Шеф-редактор «Дебатів PRO» Дмитро Грузинський: «Люди повинні відчути, що інколи рішення ухвалюються дуже непросто»

Шеф-редактор «Дебатів PRO» Дмитро Грузинський: «Люди повинні відчути, що інколи рішення ухвалюються дуже непросто»

31 Березня 2015
8421
31 Березня 2015
11:54

Шеф-редактор «Дебатів PRO» Дмитро Грузинський: «Люди повинні відчути, що інколи рішення ухвалюються дуже непросто»

8421
Шеф-редактор «Дебатів PRO» Дмитро Грузинський: «Люди повинні відчути, що інколи рішення ухвалюються дуже непросто»
Шеф-редактор «Дебатів PRO» Дмитро Грузинський: «Люди повинні відчути, що інколи рішення ухвалюються дуже непросто»
Уже цієї середи, 1 квітня, о 19:30 на Першому Національному стартує нове ток-шоу на соціально важливі теми "Дебати PRO", в якому головна роль належатиме аудиторії, а не політикам та експертам. Щотижня телевізійна студія перетворюватиметься на дискусійний майданчик, де звичайні люди з протилежними точками зору у прямому ефірі шукатимуть компроміси стосовно однієї з важливих суспільних проблем.

Про відмову від шаблонів, інструменти народовладдя та орієнтири для політиків в інтерв'ю розповів шеф-редактор "Дебатів PRO" Дмитро Грузинський

Дмитре, коли Ви з командою долучилися до створення "Дебатів PRO", відштовхувалися від якогось світового аналога чи намагалися придумати щось своє? 
Гадаю, що сьогодні в нашій країні адаптація навіть успішних форматів була би недоречною. Адже йдеться про інформаційне мовлення. А це завжди індпошив! Насамперед ми відштовхувалися від власного розуміння потреб українського суспільства. В Україні поки немає навичок ведення публічної аргументованої дискусії та пошуку прийнятних адекватних рішень під час телешоу. На думку нашої творчої групи, більшість ток-шоу, які сьогодні є в ефірах українських телеканалів, не несуть глядачеві ніякої корисної інформації. Вони видовищні?! Так! Змістовні? Навряд чи… Це щось схоже на ефект плацебо: людина дивиться програму, слухає політиків, "експертів" і гадає, що в такий спосіб стає частиною політичного процесу, а насправді не отримує нічого – ні знань, ні вибору – лише нав’язані ззовні думки "авторитетних" осіб. Ми одразу вирішили від цього відмовитися, відійти від поширених в Україні форматів і створити проект, в якому б люди отримали можливість дійсно стати учасниками процесу. 

Як плануєте обирати теми для ефіру?
Найперше орієнтуватимемося на те, яку кількість людей зачіпає та чи інша проблема. Аналізуватимемо, який суспільний резонанс вона викличе? Які наслідки матиме та чи інша подія? А інструментів достатньо: соціальні мережі, соцопитування… Врешті, всі ми так само користуємось громадським транспортом, ходимо до магазинів і на ринки, водимо дітей до школи. Ми ж не у вакуумі живемо! Суспільне телебачення, до розбудови якого маємо честь долучитися, власне тому так і називається! 

Скільки людей буде задіяно у програмі – експертів, учасників дискусії? 
Аудиторія у студії складатиметься з сорока осіб, чиї інтереси найбільше зачіпає обговорювана тема. На початку ефіру учасникам буде запропоновано обрати свою сторону – "за" чи "проти". Інтереси кожної з цих груп представлятимуть по три експерти – представники законодавчої і виконавчої гілок влади, а також ті, хто розуміється на темі програми. Вони мають пояснити, чому обрали ту чи іншу позицію, і за допомогою аргументів переконати аудиторію у своїй правоті. Після запитань, відповідей і обговорень представники аудиторії у студії, а також інтернет-користувачі через Facebook- і Twitter-сторінки проекту, мають сформулювати варіанти спільних рішень. Експерти, які розуміються на суті проблеми, визначатимуть найбільш реальні з усіх запропонованих компромісів шляхом рейтингового голосування.

А яка подальша доля спільного рішення, яке перемогло у рейтингу?
Сенс у тому, що політики й експерти повинні почути, чого хочуть від них пересічні громадяни. Звісно, ми були б щасливі, якби люди у владі почали втілювати знайдені під час програми "Дебати PRO" спільні рішення, але ми не можемо на це впливати. Проте на це можуть вплинути виборці, які дивитимуться ток-шоу. Якщо вони бачитимуть, що нічого із того, що вони говорять політикам, не реалізується, то ці політики не заслуговують підтримки і на найближчих виборах за них просто ніхто не проголосує. Як на мене, це і є один з інструментів народовладдя – люди безпосередньо в ефірі суспільного телебачення озвучуватимуть політикам, чого вони хочуть. І якщо представники влади зрозуміють, що запити людей неможливо втілити, вони муситимуть вступити з ними в комунікацію і пояснити, чому це нереально. Наша справа – окреслити проблему і можливі шляхи її вирішення, а також назвати тих, хто відіграє провідну роль у цій галузі. Так люди можуть відчути себе частиною процесу, а політики – мати орієнтир і розуміти, що людям потрібно. Якщо вони занадто далекі від народу або не хочуть чути те, що їм кажуть, наше право за них не голосувати. Але, незалежно від свого бажання, вони муситимуть рахуватися з думкою громадян і відповідно до цих запитів вибудовувати свої дії. Звичайно, не усе, чого хочуть люди, можна втілити у життя. І ми як творці програми це прекрасно розуміємо, але це не означає, що не треба пояснювати, чому втілення цих запитів є неможливим.

Ви плануєте якось готувати аудиторію до ефіру?
Так, щоразу за годину до початку програми ми будемо проводити брифінг для аудиторії, яка працюватиме в студії. Завдання єдине – пояснити правила проведення дебатів, розповісти людям про їхні можливості. Адже це реально шанс: не жалітися одне одному на кухні, а попрацювати з тим чи іншим депутатом, нагадати йому про персональну відповідальність, і, зрештою, запропонувати свій варіант вирішення проблеми. Люди теж повинні зрозуміти та відчути, що інколи рішення ухвалюються дуже непросто! 

Чи залучатимете до дискусії представників медіа? До складу експертів чи як аудиторію?
Так, журналісти участь у програмі братимуть, а серед експертів чи серед аудиторії – залежатиме від теми. Але ми вважаємо, що журналісти мають входити до складу аудиторії, бо вони достатньо активні, аби ставити гострі запитання, але зазвичай недостатньо добре розбираються у темі, аби бути експертами. Ми вважаємо, що відповідати на запитання, які цікавитимуть людей, повинні представники законодавчої і виконавчої влади, а також фахівці, які можуть пояснити усі нюанси. А журналіст так чи інакше буде лише переповідати слова інших…

Давайте підсумуємо, чим "Дебати PRO" відрізняються від аналогічних ток-шоу, які можна побачити майже на кожному українському телеканалі?
У тому й справа, що аналогічних немає… Ми хочемо змінити правила гри! Хоча може це й звучить аж надто з претензією. Ми хочемо спочатку показати людям дві полярні точки зору на одну проблему, а потім сказати: шановні, ви ж усе це десь вже чули, правда!? А тепер подивіться, будь ласка, у чому проблема полягає насправді! Здивовані?! Ок, але з цим щось треба робити: пропонуйте свої варіанти!
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8421
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду