Мажорні ноти перемоги

Мажорні ноти перемоги

7 Березня 2015
3901
7 Березня 2015
19:04

Мажорні ноти перемоги

3901
Улюбленець телеглядачів Роман Сасанчин розповідає про заняття музикою, шкільні предмети і маму з татом та старшу сестру Надію
Мажорні ноти перемоги
Мажорні ноти перемоги

Три роки тому, після виступу в ефірі першого сезону вокального шоу «Голос. Діти», 10-річного Ромчика Сасанчина назвали маленьким українським Лучанно Паваротті - за оперний голос, яким виконав пісню відомого італійського маестро «Mamma». Тоді йому не поталанило: судді ще на першому ефірі під час сліпих прослуховувань не повернулися до нього. У другому сезоні телепроекту каналу «1+1» юний талант переміг. На сцені багатьом він нагадав Назарія Яремчука. Самобутній і оригінальний, щирий Роман із села Садки на Тернопільщині, який тепер вчиться у Львові у спеціалізованій музичній школі імені Соломії Крушельницької, звичайно, безмежно радий. Він мріє про те, щоб стати співаком чи викладачем вокалу, по-філософськи мудро резюмуючи: «Але вже як доля заведе».

 

«Дякую Тіні»

 

- Романе, як пройшли кілька днів після фіналу проекту «Голос. Діти-2»? Чим займався? Від кого приймав вітання?

- Дуже класно. Мені багато дзвонили, особливо родичі. Говорили, що всі уболівали за мене, голосували, відсилали по 30 «есемесок» кожен. І не тільки родичі вітали.

 

Цього тижня мене запрошували у «Сніданок з «1+1», на інші інтерв'ю. У середу заспівали авторську пісню Тіни Кароль у Палаці «Україна», коли виступав «Квартал 95», ту, яку виконували у фіналі проекту «Голос. Діти» і на яку вже відзняли кліп.

 

- Багато хто з твоїх однолітків хоче хоча б сфотографуватися з кимось із зірок. Ти вже з ними не раз спілкувався, з Олегом Скрипкою виступав, твоїм наставником у «Голосі» була Тіна Кароль. Тіна - суворий вчитель? Як проходили заняття з нею?

- Деколи вона була суворою. Багато чого заставляла робити, що я не міг робити. Але я навчився. Дякую Тіні за те, що подарувала мені багато знань різних. Наприклад, треба було співати високі ноти на піано, але я не міг. То треба на упор і тримати - то дуже важко. Але я трохи навчився.

 

- Із ким із дітей ти подружився найбільше на проекті «Голос. Діти-2»?

- З Русланом Аслановим - ми двоє були у команді Тіни Кароль, із Настею Багінською. Але найбільше - з Русланом. Спілкувалися, грали в різні ігри на телефонах. Деколи разом ходили по Києву.

 

- Загалом, це було твоє рішення - пробуватись стати учасником цього вокального шоу вдруге? Чи тобі порадили знову попробуватися учителі або батьки?

- Мене запросили на другий сезон проекту «Голос. Діти». Подзвонили мамі. Вона не знала, що відповісти. Сказала: питайтеся директора школи, Закопця Левка Мироновича. Директор, звичайно, дозволив, сказав: хай буде, може, щось виграє дитина, буде знову знаменитим... І я вирішив іти на «Голос. Діти».

 

- А перший раз сам захотів?

- Так. Я дивився, дуже любив «Голос країни». Сам вирішив піти, щоб позмагатися у дитячому конкурсі.

 

- Не боявся, що вдруге на сліпих прослуховуваннях до тебе ніхто з тренерів не повернеться?

- Такі думки були. Але хотів повернутися у проект.

 

«Було деколи: треба вчитися - а не хотілося»

 

- Ти починав учитися грати на акордеоні у музичній школі спочатку за кілька десятків кілометрів від дому, у Товстому, потім займався вокалом ще далі - у райцентрі Заліщики. Такі поїздки позначилися на твоїх оцінках у звичайній школі?

- Я чимало у звичайній школі пропускав. Бо було багато запрошень виступати. Доводилося потім доганяти, оскільки я відставав трохи від науки.

 

- Зараз як у тебе з навчанням?

- Теж доводиться доганяти. Постараюся наздогнати.

 

- Які твої найулюбленіші шкільні предмети?

- Звичайно, музика: фортепіано, вокал. У школі люблю історію, українську літературу, мову. Математику теж, але вже складніші теми пішли, треба вчити, важче дається.

 

- Тепер ти навчаєшся у середній спеціалізованій музичній школі імені Соломії Крушельницької у Львові. Розкажи трохи про це. Хто у тебе вчителі? Чи є там друзі?

- У Львові дуже гарні вчителі. У мене з'явилося багато друзів. Коли тільки прийшов, почав знайомитися, були певні складнощі, конфлікти. Але все виправилося.

 

- Усі знають, що це мама наполегливо розвиває твій талант, возила тебе на заняття, на конкурси. Чи ти часто їй казав: «Не хочу я в ту музичну школу ходити»?

- Було деколи: треба вчитися - а не хотілося. Потім вчив, хотілося показати, що можу справитися із завданнями, отримати похвалу.

 

- Розкажи трохи більше про своїх батьків: хто вони за професією, що люблять робити?

- Моя мама спочатку шила, потім у сільській раді працювала. Її скоротили, тепер вона без роботи. Тато мій працював токарем, на меблевій фабриці. Там йому у пристрій руку затягнуло і відрубало чотири пальці. Татові довелося піти на пенсію, хоч йому рано ще було. І працювати вдома.

 

Моя старша сестричка Надя дуже хотіла бути вчителькою. Дуже добре закінчила університет імені Юрія Федьковича у Чернівцях. Тепер зацікавилася журналістикою, збирається працювати у Тернополі. Вона написала багато віршів - дві книжки. Інколи плануємо, щоб вона мені вірші склала, а я до них підберу музику. Я теж пишу вірші, одна книжка є - не надрукована ще.

 

- Ти мрієш стати співаком? Чи хочеш співати і здобути ще якусь професію?

- Мрію стати співаком чи викладачем вокалу. Але вже як доля заведе.

 

МАМИНІ СПОДІВАННЯ

«Дуже багато людей привітали Ромчика з перемогою, - розповідає мама переможця другого сезону проекту «Голос. Діти» Євдокія Петрівна Сасанчина. - Ніч після закінчення фіналу мій телефон буквально розривався від дзвінків, син навіть не міг заснути від того. Дзвонили і родичі, і просто глядачі з усієї України, також дуже багато привітань надійшло від діаспори: США, Франції, Британії, Швейцарії. А що буде, коли Ромчик повернеться до Львова, а я - до рідного села! З приводу його майбутньої професії, я би хотіла, щоб Ромчик став відомим артистом, я хочу, аби його талант оцінили у світі, і він міг би реалізувати його та бути щасливим. Я йому всіляко намагаюся допомогти у цьому. Але якщо Ромчик обере якусь іншу професію, я його також підтримаю».

 

СЛОВО ПРО УЧНЯ

«Від початку Ромчик дуже хотів займатися музикою, - каже «УМ» Олег Павлович Николяк, викладач музичної школи у селі Товсте Заліщицького району Тернопільської області, перший учитель зі спеціалізації здібного хлопця. - Відразу на прослуховуванні видні були задатки: гарні слух, відчуття ритму. Ромчик - щира, відкрита дитина, наполеглива і беручка. Ми пройшли три класи за спеціалізацією акордеон, далі хлопець вище захотів вчитися, тепер - у Львові».

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3901
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду