Осман Пашаєв: «Суспільний телеканал має вплинути на власників комерційних»

Осман Пашаєв: «Суспільний телеканал має вплинути на власників комерційних»

29 Листопада 2014
6452
29 Листопада 2014
18:02

Осман Пашаєв: «Суспільний телеканал має вплинути на власників комерційних»

6452
Новий чільник інформаційного напрямку з розвитку суспільного мовлення Національної телекомпанії згадує репортерську роботу і розмірковує про різнобічну подачу новин
Осман Пашаєв: «Суспільний телеканал має вплинути на власників комерційних»
Осман Пашаєв: «Суспільний телеканал має вплинути на власників комерційних»

Нещодавно до команди Національної телекомпанії, яка готується до переходу з нового року у формат суспільного мовника, приєднався журналіст Осман Пашаєв - очолив інформаційний напрямок з розвитку суспільного мовлення. В інтерв'ю він розповів про своє бачення роботи в нових умовах.

Новини не продаються

- Османе, за два тижні ви вже визначилися, як розвиватимете інформаційне наповнення суспільного мовника?

- Суспільне мовлення - це насамперед довіра людей. Новини на суспільному телеканалі мають стати камертоном, завдяки якому на комерційних зменшиться можливість маніпулювати інформацією. Інформаційному суспільному мовленню треба створити той фундамент довіри, поруч з яким власники комерційних каналів змушені будуть знаходити баланс між своїми бізнесовими інтересами та інтересами глядачів.

 

- Що найважливіше у новій роботі?

- Об'єктивна та незаангажована подача інформації. Новини на каналі не продаються. Крапка! Наше завдання нині - подавати глядачам різнобічну інформацію, різні точки зору.

 

- Телеглядачі пам'ятають ваші сюжети у новинах СТБ, користувачі інтернету мали змогу дивитися, що ви знімали у Туреччині, Криму. Щось можете виокремити з попереднього журналістського досвіду?

- Насправді, найбільше роботи в мене було в Києві, на каналі СТБ. Принаймні тоді найбільше займалися журналістськими розслідуваннями. Це були часи сильного драйву. Наприклад, якось ми перевдяглися в даішників і стали в Кончі-Заспі з радарами. Заміряли швидкість всіх ВІПів - Януковича, Ющенка, Тимошенко, - коли вони проїжджали пішохідний перехід. Це були тижні важкої роботи, треба було прокидатися о п'ятій ранку. Але з того виходили круті репортажі. Це ми першими (ще у 2008 році) придумали винайняти літак, щоб пролетіти над Межигір'ям. Тоді на комерційному мовнику такі речі були можливі...

 

Я сподіваюся, що подібні репортажі будуть можливими й на суспільному мовнику! Адже те, як живуть народні обранці, виборці мають знати. В ефірі суспільного мовника мають бути розслідування. На комерційному ТБ вони можуть не знайти собі місця через бізнес-інтереси конкретних людей.

 

- Наскільки недостатнє фінансування може стати на заваді для швидких та ефективних змін?

- Рішення про корпоратизацію є, і це важливо! Національна суспільна телерадіокомпанія України не буде державним підприємством. Окрім того, у суспільного мовника є чотири роки фінансування з бюджету і можливість мати п'ять відсотків ефірного часу реклами.

 

Однак головне - це команда. Команда, з якою ти робиш спільну справу. Люди й особистості завойовують довіру глядачів. Можна написати який завгодно найкращий статут суспільного мовника, але саме журналісти робитимуть контент цього мовника.

 

«У Крим повернутися можу, але не факт, що звідти зможу виїхати»

- Ви робили сюжети про Революцію гідності, репортажі з Туреччини, де люди також вийшли на вулиці на знак протесту, розповідали про події у Криму. Чи готові повністю відмовитися від репортерсько-журналістської діяльності?

- Я не є громадянином Туреччини. Тому мені було легше залишатися журналістом під час тих, доволі неспокійних, подій. На майдані Незалежності у Києві було складніше. Бо це моя країна! Це місто, в якому я прожив до того 11 років. Пережити знову події 18 чи 20 лютого я би не хотів нізащо в житті! Так, була купа роботи, включення були щогодини. Загиблі, «Беркут», розпач - усе це пережито. Без героїзму. Бо страху було багато. Але, мабуть, журналістика не уникає таких речей. І в ефірі суспільного мовника буде те, що відбувається навкруги та в країні. Чесно та неупереджено.

 

Після Євромайдану у Києві почалася окупація Криму. І я повернувся на півострів та почав власний проект - запустив «Відкритий кримський канал». Однак зараз уже не можу потрапити у Крим. Скоріше, можу, але не факт, що звідти зможу виїхати. Принаймні живим і здоровим...

 

Я виїхав із півострова у травні. Хоча мав з'явитися на допит до слідчого комітету Російської Федерації. Таке ігнорування - це вже вагомий привід, щоб мене затримати. Лише зараз, уже у Києві, розумію, наскільки сильно я тоді міг «нарватися». Тоді ще не було війни на Донбасі, і, чесно кажучи, я не розумів масштабів трагедії.

 

Ми вп'ятьох їздили по всьому півострову, показуючи, які жахливі речі відбуваються навколо: як захоплюють військові частини, приміщення, що відбувається з прокуратурою, міліцією. Як, врешті-решт, виглядало фарсове святкування приєднання Криму до Росії. Ці речі, виявляється, шалено дратували тих людей, які все змінювали у вкраденому Криму. Але я не розумів, чим усе це може закінчитися для мене. Лише зараз, знаючи скільки людей у Криму зникло або загинуло, - з'явилося розуміння того, що могло статися.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Осман Пашаєв, 37 років

Народився в Узбекистані.

 

Закінчив Кримський факультет Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за фахом «аудит і бухгалтерський облік».

Працював ведучим прямих ефірів студії мовлення кримськотатарською мовою ДТРК «Крим».

 

Із 2001 р. - репортер у новинах «Інтера», «5-го каналу», НТН.

2006-2010 рр. - «Вікна» СТБ.

2011 р. - спецкореспондент на ТВi.

 

2011-2013 рр. - керівник інформаційної служби кримськотатарського телеканалу АТР у Сімферополі. Власкор мовника у Туреччині.

З листопада 2014 року - очолив інформаційний напрямок з розвитку суспільного мовлення Національної телекомпанії.

 

Світлана Садко, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Садко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6452
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду