Хто проти Шуфрича, ті не журналісти. Огляд токшоу за 26–30 серпня 2019 року

Хто проти Шуфрича, ті не журналісти. Огляд токшоу за 26–30 серпня 2019 року

2 Вересня 2019
1546
2 Вересня 2019
11:00

Хто проти Шуфрича, ті не журналісти. Огляд токшоу за 26–30 серпня 2019 року

1546
На каналах Медведчука найбільше стурбовані торгівлею з Росією та своєю власною долею. Про що говорили у студіях «112», NewsOne, ZIK та «1+1».
Хто проти Шуфрича, ті не журналісти. Огляд токшоу за 26–30 серпня 2019 року
Хто проти Шуфрича, ті не журналісти. Огляд токшоу за 26–30 серпня 2019 року

На тижні з 26 по 30 серпня в ефір повернулися всі популярні токшоу, крім «Свободи слова» на ICTV. Очікувано говорили здебільшого про старт роботи нового парламенту.

27 серпня. «Пульс», «112 Україна»

На вступну частину до студії завітав лояльний до лідерів «Опозиційної платформи — За життя» політтехнолог Михайло Погребинський. Обговорювали сто днів президентства Володимира Зеленського. На думку гостя, глава держави «начал менять страну», але йому варто «почитать Конституцию». Політтехнолог, давно наближений особисто до Медведчука, помірно критикував Зеленського, зокрема й за позицію щодо Донбасу. Дісталося й очільнику Офісу президента Андрію Богдану за візит до Сен-Тропе на День Незалежності на весілля колег. «Он говорил, что журналисты не нужны. А тут они пригодились», — іронізував політтехнолог, згадуючи, що саме завдяки ЗМІ українці дізналися про інцидент.

Згадав гість і про біографію нового прем’єра Олексія Гончарука. Зокрема, про навчання того в МАУП. «МАУП была центром антисемитских взглядов на Украине», — пригадав давній скандал Погребинський.

Що ж до розподілу сил у новому парламенті (на час виходу програми в ефір — імовірного), політтехнолог розкритикував те, що друга за чисельністю фракція нової ВРУ — «ОПЗЖ» — отримала в підпорядкування тільки один комітет. Також, за словами Погребинського, «золотая акция находится у Игоря Валерьевича» (Коломойського. — Авт.). А от Арсен Аваков, який зрештою таки залишився на посаді міністра внутрішніх справ, «защитит Зеленского от радикалов», — вважає гість ефіру.

У гуртовій частині взяв участь звичний глядачам «112» пул коментаторів: народні депутати 9-го скликання Ради Ірина Верещук («Слуга народу»), Наталя Королевська та Василь Німченко («ОПЗЖ»), Іван Крулько («Батьківщина»), екснародна депутатка Надія Савченко, політкоментатор Олександр Кочетков, економічний експерт Віктор Скаршевський, експерт із енергетики Валентин Землянський, ексміністр транспорту та зв’язку Євген Червоненко. Разом чоловіків і 3 жінки.

 

Зайшлося про роботу нової Верховної Ради. Як і на попередніх ефірах «Пульсу», більшість гостей були лояльними до «ОПЗЖ» або представляли цю політсилу. Тож час від часу критикували нову владу. Честь «Слуги народу» також не вперше на цьому каналі захищала Ірина Верещук.

«Партия Зеленского оказалась страшно жадной до власти», — розповідала депутатка від «ОПЗЖ» Наталя Королевська, коментуючи розподіл комітетів.

«Рабиновича я бачила (у сесійній залі. — Авт.) рідко, а Бойка — ще рідше», — раптом згадала власну каденцію Надія Савченко.

Час від часу в центрі уваги опинявся ексміністр транспорту Євген Червоненко. Як коментуючи політичну ситуацію («Может, президенту начать разговаривать с Россией?»), так і через вживання сексистських висловів на кшталт: «Если хочешь что-то иметь (как и красивую женщину) — купи ее». На випади Червоненка зреагувала Надія Савченко, назвавши вислови гостя «похабними жартами» й наголосивши, що слова експосадовця — сексистські. Суперечка, що спалахнула між Савченко та Червоненком, зрештою призвела до сварки, через яку ексміністр достроково залишив студію «Пульсу».

Конфлікт спалахнув між Іриною Верещук та народним депутатом від «Батьківщини» Іваном Крульком, якому пригадали, що членкиня фракції Олександра Кужель помічена за кнопкодавством.

«Вона лише вставляла картки для реєстрації», — боронив честь політсили Крулько. На що отримав репліку від ведучих, які нагадали, що екснародна депутатка Кужель сама зізнавалася в махінаціях під час голосування.

— Яка кількість ваших депутатів вже продалася? Знаю мінімум двох, яких купили вже у Трускавці, — взялася викривати народних депутатів від «Слуги народу» Надія Савченко.

— Називайте їхні прізвища, — вимагала Ірина Верещук.

— Я їх не запам’ятала, — відповіла Савченко. На захист представників «Слуги народу» став Валентин Землянський, на думку якого питання від Савченко — це політична технологія. Надія на той час студію залишила й відповісти не могла.

Як завжди, красномовним був народний депутат від «ОПЗЖ» Василь Німченко. Спершу він радив новій владі «читать, как писал Ульянов Владимир Ильич», а потому казав, що «президент должен почувствовать аромат духов “Красная Москва”».

— Так мы воюем или торгуем с Россией? — допитувався у представниці «Слуги народу» наприкінці ефіру Валентин Землянський.

— І воюємо, і торгуємо, — відповіла Верещук.

28 серпня, «Український формат», NewsOne

На «сольну» частину проекту завітав постійний гість ефірів NewsOne та «112» Євген Червоненко. Він, зокрема, сказав, що нині для президента «медовый месяц заканчивается».

Згадав ексміністр і про візит Андрія Богдана до Сен-Тропе. «В отличие от Петра, он не прятался», — поділився думкою Червоненко, натякаючи на розслідування журналістів про відпочинок Порошенка на Мальдивах. Хоч і ствердив, що Богдан на такий крок «не имел морального права».

 

У колективній частині до студії прийшли громадський діяч Олександр Скубченко, політкоментатори Ростислав Балабан, Вадим Карасьов і Валентин Гладких, депутат Держдуми РФ 5-го і 6-го скликань Ілля Пономарьов, народні депутати: від «ОПЗЖ» — Василь Німченко й Наталя Королевська, від «Батьківщини» — Вадим Івченко, журналісти Юрій Молчанов, Володимир Кацман та Анастасія Товт. Відеозв’язком до ефіру долучалися заступниця головного редактора видання «Страна.ua» Світлана Крюкова та народні депутати від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк та Олександр Качура. Разом 11 чоловіків та 4 жінки.

Говорили про Верховну Раду 9-го скликання. Як і на «братньому» «112», в ефірі NewsOne на адресу нової влади лунали критичні закиди. Паралельно на великий екран виводили то брифінг тоді ще потенційного спікера Дмитра Разумкова, то «прощальне» відео тоді ще чинного прем’єра Володимира Гройсмана. Згадали й про комітет із питань свободи слова, який зрештою очолив нардеп від «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич.

Что комитет будет делать по NewsOne? — натякала на боротьбу з «утисками» медіа Медведчука журналістка Товт.

— Пользоваться законами, — відповів соратник Шуфрича Німченко.

Журналіст та екскандидат у народні депутати від «ОПЗЖ» Володимир Кацман бідкався, що комітет, відданий політсилі Медведчука, скоротили із семи до п'яти осіб, а його очільника Нестора Шуфрича назвав «сторонником свободы слова».

«Те, кто возмущался кандидатуре Шуфрича — это не журналисты», — запевнив присутніх лояльний до «ОПЗЖ» медійник Юрій Молчанов.

Далі мова знову пішла про начебто «утиски свободи слова» на прикладі каналів Медведчука. На думку Молчанова, «эти каналы (NewsOne і «112». — Авт.) помогли Зеленскому стать президентом». А от заступниця головреда «Страны» Світлана Крюкова, долучившись до ефіру відеозв’язком, сказала, що в питаннях свободи слова «не полагается на помощь депутатов».

Крім того, у студії «Українського формату» згадали про інтерв’ю президента актору серіалу «Слуга народу» Станіславу Боклану, що мало вийти 31 серпня на «1+1». «1+1 раньше был рупором пропаганды Порошенка», — критикував колег невтомний Молчанов.

Ведучий програми Василь Голованов зачитав список потенційних міністрів нового Кабміну, який майже повністю підтвердився під час голосування день потому. «Мы поддерживаем путь экономической независимости», — завершувала ефір депутатка від «ОПЗЖ» Наталя Королевська. Хоча й не пояснила, як із цією тезою в’яжуться польоти до Москви лідерів політсили Бойка та Рабиновича, які виторговували у «Газпрому» знижки на російський газ на випадок, якщо «ОПЗЖ» прийде до влади.

29 серпня, «Право на владу», «1+1»

Після канікул у студії «Плюсів» зібралися медійники: генеральний директор інформагентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко, шеф-редакторка інтернет-видання LB.ua Соня Кошкіна, журналіст Дмитро Гордон, головний редактор сайту «Цензор.нет» Юрій Бутусов, редакторка інтернет-ресурсу Newsroom Тетяна Ніколаєнко, а також перший президент України (1991–1994) Леонід Кравчук. На зв’язок виходили голова фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія, народний депутат від «Голосу» Святослав Вакарчук і від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Разом 7 чоловіків та 2 жінки.

 

Почали обговорення згадкою про День пам’яті захисників України, який запровадив президент Зеленський. Потому перейшли до обговорення стану справ у Верховній Раді 9-го скликання, яка саме проводила перше пленарне засідання.

«Недоторкані депутати більш дисципліновані», — вважає шеф-редакторка «Лівого берега» Соня Кошкіна, коментуючи зняття недоторканості, яке депутати зрештою проголосували в першому читанні цього ж вечора. «Головне, щоб закони писалися до того, як голосувалися», — висловився очільник «Інтерфаксу» Олександр Мартиненко.

У ролі оптимістів виступили журналіст Дмитро Гордон та Леонід Кравчук. Медійник запевнив, що нині ми «показуємо Росії, як робити політику», а в нього самого вперше за тривалий час «є надія». Тоді як політик нахвалював депутатів провладної партії, переконуючи: «Не боюсь кумівства, коли є контроль, у тому числі громадський».

У цей час на відеозв’язок зі студією вийшов лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Він стверджував, що Кабмін формували «за професійним принципом».

Згадали у студії і про «путч Порошенка», про який в особистому листуванні в сесійній залі згадувала народна депутатка від «Слуги народу» Ліза Богуцька. Медійники зійшлися на думці, що тези про підготовку путчу надумані. «Його немає кому робити», — сказав Гордон.

Говорили і про ініціативу президента щодо скорочення кількості народних депутатів до 300 осіб. «Маємо провести перепис населення, щоб знати, яка кількість нардепів реально необхідна», — висловилися Соня Кошкіна. «Я запровадив би двопалатний парламент і 100 депутатів», — ділився думками Гордон.

Телефоном просто із сесійної зали до дискусії долучився член фракції партії «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко, якого присутні здебільшого критикували за промахи попередньої влади та особисто Петра Порошенка.

Що ж до військової політики нового президента, про яку говорили у студії далі, то, на думку Юрія Бутусова, вона майже нічим не відрізняється від кроків, які провадив Петро Порошенко.

Родзинкою ефіру «Права на владу» стало обговорення ролі в українській політиці олігарха Ігоря Коломойського, який, на думку Бутусова, «має вплив на формування інформаційного поля».

«Чи є президент маріонеткою Коломойського, а парламент — під його контролем? У мене дві відповіді “ні”», — ділився баченням Дмитро Гордон. Обговорення постаті власника «1+1» на його каналі завершилося тим, що ведуча Наталя Мосейчук запросила до студії як Коломойського, так і інших українських олігархів.

На завершення ефіру на зв'язок зі студією, хоч і не без технічних проблем, вийшов лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук. Це сталося після ухвалення постанови про часткове зняття недоторканності, яке підтримали 363 народні депутати.

«“Голос” готовий до конструктивної співпраці з новим урядом… Ми надіслали президенту листа щодо змін до Конституції, які передбачають позбавлення мандату та штрафи за прогули, обмеження депутатської каденції двома термінами», — казав Вакарчук.

— Ти, якби був рішучішим, міг сидіти на місці Зеленського… Чи не набридне тобі ця робота і чи не повернешся ти назад до творчості? — розпитував шоумена-депутата Дмитро Гордон.

— Нині моє місце — в парламенті, — відрубав Святослав Вакарчук.

30 серпня, «Народ проти», ZIK

У студії проекту зібралися політкоментатори Олексій Якубін та Михайло Чаплига, журналіст Роман Реведжук, юрист Денис Ярославський, народні депутати й депутатки Олексій Кучеренко й Альона Шкрум («Батьківщина»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Давид Арахамія, Мар’ян Заблоцький і Роксолана Підласа («Слуга народу»), міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш. На зв'язок зі студією виводили сестру полоненого Кремлем Олега Сенцова Наталію Каплан та екснародну депутатку від Блоку Петра Порошенка Ольгу Червакову. Загалом 8 чоловіків та 5 жінок.

 

Резонували у студії традиційно Юрій Михальчишин (який ішов до парламенту самовисуванцем і програв) та Максим Бужанський, який став народним депутатом, балотуючись від «Слуги народу».

На старті програми згадали про ймовірний обмін полоненими між Україною та Росією, який зрештою так і не відбувся. Телефоном сестра Олега Сенцова Наталія Каплан повідомила, що деталей можливого обміну не знає, а її брат має задовільний стан здоров’я, тримається оптимістично та продовжує писати книжку.

Першу пару для дискусії у студії сформували народні депутати Олексій Кучеренко й Давид Арахамія. Зайшлося про новопризначений Кабмін.

«Все (у роботі ВРУ. — Авт.) йде з коліс», — виправдовував поспіх у сесійній залі лідер фракції «Слуга народу», наразившись на репліку опонента, що «нам поки що незрозумілий новий уряд».

Згадали і про повідомлення депутатки від правлячої партії Богуцької про «путч Порошенка». Такі дії однопартійки Арахамія назвав спланованою «спецоперацією» на кшталт «вкидання» у ЗМІ заяви Андрія Богдана про звільнення з посади.

— Чи буде закон «Про опозицію»? — цікавився в Арахамії лояльний до «ОПЗЖ» політкоментатор Якубін.

— Його має робити опозиція, — відповів лідер пропрезидентської фракції.

Тим часом Олена Лукаш взялася маніпулювати тезами про те, що «за последние пять лет Украина стала самой нищей страной… по всем рейтингам», так і не надавши конкретних посилань на дані, якими оперує.

Відповідав Давид Арахамія й на інші запитання гостей:

  • про порушення регламенту депутатами з монобільшості: «Что важнее: скорость или процедура?»;
  • про залишення на посаді очільника МВС Авакова: «Были жесткие дискуссии… но мы не нашли подходящей кандидатуры»;
  • про гральний бізнес, який, за чутками, курує саме Арсен Аваков: «Юрий Луценко — акционер сети подпольных казино». Остання репліка викликала пожвавлення у студії: гості почали вимагати терміново подати заяву до ДБР, що той пообіцяв зробити у вівторок, 3 вересня.

Представник фракції «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, у свою чергу, гостро критикував ідею представників «Слуги народу» впровадити дистанційне голосування.

— Можна лежати на пляжі і тиснути на кнопку? А може, в момент голосування депутату приставили ніж до горла? — цікавився Гончаренко.

— Депутат зможе голосувати, прямуючи на важливу зустріч, — виправдовувався Арахамія.

«Это все (спірні рішення парламенту. — Авт.) — цена избавления от Порошенко», — провадив резонер-депутат Бужанський.

Другу пару спікерів сформували народні депутатки Підласа від «Слуги народу» та Шкрум від «Батьківщини». Згадали про заяву Андрія Богдана про непотрібність ЗМІ для нової влади. «Для нашої фракції ЗМІ потрібні», — запевнила Роксолана Підласа. Коли ж зайшлося про обрання керівницею МОЗ Зоряни Скалецької, яка профільної освіти не має, Роксолана Підласа сказала: «Міністром мав бути Михайло Радуцький. Він має три місяці, щоб підготуватись. Тоді він має стати міністром». Що виглядає дивно в контексті слів самого Радуцького, який заявив про відсутність міністерських амбіцій.

— Чи є у «Слузі народу» пул спікерів, яким дозволено спілкуватись зі ЗМІ? — цікавився політкоментатор Якубін.

— Пул спікерів є у всіх. Але іншим депутатам спілкуватися з журналістами не забороняють, — відповіла Підласа.

Питали в депутаток і про долю телеканалів NewsOne та «112», які входять із ZIKом в один холдинг. На думку Альони Шкрум, будь-які санкції мають впроваджуватися через суд. «СМИ, которые не доносят правды, не нужны», — резонував Бужанський.

Третю пару спікерів сформували нардепи Гончаренко («Європейська солідарність») та Заблоцький («Слуга народу»). Говорили про законотворчі ініціативи нового парламенту. У цьому контексті згадали і призначення голів ДБР та НАБУ за минулої влади. Його Петро Порошенко, на переконання Олени Лукаш, здійснив із порушенням законодавства. Олексій Гончаренко, у свою чергу, іронізував, що для України можна залишити і 95 депутатів, щоб це збіглося з назвою «95 кварталу». Тоді як Олексій Якубін запевнив: навіть 450 народних депутатів замало для великої України.

Згадав Гончаренко і про партію Анатолія Шарія, якого назвав антиукраїнським. На що отримав репліку від Максима Бужанського про те, що проросійськість Шарія ніким не доведена. «Бейте власть жесткой критикой. Но справедливой», — резонував Бужанський, якого самого звинувачували в симпатіях до Януковича та СРСР.

30 серпня, «Ехо України», Прямий канал

У студію проекту Ганапольського прийшли народні депутати від «Голосу» — Ярослав Юрчишин, від «Слуги народу» — Василь Мокан, Ахтем Чийгоз від «Європейської солідарності», ексзаступник МінТОТ Георгій Тука, екснародний депутат Андрій Сенченко, волонтер Мирослав Гай, політкоментатори Валентин Гладких та Ігор Рейтерович, колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов, російський адвокат Марк Фейгін. Разом 11 чоловіків і жодної жінки.

Ішлося про старт роботи Верховної Ради 9-го скликання, обмін полоненими тощо.

30 серпня, «Протистояння», NewsOne

У студії дискутували політкоментатори Михайло Чаплига, Володимир Цибулько, Валентин Гладких, Руслан Бортник, Олександр Солонтай і Валентин Якушик, журналістка Світлана Крюкова, народні депутати й депутатки Олександр Колтунович, Нестор Шуфрич та Ілля Кива («Опозиційна платформа — За життя»), Ірина Верещук, Олександр Качура і Євген Шевченко («Слуга народу»), Вадим Івченко («Батьківщина»), екснародний депутат Сергій Євтушок, представниця «Громадсько-політичної платформи Надії Савченко» Тетяна Проторченко. Разом 13 чоловіків і 3 жінки.

Говорили, як і в ефірах інших токшоу, про перше засідання Верховної Ради 9-го скликання.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1546
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду