Зураб Аласанія: шоу Шустера не відповідає цінностям суспільного, і я його не поновлю

Зураб Аласанія: шоу Шустера не відповідає цінностям суспільного, і я його не поновлю

10 Листопада 2014
13778
10 Листопада 2014
18:34

Зураб Аласанія: шоу Шустера не відповідає цінностям суспільного, і я його не поновлю

13778
Інтерв'ю керманича УТ-1 про те, яким буде суспільне телебачення і чого від нього очікувати
Зураб Аласанія: шоу Шустера не відповідає цінностям суспільного, і я його не поновлю
Зураб Аласанія: шоу Шустера не відповідає цінностям суспільного, і я його не поновлю

Суспільне мовлення в Україні буде. З 1 січня 2015 року. Таку постанову нарешті прийняв Кабмін. Гендиректор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія йшов до цього рішення півроку: з ефіру зник Поплавський і "Золотий гусак", піде Шустер і прийшов Щур, а ще звільнилися 200 працівників. Що далі – розповів сам Зураб.

 

Про реорганізацію

 

Перший Національний стане приватним акціонерним товариством. Він буде неприбутковим, з акцій зиску держава не отримує, ніяк не керує, ніяк не впливає. На засіданні Кабміну викреслили, що Кабмін має призначати половину редакційної ради. Сказали, нехай це робить наглядова рада. До її складу мають увійти дев’ять громадських організацій: медійна, медична, інваліди і так далі. По одному представнику. Решта членів – представники фракцій Верховної Ради. Скільки? Залежно від кількості фракцій. Десять фракцій – десять представників. Вони не мають бути членами партій.

 

Зараз почнуться протести, суди, скандали дикі. Бо "акціонерка" означає ліквідацію. Я набираю людей із нуля. Багатьом із теперішніх співробітників – хана.

 

Найбільша загроза нависла над ОДТРК. У середньому в кожній обласній державній телерадіокомпанії працює 350 людей. Хоча я думаю, що на всю систему достатньо 1000. А працює 5500, і всі вони прирівняні до держслужбовців. Директори знають, хто в них не працює. Ми не нав’язуємо, що треба звільнити 300 людей і залишити 50. Вони мають вирішити самі. Заколоти в ОДТРК відбуваються щодня. Пишуть листи, збирають людей… Скоро вони стануть під Кабміном, під Адміністрацією президента і Першим Національним.

 

Про колишніх

 

П’ятеро заступників пішло. Я їх зібрав і кажу, що буду перевіряти ВСЕ. І вони пішли. Один поновився через суд. У нас на першому поверсі серед крамничок є "Квіти" - скляний кіоск три на три метри, і там ми цьому товаришу, що відновився, облаштуємо кабінет. Я розумію, що це знущання, але це рідкісна скотина, яка не працювала п’ятнадцять років. Він у суд приводив свідками людей, які в нього працювали.

 

 

Є на каналі й такі, які підходять і кажуть: ну що, ви отямилися? Може, почнемо працювати, як раніше? Ні, не почнемо.

 

Або до мене приходять і кажуть: люди чекають на 21 листопада - День телебачення. Я питаю: "А чого вони чекають?" - "Ну, як чого? Зібрати усіх у холі і роздати подарунки – пляшку вина і шоколадку". Це вже 100 гривень. Півтори тисячі людей – 150 тисяч! Я ці гроші краще витрачу на мікрофони, на світло… А мені кажуть: "Ні, це потрібно, їм треба. Так звикли".

 

Є питання щодо УТР. Він такий же "совковий", яким був УТ-1. Але якщо ми припинимо зараз роботу УТР, канадська діаспора буде, м’яко кажучи, незадоволена. Вони кажуть: тримайте для нас україномовний сигнал. Є канал Національного банку БТБ, який запустив колись Арбузов - сучасний, створений на гроші платників податків. Нацбанк не буде його спонсорувати з нового року. І всі зійшлися на тому, що техніку можна віддати УТР на покращення сигналу.

 

Про те, чому новини такі "совкові"

 

Ви вимагаєте від мене новин і правильно робите! Паркету в наших новинах дофіга. Ненавиджу. Але я не той директор, який прийде і скаже: "Не робіть паркети". Журналісти самі мають дійти до того, що це не новини. Там працюють майже ті самі люди. Не можна їм просто отак мозок узяти і ввімкнути. Там є три чи чотири нових працівники на всю цю величезну контору. Вони приходять, інфікують тих, хто працює "по-совковому". Відразу того не буде. Спочатку змінюються сенси.

 

За півроку, думаю, ви новини не впізнаєте. До нас приходить на канал Осман Пашаєв (відомий журналіст-розслідувач, раніше керував кримськотатарським каналом ATR). Його вигнали з Криму, він думав, що залишиться назавжди в Туреччині. Але повернувся в Україну, щоб працювати на неї. Незабаром він очолить увесь розвиток інформаційного мовлення на суспільному. І почне з цих новин, і підірве це все!

 

Про "Шустер live"

 

31 грудня контракт закінчується, і я його не поновлюватиму. Це ток-шоу не відповідає цінностям суспільного. Крапка! Шустер не є чимось таким, що потребує альтернативи. Ми просто робимо своє, те, що вважаємо більше ток, ніж шоу. Різниця не у візуалізації, а в сенсах і змісті.

 

фото зі сторінки Facebook "Шустер.LIVE"

 

Додамо нові медіа - потоки, які підуть із мережі. Для інтернет-аудиторії це будуть різні канали. Одне й те саме шоу, але з різним контентом. Доточимо той формат, коли Майкл Щур вів ефір чотири (!) години сам. Це було так класно! Його розпитували, що він думає про політику, людей, про те й інше. А Ромко спокійно відповідав. Час від часу коментував те, що писали в ютубі, і навіть співав! Я бачив ці два потоки. І це було неочікувано і класно! Щось таке будемо робити з інтернет-аудиторією. Я ще мрію додати радіо. Як – наразі думаємо. Десь у лютому уже запустимо політичне ток-шоу.

 

Про те, як повернути молодь і зберегти пенсіонерів

 

У нас є дві дитячі програми. За рейтингами вони не спрацьовують. Ранок зайнятий "Ерою", але ранкове шоу маємо робити. Денний слот дуже поганий. Маємо закрити його серіалами, фільмами і програмами, які дивитимуться діти, коли повертаються зі школи. Ми плануємо шоу для підлітків спільно з Бі-бі-сі. Але поки що я карти розкривати не буду, бо проект іще в розробці. Хто хоче – може приходити і робити свої проекти. Але частіше це звучить так: у мене є ідея. І таких мільйон. Робити – нікому. Коли ми 100 проектів бачимо, один знайшли і думаємо: можна робити. Тоді шукаємо спонсора.

 

Молодь залучаємо до ток-шоу. Там є професура, студенти, і коли були дебати, вони ставили запитання, і я гадки не маю, які. Після програми вони робили своє шоу там, поза кулісами, залучали політиків. І потім викладали це в інтернет. Наші дебати розбивали своїми розпитуваннями про політиків. І це вже нові медіа, по–новому працює. Ми будемо продовжувати так робити.

 

 

Якщо ми закриємо "Надвечір’я" (програма для старшого покоління), - я про це не думаю, просто кажу, - то отримаємо ТАКЕ! Ми з вами не думаємо про старшу аудиторію. Як "Надвечір’я" окремо виходило на каналі, так і наші літні люди в країні взагалі живуть окремо. Цей проект живе своїм життям. Проект, який нам здається абсолютним "совком". Я покликав Тамару Володимирівну (багаторічна ведуча програми, - авт) на розмову: чи є теми, які можуть зацікавити і молодь, і старших. Вона сказала: "Ні. Ми не дуже й хочемо". Це для мене була бомба! То в нас не тільки, виявляється, те, що зроблено навмисне - схід і захід, українська і російська мови, а й ще багато тем, які розводять людей. А хто їх буде зводити, як не суспільне?

 

Про серіали

 

Українці не дивляться серіалів про себе. Це статистика. Бізнес не може втрачати гроші на те, що не окупиться. Росіяни також не дивляться про українців серіали, а українці про росіян дивляться. Індійці та турки про себе дивляться серіали аж отак (показує по шию)!

 

Ми закуповуємо більш ніж на сотню тисяч польські серіали. Чого на каналі не буде – це російських. Буде тиждень польського кіно, а потім почнуться серіали один за одним. Кажуть: чого не можна відразу все замінити? Бо це бізнес! Так не є. Кажуть, старі фільми є. Та не є! Це гроші. На один показ і один повтор. Багато серіалів нам просто віддають, і інші країни теж. Самим робити серіали поки що не тягнемо.

 

Зараз був тиждень німецького кіно. Вони дуже добре до нас ставляться, я ціную дуже документалку. Щодо художнього кіно, то корейські класні, але це не наша культура. Проте треба хоча б звернути увагу на це. Будуть індійські, китайські фільми. Можливо, ми будемо робити з ними спільний серіал. Побачимо. Спробуємо запустити тиждень польського кіно без перекладу, але з субтитрами.

 

Про спортивні трансляції

 

Спорт коштує дуже дорого й не завжди окуповується. Є Європейська мовна спілка, EBU, яка об’єднує приблизно шістдесят суспільних мовників Європи. Ми також є членами цієї спілки. Вони страшенно нам допомагають. Євробачення – це їхній формат. І ФІФА чи футбол. EBU бере участь у тендері ФІФА, як і всі інші організації. Якщо вона виграє, пропонує своїм членам: скільки ви можете сплатити? Хтось каже - три мільйони євро, хтось - два. Тоді вона збирає всі ці гроші, рахує і йде на тендер. Минулого року виграла. І ми мали чемпіонат за дуже низьку оплату – 3,2 млн євро. І потім перепродали тут каналу "Україна" права на трансляцію. І окупилось. Зараз за сімнадцять мільйонів, які ми заробили на політичній кампанії, погасили борги по ФІФА. Невдовзі буде біатлон, який не окупиться. Як і Олімпіада в Сочі. Перемовини щодо змагань 2018 року тільки починаються. Поки є гроші – будемо купувати. Маємо ще десять мільйонів боргу перед Euronews за контрактом, який колись уклав Янукович.

 

Про рейтинги

 

Ми маємо бюджет на чотири роки. Маємо показати, що суспільне – це не тільки рейтинги. Там є зміст. А тоді звернемося по абонплату.

 

НТКУ має 167 мільйонів гривень на рік. Не вистачає ні на що: зарплата – 103 млн, 9 млн – будівля, решта – виплати Концерну РРТ. Нам не будуть давати більше. Вони це знають, і ми це знаємо.

 

А щоб робити новий проект, потрібні гроші. Час від часу знаходимо їх спільно. Так було з Дімою Гнапом і Наталею Седлецькою. Майкл Щур знайшов гроші в Канаді. Але фонди хочуть, щоб ті, хто отримує їхній ґрант, робили те, що хочуть вони. Мене це бісить! Я постійно їм кажу, що ми знаємо краще, що нам потрібно.

 

фото зі сторінки Facebook Щура

 

Я знаю, що втрачу рейтинги. І за півроку мені скажуть: ти винен у тому, що канал втратив рейтинги. За Поплавського і Шустера ніхто не буде питати. Головне – втрата рейтингів. Але ми будемо робити програми, які для комерційних каналів є збитковими.

 

Ми маємо давати слухати джаз, блюз, класичну музику. Якщо не будемо цього робити, ніколи в підсумку не отримаємо людей, які слухають і підтримують якісну музику.

 

Література - це точно не те, що буде зараз впливати на людей. Ви чекаєте на диво. А диво, вибачте, - це має бути тупе ток-шоу. Більше шоу, ніж розмов. Коли спокійний, виважений Любко Дереш або Сергій Жадан щось розказуватиме, його не будуть слухати. Країна не відчуває літературу як щось важливе. Але обов'язково плануємо такі проекти, і нам байдуже, будете ви це слухати чи ні. Ви маєте це слухати. Але не відразу. Потім. Поки що дамо вам бульбашки, ви ж їх так любите... (усміхається). Будуть ток-шоу.

 

За рейтингами новини на каналі посідають перше місце, далі – Шустер, четверте-п’яте місця тримає "Фолк music". Це вже не Поплавський, але ще не Моцарт. Десь на п’ятому місці "Надвечір’я". І Ромко (автор і ведучий програми "Утеодин" Майкл Щур, - Авт.) вже десь починає підтягуватися. До нього в людей теж є претензії: чому інтерв’ю не такі гострі? Ну, люди добрі, в нас півроку вся країна на всьому загострена! Ромко не такий, краще, ніж він інтерв’ю ніхто зараз не робить. Як він із дитятком-козаком розмовляв!

 

Ірина Андрейців, Insider

Фото Аліни Смутко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Андрейців, Insider
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13778
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дашуня
3456 дн. тому
Стецько, день укр. Телебачення святкують 16листопада, а не 21. Трепло
Михайло
3460 дн. тому
Зураб. Хто Ви такий, щоб знімати Шустера. Громадське телебачення для громадян України і не вам вирішувати буде Шустер на громадському чи ні. Шустер це геній на телебаченні. Ще ніхто з журналістів не добивався такого рейтингу, як він. Що? Заздрість задавила. НЕ вам, зайді, керувати українським телебаченням.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду