«Пульс» і «формат» у ритмі Бойка. Огляд ток-шоу 12–18 листопада 2018 року

«Пульс» і «формат» у ритмі Бойка. Огляд ток-шоу 12–18 листопада 2018 року

26 Листопада 2018
2993
26 Листопада 2018
16:58

«Пульс» і «формат» у ритмі Бойка. Огляд ток-шоу 12–18 листопада 2018 року

2993
Після об’єднання Бойка з Рабиновичем інтереси Фірташа прориваються в ефір каналу Медведчука.
«Пульс» і «формат» у ритмі Бойка. Огляд ток-шоу 12–18 листопада 2018 року
«Пульс» і «формат» у ритмі Бойка. Огляд ток-шоу 12–18 листопада 2018 року

«Гордий, але не з підмоченою репутацією», — сказав позафракційний народний депутат Борислав Береза, відповідаючи на репліку ведучого «Еха України» Матвія Ганапольського. У студії на депутата за декілька хвилин до того необережно розлив склянку води колега по парламенту Олександр Кірш. Решта ток-шоу минули без надзвичайних інцидентів, але традиційно гнули свою лінію: на NewsOne та «112» нещадно критикували владу, на Прямому вчергове ганили Тимошенко, а спробу розглядати тему ефіру з різних боків зробили лише ICTVта «1+1».

12 листопада. «Свобода слова», ICTV

У випуску говорили про так звані вибори на окупованій частині Донецької та Луганської областей. На ефір цього разу завітали: віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко; перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко; екс-міністр оборони Анатолій Гриценко (всі троє виходили до центрального мікрофона); політологи Олег Саакян та Олеся Яхно; Сергій Гармаш з інтернет-видання «Остров»; Ольга Мусафірова з «Нової газети»; лідер партії «Основа» Сергій Тарута; блогер Денис Казанський; учасник війни на Донбасі Олексій Петров.

Автори програми намагалися висвітлити тему різнобічно. Крім того, цього разу програма тривала понад дві години замість звичної години. На ютуб-канал ICTV виклали версію, що містила навіть діалоги у студії під час рекламної паузи.

Коментуючи вибори на окупованих територіях, віце-прем’єр Зубко зі старту перейшов до перемог влади. Згадавши, зокрема, про децентралізацію, яка невдовзі має поширитися й на окуповані території. Не уточнивши, щоправда, яким чином. Згадали й форс-мажорні події у Смілі, Шепетівці та інших містах, пов’язані з відсутністю опалення. Віце-прем’єр переконував: 99,9 % міст нині з теплом, а ситуації, що склалися, — провина місцевої влади.

Далі місце біля центрального мікрофона зайняв екс-міністр оборони, а тепер лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко. Прогнозовано спікер проїхався по нинішній владі.

«Вибори в ОРДЛО — фейк. Але чи прийдешні вибори в Україні не мають з ними схожості? — риторично запитував Гриценко. — Дякую, що запрошуєте мене на ефір. Тоді як інші центральні канали для мене закриті. Це неправильно».

Справді, Гриценку є за що дякувати ICTV: на цьому ж тижні він вигулькував у піар-форматі в новинах каналу, тимчасом як інші, за винятком «1+1», традиційно не згадують про його існування.

Першим перервав порцію критики в бік влади відомий прихильник Петра Порошенка, учасник бойових дій та блогер Олексій Петров, озвучивши вже звичні тези про армію, яка «воювала в капцях, а тепер солдати мають три види берців». Також Петров поцікавився у Гриценка, чому той, як професійний військовий, не був на фронті. «Ви в штабі Порошенка працюєте?» — огризнувся лідер «Громадянської позиції».

Далі Гриценко відбивав атаку першої заступниці голови ВРУ Ірини Геращенко, яка маніпулятивно заявила, що хамська поведінка політиків наближає нас до рівня діячів ОРДЛО. Пані Ірина пішла далі блогера Петрова і прямо звинуватила Гриценка в дезертирстві, хоча до війська його мобілізувати й не намагалися. «Ви служите вірно», — у своєму стилі відповів екс-міністр оборони. Свого часу він досить докладно пояснював, чому не зголосився до війська під час активної фази бойових дій на Донбасі.

Третьою хвилею критики в бік Анатолія Гриценка (якого автори проекту, схоже, й покликали для підвищення градусу розмови) стали слова представниці президентського пулу політологів Олесі Яхно. Яка запитала екс-урядовця, що саме він критикує: «рух України в НАТО, євроінтеграцію» тощо? Озвучивши таким чином стандартні провладні тези про стрімкий розвиток України.

Потому біля мікрофона стала Ірина Геращенко, й розмова знову повернулася в русло самовихваляння. Почалося з відвертого пересмикування.

– Чого хоче Путін виборами в ОРДЛО? — запитав гостю ведучий «Свободи слова» Вадим Карп’як.

– Він має на меті легітимізацію псевдореспублік, — відповіла Геращенко. — Але і у нас зараз є кандидати, які рвуть на собі вишиванки. Але вибір буде між балаболами та тими, хто паше.

Наголосила гостя й на тому, що вибори в Україні будуть «вільними».

Найбільш показовим діалогом випуску стало коротке спілкування Дениса Казанського та Ірини Геращенко.

«У тристоронній контактній групі — кум Путіна Медведчук, — нагадав блогер. — Але навіщо він там, якщо ми понад рік навіть полонених не звільняємо?» Почувши питання, заступниця голови ВРУ відверто знітилася і, потупивши очі, відповіла: «Маємо витягувати наших людей». Так і не давши конкретної відповіді на поставлене запитання.

Нейтральну позицію намагався зайняти наступний спікер — екс-очільник Донеччини та потенційний кандидат у Президенти Сергій Тарута. Проте, коментуючи відмову Путіна йти на діалог із чинною владою, гість висловився, що все — через низький рейтинг нашої влади. «У Трампа теж низький рейтинг, але Путін хоче з ним зустрічатися», — пересмикнув ведучий.

Сергій Тарута, у свою чергу, не уник відвертого популізму. Заявивши, що державною мовою в Україні має бути українська, а от «офіційними — російська та англійська». Були й традиційні заклики до миру, які можна побачити на білбордах партії «Основа».

Не обійшлося й без пересмикувань інших гостей студії. Зокрема, представник видання «Остров» Сергій Гармаш поскаржився, що закон про мову ускладнює його життя як «русскоязычного украинца». А на закінчення розмови ветеран війни Петров вкотре, як молитву, промовив слова про «всім забезпечену українську армію».

13 листопада. «Пульс», «112 Україна»

До студії «112» прийшли: представник новоствореної «Опозиційної платформи “За життя”» та потенційний кандидат у Президенти Юрій Бойко; народні депутати від «За життя» — Василь Німченко, «Опоблоку» — Наталя Королевська, БПП — Оксана Продан, від «Батьківщини» — Олексій Рябчин; заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак; екс-міністр праці та соцполітики Василь Надрага; колишній очільник Донецької ВЦА Павло Жебрівський; телеведучий Андрій Пальчевський; економічний експерт Борис Кушнірук; політкоментатори Олександра Решмеділова, Вадим Карасьов, Сергій Таран, Олеся Яхно та Руслан Бортник. Почали з анонсу обговорення проблем із теплом в окремих містах України.

Проте «зігріти» глядачів автори «Пульсу» вирішили… розмовами про новостворену опозиційну платформу «За життя», кандидатом від якої на президентських виборах має стати екс-опоблоківець Юрій Бойко. Дотепер Бойко не сходив із ефірів «Інтера», але не був типовим гостем ток-шоу «112 Україна». Об’єднання змінило все.

При цьому на старті ефіру компанію йому склав… лише колега по платформі Василь Німченко. Кільканадцять хвилин двоє політиків були єдиними гостями ефіру, що дуже схоже на спланований хід, аби ніхто не завадив спікерам піаритися.

Трохи згодом до студії прийшли політкоментатори Руслан Бортник та Олександра Решмеділова. В цей час чинну владу на телефонному включені критикував очільник Сміли Олексій Цибко. Нарікаючи, що саме високопосадовці винні у проблемах з опаленням у райцентрі. Опонувати критиці було нікому: у студії не було жодного представника влади.

Далі — більше: відвертому піару опозиційних сил в ефірі «Пульсу» почали підспівувати навіть ведучі проекту. Зокрема, Анна Степанець, яка запитала в Бойка, чи може питання опалення стати об’єднавчим для опозиції.

Тим часом Юрій Бойко, за відсутності опонентів у перші півгодини випуску, почав тезово переповідати програму платформи «За життя». Наче дійство відбувалося на зборах партактиву, а не в ефірі ток-шоу відомого телеканалу.

Свій внесок у маніпуляційну скарбничку випуску внесла й представниця «Опоблоку» та екс-міністр соцполітики Наталя Королевська, завівши традиційну пісню про мир та підкріпивши її критикою влади.

Вміло підливав оливи у вогонь і політкоментатор та учасник установчої конференції «Опоблоку» 2014 року Вадим Карасьов, безапеляційно заявивши, що «власть не слышит восток Украины». «Наша коаліція, об’єднавшись, зможе зупинити війну»— не соромився відверто популістських гасел Юрій Бойко.

З уст соратника Бойка Василя Німченка полетіли заздалегідь заготовані тези «русского мира». «Зайшов до нас демон — націоналізм, — лякав глядачів народний депутат. — А закон про мову — це загроза слов’янам». «Десять лет назад нас не разъединял язык», — вторила Німченку Королевська. «Власть нас учит только ссориться», — не відставала політкоментаторка Олександра Решмеділова.

Бенефіс проросійських політиків перервався лише через півтори години прямого ефіру, коли у студії з’явилися економіст Борис Кушнірук та народна депутатка від БПП Оксана Продан.

Потому ведучі й гості перейшли до обговорення теми вартості газу, традиційно розділившись на критиків і тих, хто дії Кабміну схвалює цілковито.

Представник «Батьківщини» Олексій Рябчин, як легко було здогадатися, згадав про газ власного видобутку, який непогано було би продавати громадянам за собівартістю, а економіст Борис Кушнірук укотре постав в амплуа відбілювача владної честі, раз-по-раз повторюючи тези про «високі борги перед МВФ від попередників» та важливість ринкової ціни на газ.

На це своєрідно відреагувала ведуча Анна Степанець, звертаючись до гостей: «Кушнірук говорить, що всі — популісти». «Без слома олигархической системы нам нехрен ловить», — втрутився в розмову телеведучий Андрій Пальчевський.

Несподіваною була позиція депутатки від БПП Оксани Продан, яка аж ніяк не озвучувала позицію влади, а, навпаки, критикувала «Нафтогаз» за проблеми з опаленням, що виникли в окремих містах. Втім, це не так дивує, якщо знати, як часто пані Оксана з’являється в ефірі каналу «Інтер», який веде власну, вигідну Дмитрові Фірташу, війну проти «Нафтогазу».

Завершили ефір обговоренням виборів в ОРДЛО та зустріччю лідерів держав у Парижі. На бліц-опитуванні ведучих, що ж робити з виборами на окупованих територіях, Василь Німченко вчергове видав репліки немовби з кремлівських методичок. «Там дійсно були вибори, — сказав опозиційний нардеп. — І там теж люди». «Ви працюєте на російську пропаганду, — не втерпів екс-очільник Донеччини Павло Жебрівський. — Ганьба».

Перцю в дискусію підсипав телеведучий Пальчевський, коментуючи дії на світовій арені Володимира Путіна. «Путин — стареющий альфа-самец, — сказав 57-річний телевізійник. — Я сам — стареющий альфа-самец, и я его понимаю».

15 листопада. «Право на владу», «1+1»

Випуск цього разу мав назву «Діагноз: зима». Ішлося про проблеми з опаленням у згаданих на багатьох каналах невеликих українських містах.

До студії завітали: позафракційний нардеп Віктор Кривенко; очільники Житомира — Сергій Сухомлин та Шепетівки — Михайло Голодюк; заступник голови Київської міської державної адміністрації Дмитро Пантелеєв; лідер партії «5.10» Геннадій Балашов; директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак; керманич «Київавтодору» Олександр Густєлєв; екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков. Незмінним представником «Укропу» в ефірі цього разу став керівник фракції політсили у Криворізькій міськраді Микола Колесник.

Автори програми супроводжували ефір інфографіками, зокрема ілюстрували, які міста залишилися без опалення. А на бліц-питання ведучої Наталі Мосейчук, хто винен у ситуації, найбільш популістично відповів Геннадій Балашов: «За все отвечает бедность!»

Першим до центрального мікрофону запросили топ-спікера тижня — віце-прем’єра Геннадія Зубка. Проте тут, на відміну від «Свободи слова» на ICTV, звітувати про перемоги посадовцеві відверто заважала ведуча. Завершилося короткою суперечкою, під час якої Зубко та Мосейчук обмінялися спробами заспокоїти одне одного. Потому віце-прем’єр змушений був парирувати доречну критику співведучого проекту Сергія Іванова.

– В листопаді 2017-го ви говорили, що винних у проблемах з опаленням покарають через Генпрокуратуру, — нагадав обіцянку посадовця Іванов. — Їх покарали?

– Я не маю повноважень це контролювати, — намагався виправдатися Зубко.

– Але ж я знаю, що роблять правоохоронці, коли відповідний запит подає цілий віце-прем’єр, — не відступав ведучий, який колись був прокурором. — Правоохоронці тоді риють землю носом.

– Справи порушені, — задкував урядовець. — Але моє завдання — не покарання, а наведення порядку.

Геннадій Зубко звинувачував у комунальних негараздах винятково очільників міст. Тоді як міський голова Сміли, вийшовши на телефонний зв'язок, слів у бік урядовця не добирав.

«Ви просто брехун», — відрубав Олексій Ципко, нарікаючи на те, що тепло не подали через борги фірми-прокладки, яка продає газ на місцевому рівні, перед НАК «Нафтогаз».

Наступний міський голова, що вийшов на прямий зв'язок зі студією, — мер Львова Андрій Садовий, — скористався ефіром на популярному каналі для самопіару. «Навіщо принижувати людей? — супив брови Садовий. — У нас Нацкомісія з регулювання енергетики — це одна планета, а Кабмін — інша».

Потому два спікери вступили в маніпулятивний діалог.

– Ви живете на мої податки, — дорікнув Зубку керманич Львова.

– Це ви живете на податки львів’ян, — відбивався віце-прем’єр.

Далі черга дивувати красномовством перейшла до лідера «5.10» Геннадія Балашова. Той був невблаганний у критиці. «Левочкин, Фирташ, Порошенко, Гройсман занимаются воровством и делят Украину», — говорив Балашов, отримавши на ці слова 100 % підтримку глядачів у студії. Щоправда, на питання ведучої, чому ті цілковито підтримали слова політика, присутні відповісти не змогли.

Директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, у свою чергу, вдався до переходу на особистості. «Він ремонт у власній квартирі не зробив, а містом керує», — метав гість критичні стріли у бік очільника Сміли Олексія Ципка.

Дискусію викликала й позиція Президента Порошенка, який дав особисте розпорядження пустити в проблемних містах газ для налагодження теплопостачання. «Не справа президента крутити вентилі, — відповідав на репліки зі студії Сергій Іванов. — Але як стрічки перерізати, то він з’являється. Дивна вибірковість».

Цікавий епізод мав місце й тоді, коли слово взяв очільник Житомира Сергій Сухомлин. Він одразу почав говорити російською. Але почув репліку народного депутата Кривенка: «Ви ж посадова особа» — й одразу перейшов на державну.

Траплялися в ефірі «Права на владу» і приклади недостатньої підготовки ведучих. Під час прямого зв’язку з мером Трускавця Наталя Мосейчук поцікавилась у посадовця, як вони повністю відмовилися від газу та перейшли на електроенергію. На що Андрій Кульчинський поправив ведучу: «У нас тільки тисяча помешкань опалюється електрикою, а решта сім тисяч — газом».

Невпевнено виглядала Наталя Мосейчук і в діалозі з керівником «Київавтодору» Олександром Густєлєвим. Бо на докір, чому його підлеглі на одній із вулиць клали асфальт у сніг, гендиректор підприємства відповів, що показані на відео дії виконувала приватна фірма на території АЗС. «А є ж іще Південний міст (у Києві. — Авт.) — пам’ятник корупціонерам!» — не відступала ведуча. Почувши на це, що споруда зношується через надщільний потік транспорту.

Завершили програму незрозумілим (відносно до теми ефіру) включенням адвокатки екс-очільника ДФС Мирослава Продана, який нині перебуває за кордоном.

– Звідки у вашого клієнта вілли у Бодрумі? — запитала ведуча «Права на владу».

– Жодних вілл у нього немає, — без вагань відповіла адвокатка. Запевнивши, що посадовець нікуди не тікав і повернеться до України після того, як його прооперують.

16 листопада. «Український формат», NewsOne

Переглядаючи підсумковий випуск ток-шоу, можна було б запідозрити себе в тому, що переживаєш дежавю. Адже до студії прийшли чимало тих, хто три дні тому був на «Пульсі» в ефірі «112». На NewsOne цього вечора завітали: народний депутат Василь Німченко; політкоментатори Руслан Бортник та Олександра Решмедилова; політолог-міжнародник Володимир Воля; екс-депутат Борис Беспалий; соратник Німченка — народний депутат Нестор Шуфрич.

Зауважмо, що представників «Опоблоку», які не підтримали об’єднання Бойка з Рабиновичем і залишилися відданими Ахметову, в ефір не покликали.

Обговорювати взялися… те ж таки формування платформи «За життя», що три дні тому стало центральною темою ефіру на «112» телеканалі. Збіг? Не думаю.

Дух маніпуляцій та підігравання опозиційним силам ширився з усіх боків студії. Наприклад, на початку у глядачів запитали, підтримають вони на виборах кандидата від влади чи від опозиції? У підсумку голоси дуже прогнозовано розділилися у пропорції 2 % до 98 % на користь опозиціонерів.

Представники «За життя» вирішили не втрачати дорогоцінних хвилин і відразу почали мітити у власну проросійську аудиторію. «Рабинович (знімаючи кандидатуру з президентської гонки, що офіційно не стартувала. — Авт.) сказал мне: Нестор, ты — православный!, — розпочав Шуфрич, коментуючи відмову Рабиновича від президентських перегонів. — Первый раз в истории Украины (та невже — Авт.) вижу, чтобы кто-то так поступил».

Як і в ефірі «112» три дні тому, підтримувати соратника взявся Василь Німченко. Аналогічними з виступом на «Пульсі» тезами, милими для вуха проросійського електорату. «Нас розривають націоналістичні питання, збройне протистояння, — завів стару пісню народний депутат. — Там (на окупованих територіях. — Авт.) терористи? Там — наші люди!»

Трохи логіки в дискусію вніс екс-нардеп Борис Беспалий. «Чого він (Рабинович. — Авт.) знявся, як ще й кампанія офіційно не стартувала? — доречно зауважив Безпалий. — Я так само міг знятись з Олімпійських ігор». Та Нестора Шуфрича було вже не спинити. «У другий тур однозначно проходить Бойко», — без докорів сумління агітував за нового колегу представник платформи «За життя». Про те, що частина «Опоблоку» не підтримала об’єднання й залишилася відданою Рінату Ахметову, а також, імовірно, висуватиме свого опозиційного кандидата, в ефірі сором’язливо мовчали.

Як козир із рукава, ведучі дістали цитату Віктора Медведчука, яку показали на великому студійному екрані. «Сформулювавши стратегічні завдання, ми від слів перейшли до діла, і довели, що там, де мова йде про порятунок народу від тарифного геноциду, боргової кабали, політики «хижацького націоналізму», немає місця амбіціям і політичному егоїзму», — йшлося у прямій мові.

Тим часом гості студії не припинили підігравати представникам платформи «За життя». Зокрема, політолог-міжнародник Володимир Воля сказав, що в Бойка рейтинг «значно вищий, ніж у Рабиновича». «Для цієї команди така подія — це як Клінтон проти Обами, — знову намагався «остудити запал» опозиціонерів Борис Безпалий. — Хоча насправді це не так».

«Люди бояться, що у них заберуть церкву», — тим часом продовжив маніпулювати Василь Німченко.

«Каждое его слово — как приговор», — нахвалював колегу Шуфрич. Аудиторія NewsOne, звикла до того, що найкращим кандидатом називали Рабиновича, причому ті самі люди, ймовірно, спостерігала за всім цим здивовано.

Далі у студії обговорили тему проблем з опаленням в окремих містах. Цього разу глядачів запитали: міста мерзнуть через борги населення чи нефахову роботу місцевої влади? Чомусь не згадавши у формулюванні відповідальності влади центральної. Хоча саме її здебільшого критикують в ефірі NewsOne. У підсумку глядачі віддали 99 % голосів за 2-й варіант.

Далі знову виступав Нестор Шуфрич.

Ситуация в Смеле — очередная «фишка» избирательной кампании Президента, — сказав політик.

– В усьому винен Порошенко, — тепер уже підігрував опозиціонерам Борис Беспалий.

– Гроші від енергоносіїв пішли в офшори, — додав Бортник.

Підсумував блок політолог Воля, сказавши, що «високі зарплати посадовців — це непатріотично

Третьою темою «Українського формату» від 16 листопада стала ситуація з ДТП. У тому числі пов’язаними з тим, що чимало українців виїхали у снігопад на літній гумі. У сюжеті автори згадали про ДТП за участі військових, а також п’яного посадовця з прокуратури. Також на екран вивели статистику дорожніх пригод по Європі. Схоже, сумну тему залишили на кінець ефіру, щоб залишити у глядачів відчуття невиправного песимізму. І бажання щось змінити. Наприклад, чинну владу. «Собралась бы эта власть в Hyperloop и улетела куда-то», — фантазував Нестор Шуфрич. «Главное — людей обокрасть, а потом еще и обвинить их, что они не сменили резину», — коментував він далі слова міністра інфраструктури Омеляна про численні ДТП через виїзд українців на літній гумі. Ведучий нічого не протиставив такій відвертій маніпуляції.

16 листопада. «Ехо України», Прямий канал

У студії цього разу були народні депутати Євген Рибчинський (група «Воля народу»), Борислав Береза (позафракційний), Олена Сотник («Самопоміч»), Олександр Черненко (БПП), Олександр Кірш («Народний фронт»), Ганна Гопко (позафракційна) та Володимир Ар’єв (БПП), який долучився пізніше; заступник міністра тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак; письменник Володимир Яворівський та голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. Позаду традиційно сиділа група запрошених експертів, яким час від часу надавали слово.

Спершу ведучий Матвій Ганапольський анонсував новий формат: наступний випуск «Еха України» мав вийти не традиційним блоком на 3,5 години, а двома частинами по дві години. «Ми благали прийти представників “Опоблоку” та “Батьківщини”, але вони не прийшли», — додав ведучий.

Першою темою редактори програми обрали політичну рекламу до прийдешніх президентських виборів. У сюжеті, що передував дискусії, іронізували про обіцянку Іллі Киви назавжди прибрати сніг, а також традиційно пройшлися по Юлії Тимошенко. Хоча й доречно нагадавши в кінці матеріалу, що саме лідерка «Батьківщини» витратила найбільше коштів на агітаційні матеріали.

«Нічого дивного, просто одна кандидатка запустила цей марафон раніше, — зазначила представниця «Самопомочі» Олена Сотник, натякаючи на Тимошенко. — Маючи стратегію витрачання ресурсів інших кандидатів раніше, ніж почнеться сама кампанія. І їй це непогано вдається».

Природно, на цьому тема ЮВТ тільки набрала обертів. Бо ведучий звернув увагу на неправдиві обіцянки політиків. «Будемо питати з політиків, — розпочав Ганапольський. — Як почне Порошенко, запитаємо і з нього, а поки з Тимошенко: якщо вона не зменшить ціну газу вдвічі, то мені писати “на деревню дедушке”?»

При цьому про безліч невиконаних обіцянок Петра Порошенка за часів кампанії-2014 чи інших кандидатів ведучий скромно змовчав. «60 % людей не готові голосувати за тих, хто зараз є», — наголосив Євген Рибчинський, не сказавши, звідки взяв таку статистику. «Дай Бог, щоб вся країна працювала, як бізнес Зеленського», — зауважив Матвій Ганапольський, коли обговорення зайшло про відомого шоумена та потенційного кандидата у президенти.

Пікантності ефіру додало те, що ведучий, випадково чи заплановано, впустив на підлогу склянку води. А потім повернувся у студію зі шваброю в руках, прибравши за собою.

Тим часом в ефірі вдався до маніпуляцій представник БПП Володимир Ар’єв. Народний депутат, за стандартною «програмою» провладних політиків, згадав про «ринкові» ціни на газ («Буде вдвічі менше — гривня стрімко впаде»). А також наголосив, що двічі обирався до ВРУ, не встановивши жодного борду. Хоча й не уточнив, що на момент виборів вже був упізнаваною медійною персоною.

Темою № 2 стали стосунки між Україною та Угорщиною та небажання Володимира Путіна йти на контакт із чинною владою.

Присутнім показали сюжет про недружні заяви прем’єра Угорщини Віктора Орбана, вкрай схожі на риторику Путіна. У глядачів та гостей студії при цьому запитали, якою має бути відповідь України: м’якою чи жорсткою? Ніяк не конкретизувавши жоден із пунктів. Переважна більшість обрала другий варіант.

Обговорювати взялися також слова Віктора Орбана про те, що вони вже ведуть перемовини з кимось із кандидатів в Україні. Щоправда, прямо звинуватити в таких відносинах Тимошенко чи будь-кого іншого ані ведучий, ані жоден із гостей не наважився.

Потім мова зайшла про зрив опалювального сезону в окремих містах. До студії тим часом прийшли політолог Валентин Гладких та політкоментатор Тарас Чорновіл. Для цих людей винесли додаткові крісла. Перенесенням меблів займався й сам ведучий, знову додавши динаміки у «сидячий» формат ток-шоу.

– У нас немає такого, як на NewsOne: вони питають «Влада погана?» — і всі «Звісно, погана!». І такого не буде, — кинув репліку ведучий.

– Каже Ганапольський, який працював на NewsOne, — підколов його Борислав Береза.

– Це був інший NewsOne — на ньому я працював! — ображено парирував Ганапольський.

А далі — знову про Тимошенко.

– Покажіть допис, де Юлія Тимошенко загрожує вивести людей під Адміністрацію Президента, — просив режисерів Ганапольський. Після появи на екрані допису лідерки «Батьківщини» у студії пішла палка дискусія на тему «Хто винен у ситуаціях в Смілі та інших містах?».

Розвиваючи тему, Гнапольський попросив також показати оприлюднений палким прихильником чинної влади Павлом Нуссом лист, начебто підписаний першим заступником голови «Батьківщини» Іваном Кириленком у 2016 році. У ньому — заклик, щоби представники осередків партії вжили заходів зі зриву опалювального сезону для дискредитації влади. Режисери трансляції так вивели аркуш на екран, що на ньому не було видно, чи є там підпис. Потім дали пряму мову лідера фракції БПП Артура Герасимова, який сказав, що ситуацію обговорять на фракції. «Це брєд, ні підпису, нічого взагалі!» — не стримався позафракційний Борислав Береза.

Згодом Береза опинився в центрі уваги вже з іншої причини: його колега по парламенту Олександр Кірш, полемізуючи, махнув правицею, розливши воду на сусіда. Матвій Ганапольський тут же приніс для «підмоченого» гостя нове крісло.

Останньою темою «Еха України» було рішення Польської православної церкви підтримати УПЦ МП у протистоянні процесу надання українській церкві автокефалії та невдала зустріч Порошенка зі священниками церкви Московського патріархату, а також розрив стосунків між РПЦ та Константинополем.

Хід редакторів — завершити на позитиві відносно нинішньої влади — цілковито вдався: присутні схвалили політику Петра Порошенка відносно автокефалії УПЦ.

– З підмоченою репутацією, але гордий, — кинув Матвій Ганапольський услід Бориславу Березі, який полишав студію наприкінці ефіру.

– І гордий, і з не підмоченою репутацією, — парирував нардеп.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2993
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду