Як влада намагається зберегти обличчя

Як влада намагається зберегти обличчя

31 Січня 2014
2181
31 Січня 2014
00:00

Як влада намагається зберегти обличчя

2181
Команда президента, висуваючи на переговорах заздалегідь неприйнятні умови, спрямовані на знищення точок опору протестувальників, та відмовляючись давати чіткі гарантії припинення терору, намагається досягти кількох цілей... Водночас  опозиція не докладає достатніх зусиль, щоб подавати альтернативну інформацію, яка стосується інтересів усіх громадян.  Огляд маніпулятивних технологій у суспільно-політичних ток-шоу за 27 січня 2014 р.
Як влада намагається зберегти обличчя
Як влада намагається зберегти обличчя

Події під час позачергової сесії Верховної Ради показали, що в реалізації силового сценарію «зачистки» Майдану та всієї країни команда Януковича взяла вимушену паузу. Зараз, по гарячих слідах важко сказати, що найбільше посприяло такому рішенню: погрози США та ЄС запровадити санкції в разі ескалації насильства, «заколот» олігархів, не готових разом з рештою громадян стати заручниками «силовиків» Януковича та данниками Путіна, рішучість людей на Майдані, несподівано сильні морози тощо.

Проте нові господарі Банкової, зробивши крок назад, очевидно прагнуть зробити два кроки вперед. Висуваючи на переговорах заздалегідь неприйнятні умови, спрямовані на знищення точок опору протестувальників, та відмовляючись давати чіткі гарантії припинення терору, команда Президента намагається досягти кількох цілей. По-перше, спробувати вкотре розколоти опозицію. По-друге, продемонструвати Заходу свою «добру волю» та «поступки на вимогу протестів». По-третє, запевнити свого головного кредитора Володимира Путіна у незмінності всіх взятих зобов’язань.

Не менш важливе значення має конструювання позірно «миротворчого» іміджу Януковича для широкого загалу потенційних виборців. Адже соціологічні дослідження (тут і тут), хай навіть фінансовані «Заходом», свідчать про те, що електоральна база режиму тане на очах. І це дані, зібрані ще до кривавого протистояння на Грушевського, транслювання відео про катування, застосовані беркутівцями, та відомостей про викрадення активістів та знущання над ними.

Отже, владі потрібно зберегти обличчя і перекласти всю відповідальність за насильство на опозицію. Для цього поширюється кілька тез:

-          опозиція не контролює і не представляє Майдан;

-          влада першою пропонує компромісні рішення, але опозиція не готова до змістовних переговорів;

-          опозиція своїми безвідповідальними діями провокує загострення конфлікту та розкол країни.

Ці меседжі представники Партії регіонів, КПУ та лояльні експерти підкріплюють перекрученими фактами, безпідставними твердженнями.

Зокрема, 27 січня на «Свободі слова» Андрія Куликова, канал ICTV. Показовим також є технологічний підхід до вибору спікерів від влади. Меседжі Банкової або вигідні Банковій оприлюднювали цього разу на ток-шоу жінки – Лариса Скорик, Яніна Соколовська, Ірина Тиран, Анна Герман. Можемо припустити, що такий склад було запропоновано навмисно: по-перше, як це вже траплялося раніше, жінки-опоненти в суперечці можуть собі дозволити відверті маніпуляції, персональні атаки та приниження опонентів, які у свою чергу змушені реагувати обережно, щоб не бути звинуваченими і не виглядати «невихованими», «брутальними мужиками». По-друге, жінки більш органічно виглядають як «прихильниці миру». Особливо пафосно цю роль виконує Анна Герман, яка не цурається підміняти позицію своєї партії, своєю власною позицією.

«Свобода слова», ICTV, 27.01.2014

1. Яніна Соколовська, Ірина Тиран, Лариса Скорик та комуніст Спірідон Кілінкаров з допомогою безпідставних, неаргументованих тверджень атакують опозицію. В суперечці з Аваковим Скорик замість аргументів швидко переходить до приниження опонента:

Яніна СОКОЛОВСЬКА, Інтернет-видання "Известия в Украине": "Оппозиция не в состоянии преодолеть раскол в обществе хотя бы потому, что она не контролирует протестующих. Я думаю, что до тех пор, пока общество не назовет само своих лидеров, шансов на преодоление кризиса нет, и парламент справиться с ним не в состоянии, потому что те люди, которые называют себя сейчас народными избранниками, хотя бы от оппозиционной части, ведут себя не как народные избранники".

Ірина ТИРАН, Інтернет-видання "Політарена": "Есть у революции начало, нет у революции конца". Я сподіваюсь, що ці слова все-таки не будуть проекцією на теперішню ситуацію в Україні, і хочу вірити, при всьому скептицизмі, що все-таки політикам вдасться завтра домовитися. Але, з іншої сторони, чи матимуть ці домовленості в принципі сенс? Адже, як ми бачимо з останніх подій, лідери парламентської опозиції взагалі втратили будь-який вплив на радикальну частину Майдану. То тоді з ким домовлятися? З "Правим сектором", "Спільною справою"? Але, знову ж таки, чи є сенс з ними домовлятися, якщо та ж сама опозиція називає їх провокаторами? Питання залишається відкритим".

…Яніна СОКОЛОВСЬКА, Інтернет-видання "Известия в Украине": "Исходя из того, что происходит, оппозиция – совсем не представитель народа. Она – человек, который бежит за уходящим паровозом. Пытается впрыгнуть и руководить кочегаром при этом, ничего особо при этом не делая. И, собственно, вот эти четыре требования, они уже есть в предложениях, которые высказал Виктор Янукович. И когда Арсений Яценюк даже заикнуться попытался Майдану о том, что он может стать премьером, я так помню, его освистали. И если вы требуете отставки правительства, то что вы можете предложит взамен, если народ совершенно не хочет того, чтобы Арсений Петрович и Кличко входили в правительство?"

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Вы знаете, я несколько раз услышал здесь эти слова, и вы как мантру повторяет одно и то же: "Оппозиция не представляет народ, оппозиция не представляет никого".

Яніна СОКОЛОВСЬКА, Інтернет-видання "Известия в Украине": "Оппозиция не представляет народ".

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Это ваша мантра, а реальная ситуация другая".

Яніна СОКОЛОВСЬКА, Інтернет-видання "Известия в Украине": "На Майдане о ней знают, или это ваше мнение?"

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Украинский народ вышел на улицу, мы имеем майданы, мы имеем ситуацию, где люди возмущены. И мы имеем голос этих майданов".

Яніна СОКОЛОВСЬКА, Інтернет-видання "Известия в Украине": "Но это не голос оппозиции".

…Андрій КУЛИКОВ, ведучий: Лариса Скорик.

Лариса СКОРИК, професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури: "Я хотіла би запитати вас таку річ… Коли ви кажете, що опозиція – це народ, той народ, який вийшов на вулиці і так далі, то я хочу запитати: той народ, який проявив себе, пардон, бо народом це важко назвати… Значить, який проявив себе на Грушевського і на захопленні Міністерства юстиції, це все робилось з благословення опозиції? Наскільки я знаю, щось воно не сходиться".

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Ну, знаете, мы, наверно, живем в разных странах: ваш народ – это тот народ, кто раздевает людей догола, обливает их водой и ножом ковыряет в человеке, это ваш народ, мой народ другой".

Лариса СКОРИК, професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури: "Пане Аваков, який ваш народ, ми дуже добре знаємо з вашого харківського минулого, так що не треба про це говорити. Давайте, не несіть дурниці…"

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Це ваша справа".

Лариса СКОРИК, професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури: "Не говоріть так абсолютно аполітично".

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Це ваша справа, пані Скорик. Будь ласка. Будь ласка, говоріть, що хотіть. У мене інший народ, ніж у вас".

Лариса СКОРИК, професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури: "Хотіть. Не хотіть. Знаєте, треба спочатку хоч вміти культурно говорити, а потім братись до вирішення справ всенародних".

Спірідон КІЛІНКАРОВ, народний депутат, фракція КПУ: "Наверное, могут. При одном условии – если завтра оппозиция не будет говорить языком ультиматумов, и не будет воспринимать исключительно как согласие на все требования оппозиции это как компромисс. Ну знаете, компромисс – это уступки с обоих сторон. Это такое встречное движение. Вот сегодня мы услышали о том, что требует оппозиция, но мы не услышали ответа на вопрос, а гарантируют ли они в случае договоренности освобождения всех административных зданий? Могут ли они это сделать в принципе? Гарантируют ли они освобождения всех проездных путей в центре Киева? И вообще в принципе, они в состоянии управлять тем процессом, который сегодня происходит на Майдане? Я очень сомневаюсь в этом. Честно скажу, я очень сомневаюсь в этом.

1а. Тільки єдиний раз Ірина Тиран аргументувала свій закид про не підконтрольність Майдану опозиції, наводячи приклад захоплення будинку Мінюсту активістами «Спільної справи». При цьому вона зробила неприпустиме надузагальнення щодо неконтрольованості Майдану взагалі, використовуючи негативний шаблон «радикальні сили Майдану»:

Ірина ТИРАН, Інтернет-видання "Політарена": "Дивіться, от ви кажете, що опозиція повністю є голосом народу. Але, скажімо, ситуацію з захопленням Мінюсту організацією "Спільна справа", опозиція назвала це провокацією і сказала, що не має до цього ніякого відношення. Тобто ви берете на себе відповідальність про те, що ви домовляєтеся з владою, але елементарно радикальні сили на Майдані вас не слухають. Навіть оцей приклад взяти".

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Вы знаете, вчера Андрей Портнов, представляя президента страны, сказал, что во всей стране мы теперь, так как мы сели за стол переговоров, начнем выпускать задержанных людей, и после этого мы имеем в Днепропетровске, в Запорожье и в Черкассах абсолютно безобразный зверский разгон людей. В Черкассах 58 задержанных, в маленьких Черкассах, во всем Киеве – 120. 17 человек задержаны в Запорожье, 14 – в Днепропетровске".

Ірина ТИРАН, Інтернет-видання "Політарена": "Ви не відповіли на моє запитання".

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Давайте говорить о том, что наша ситуация в стране очень сложная, и люди очень разные. Когда вы говорите, что оппозиция представляет весь народ, это тоже неправда. У нас очень разные люди…"

Ірина ТИРАН, Інтернет-видання "Політарена": "Ну а як же ж ви тоді будете виконувати свої зобов’язанності, якщо ви не можете справитися з тою ж "Спільною справою"?"

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Послушайте меня, у нас очень разные люди. Каждый должен нести свою часть ответственности и видповидальности. Я не в восторге от того, что "Спильна справа" сегодня ночью сама захватила Минюст. Не в восторге, и поэтому сегодня у нас был ответ на эту ситуацию. Мы пошли, сели, переговорили – и Минюст был сегодня освобожден. Это ненормальная ситуация. Как и взагали ненормальная ситуация, что центр города перегорожен баррикадами, у нас там находится протест при 20-градусном морозе ночью. И эту ситуацию нужно разрешать. И именно поэтому люди туда пришли. Надо находить ответы".

2. Євген Копатько  не досить точно наводить дані соціологічних опитувань, і суперечить власним тезам, висловленим раніше:

Євген КОПАТЬКО, соціологічна компанія "R&B Group": "Ну вы знаете, на самом деле, тут ситуация действительно нелинейная. У нас, к сожалению, перекос в информационном пространстве таков, что на сегодняшний день мы видим в преломленном таком зеркале, что одной части Украины не видно другую. В силу ряда причин, подчеркиваю. Здесь я хочу сказать, не хорошо, и не плохо. На самом деле, если говорить о поддержке Майдана как такового, то, наверное, на западе его поддерживает… Не наверное, а точно, больше 80%, а на востоке его не поддерживает больше 80%, вот такая картина на сегодняшний день. И если говорить в целом по стране, то, наверное, перекос складывается в пользу того, что на сегодняшний день, вы понимаете, появилось больше страха, больше неопределенности. То есть когда мы говорим о расколе страны, о захвате зданий, о развитии ситуации по силовому сценарию, то мы прекрасно понимаем, что это только начало процесса. И на сегодняшний день… Ну, может быть, это не обращение… вернее, не вопрос, это риторический некий вопрос. Понимаете, коллеги, говорить мы можем сколько угодно, но если ситуация будет разворачиваться по такому сценарию, через какое-то время в этой студии будут сидеть другие люди и говорить на другие темы и отвечать на другие вопросы. Пока есть хоть мало-мальски какая-то возможность, чтоб это было в стенах парламента, извините, мы избрали 450 депутатов, они все – власть, с разными флагами и так далее. Эти люди, их зарплата и их возможности позволяют… И всё-таки это ж элита нации. Ну пусть они свои вопросы и решают. Вот я полагаю, что моё мнение заключается в том, что на сегодняшний день только запрос элиты… Вернее, запрос людей… Причем, майдан разный. Между прочим, три майдана: майдан начала ноября, начала декабря и конца января – это разные майданы по настроению, это ж очевидные вещи".

Порівняймо:

Витяг з презентації «R&B Group»: на Заході Євромайдан в цілому підтримують 80% (не підтримують 17%), в Центрі – 59% (не підтримують – 34%), тоді як на Сході не підтримують 76% (підтримують 17%), а на Півдні – 73% (підтримують23%)

3. Анна Герман, не маючи аргументів щоб виправдати свою участь та рішення партії про голосування за закони «16 січня», вдається до фальшивого припущення та трансферу негативу за це голосування на опозицію, персонально атакуючи Авакова:

Андрій КУЛИКОВ, ведучий: Юрій Рубан.

Юрій РУБАН, політолог, Благодійний фонд "Велика родина": "Дякую. Ганно Миколаївно, я не до кінця зрозумів, яке відношення має князь Острозький до провалу минулорічного державного бюджету, коли влада дійшла до того, що вона торгує суверенітетом в обмін на подачки з російського боку. Це окреме питання. Мене цікавить таке, я так розумію, що ви добивалися від пана Авакова можливості 16 числа проголосувати за закони, які криміналізують політичну конкуренцію. Якщо я правильно розумію, то ці закони, вони були спеціально прийняті, вони чому й спровокували… Ви ж самі кажете – давайте не збивать лобами. Люди вийшли на Грушевського, тому що вони зрозуміли, що далі у нас буде той самий Радянський Союз, будь-який конкурент влади політичний, який наважиться сказати, що він хоче іншої влади, він моментально стає карним злочинцем, як це, власне, було в Радянському Союзі, я старший чоловік, я все це пам’ятаю. Тепер мене цікавить таке питання: ви переглянули свою думку? Завтра ви як народний депутат будете голосувать за відміну тих законів? Щоб не збивать лобами наших дітей з двох сторін".

Ганна ГЕРМАН, народний депутат, фракція Партії регіонів: "Друже Рубан, якби мені дали можливість там, у Верховній Раді, голосувати так, як належиться – карткою – я би не проголосувала за ці закони. Але коли нас поставили перед фактом, що "ми вам не дамо, ви тут ніхто, ви не можете самі вирішувати, ми будемо вам диктувати те, що ми скажемо", коли Аваков підійшов, відштовхнув мене і вирвав картку, це правда, я до вас пізніше підійшла – і ви повернули мою картку назад".

Арсен АВАКОВ, народний депутат, заступник голови фракції ВО "Батьківщина": "Це неправда. Я взял вашу картку, но… Но вас я не толкал. Ну що ви таке кажете…"

Ганна ГЕРМАН, народний депутат, фракція Партії регіонів: "Послухайте, якби так не було… Знаєте, насилля породжує насилля. Коли тебе до чогось змушують, ти дієш навпаки. Тому не можна закон ні в чому топтати. Дайте можливість людям вирішити…"

Андрій КУЛИКОВ, ведучий: Знаєте, пані Герман, я скажу дуже цинічно, але нехай насилля у нас обмежується парламентом, ніж буде на вулиці.

Ганна ГЕРМАН, народний депутат, фракція Партії регіонів: "Але в парламенті теж люди. Почекайте, мене так само обирали… Мене так само обирали, як Авакова. Чому ж я не йду і не вириваю його картки? Я даю йому право: хочеш – голосуй, хочеш – не голосуй. А він хоче наді мною здійснювати в такий спосіб насилля. Я вважаю, що це неправильно".

Наостанок знову варто згадати про жорстке, проте коректне модерування дискусії Андрієм Куликовим. Він не лише зупиняв та забирав слово в учасників, коли вони намагалися перетворити обговорення на скандал (прагнення Анни Герман змусити опонента зі «Свободи» замовчати, закиди Скорик щодо батька Олега Тягнибока, вживання Андрієм Мохником зі «Свободи» визначення «терористи» стосовно представників влади). Врешті-решт, дискусію на «Свободі слова» вдалося втримати в рамках заданої теми переважно завдяки питанням Куликова до представників влади та опозиції.

Як показав ефір, влада використовуватиме будь-яку нагоду, щоб показати себе у вигідному світлі та затаврувати опозицію. З іншого боку, опозиціонери не докладають достатніх зусиль, щоб подавати альтернативну інформацію, яка стосується інтересів усіх громадян. Зокрема, опозиція не встигає повідомляти та пояснювати людям, що блокування доріг, захоплення адмінбудівель практично не може впливати на забезпечення стабільної роботи комунальних мереж, соціальних служб та здійснення передбачених бюджетом виплат. І що Уряд Януковича вже неспроможний виконувати поспіхом прийнятий державний бюджет. І влада робитиме все можливе, щоб публічна дискусія зводилася виключно до обговорення спроможності опозиції і не торкалася провалів соціально-економічної політики та повільної підготовки силового сценарію. Хоча саме відкрите та аргументоване обговорення цих проблем буде важливим запобіжником від радикальних як влади, так і опозиції.

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг політичних ток-шоу та підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограм українських каналів з навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Висновки моніторингу можуть не збігатися з точкою зору Міжнародного фонду «Відродження». Методологію проведення моніторингу викладено тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
uainfo.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2181
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду