилася специфіка вашої роботи та інших колег iз Польщі за час подій на Майдані, в Криму, а тепер на сході нашої держави?

- України зараз немає так багато в польських ЗМІ, але тема ця постійно присутня. На сході України зараз багато польських кореспондентів. Проте є редакції, які вирішили, що можна і не відправляти кореспондентів, а вистачить інформації в інтернеті. Ми гірше працюємо, ніж журналісти із Західної Європи, і ми це зрозуміли на сході України.

 

Щодо специфіки, то найважливіше у моїй роботі - я маю передавати інформацію. Хороший репортаж повинен показувати процеси, а не тільки картинки. У ньому повинно бути трохи аналiтики. Суть якісного репортажу полягає в тому, щоб через конкретні приклади прийти до суті проблеми, показати, чому відбувається саме так. Мої матеріали складаються з двох частин: перша - аналітична, у якій необхідно пояснити, що відбувається в країні, а друга - репортажна, де я подаю якомога більше важливих деталей. Мені зручно писати у формі подорожніх заміток: вона наближає польського читача до подій.

 

Довідка «УМ»

Пьотр Андрусєчко є постійним співробітником журналу New Eastern Europe та головним редактором видання «Український журнал», що публікується у Празі. Із грудня 2013 року журналіст висвітлює у різних польських ЗМІ події в Україні. У квітні 2014 року Андрусєчко став кореспондентом Gazeta Wyborcza в Україні. Журналіст писав репортажі з Майдану, Криму та сходу України. Був визнаний Журналістом року в 2014 році від Grand Press у Польщі.

 

Катерина Котвіцька, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Котвіцька, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду